Kruidvat BLOG

Huidverzorging: wat is jouw huidtype?

Leestijd: 4 minuten
Geplaatst op: 28/01/2021

Je huid beschermt je tegen onder andere bacteriën en andere narigheid van buitenaf. Je kunt je dan vast goed voorstellen dat ze daar soms wat hulp bij nodig heeft. Dit doe je met de juiste huidverzorging, die past bij jouw huidtype en je persoonlijke situatie. Ben je benieuwd wat de verschillende huidtypes zijn en hoe je je huid het beste verzorgt? We leggen dit en nog veel meer uit!

Wat is jouw huidtype?

Als je wel eens hebt gewinkeld voor huidverzorgingsproducten, is het je vast niet ontgaan dat er verschillende producten zijn voor verschillende huidtypes. Het soort huidtype dat je hebt, is voornamelijk genetisch bepaald. Het kan ook worden beïnvloed door andere zaken, zoals stress, hormonen, het weer, verkeerde huidverzorging en je leeftijd. Om hier meer grip op te krijgen, is de huid ingedeeld in vier huidtypes:

  1. De droge huid
  2. De vette huid
  3. De gecombineerde huid
  4. De normale huid

Droge huid

Een droge huid is te herkennen aan ruwheid, barstjes, schilfertjes of een trekkerig gevoel. Wanneer je de droge huid niet goed hydrateert, worden de symptomen erger. In sommige gevallen kan er zelfs eczeem ontstaan. Heb je last van een droge huid? Ontdek dan hier hoe je de droge huid het beste verzorgt.

Huidtype_Droge_huid
Huidtype_Vette_huid

Vette huid

Een vette huid is te herkennen aan glimmende plekken, grove poriën of onzuiverheden, zoals puistjes en mee-eters. Dit komt omdat de huid te veel talg wordt produceert. Pas op met make-up want dit kan de talgproductie versterken. Heb je een vette huid? Ontdek dan hier hoe je haar het beste reinigt en verzorgt.

Gecombineerde huid

Een gecombineerde huid heeft zowel droge- als vette plekken. Dit betekent dat je met beide huidtypes rekening moet houden, waardoor je verzorgingsproducten voor beide huidtypes nodig hebt. Heb jij een gecombineerde huid? Ontdek dan hoe je hier het beste mee omgaat.

Huidtype_Gecombineerd_huid
Huidtype_Normale_huid

Normale huid

Een normale huid heeft over het algemeen geen vette of droge plekken. Dit betekent niet dat de normale huid nooit droog of vet kan zijn. Dit kan natuurlijk wel voorkomen, bijvoorbeeld tijdens seizoenswisselingen of door slechte voeding. Ontdek hier hoe je met de juiste gezichtsverzorging een normale huid reinigt en verzorgt.

Huidverzorging voor je hele lichaam

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en ook één van de meest dynamische. Sommige delen van je huid zijn grotendeels bedekt met kleren terwijl andere lichaamsdelen bijna altijd blootgesteld worden aan de buitenlucht. Daarom is het mogelijk dat je op je gezicht een vette huid hebt en op je scheenbenen bijvoorbeeld een droge huid.

Dit betekent dus dat je met je huidverzorging rekening moet houden met het lichaamsdeel dat verzorging nodig heeft. We maken hierin onderscheid in de volgende lichaamsdelen:

  • Je voeten
  • Je handen
  • Je gezicht
  • Je intieme zone

Voetverzorging

Je voeten krijgen stiekem meer te verduren dan je denkt. Ze vangen je totale lichaamsgewicht op en krijgen daarbij weinig zuurstof doordat je vaak schoenen draagt. Lees hier meer over in onze blog over voetverzorging.

Handverzorging

Je handen komen veel in aanmerking met kou, water en zeep, waardoor de huid uitdroogt. Het hebben van droge handen is daardoor een veel voorkomend huidprobleem. Ontdek hier hoe je droge handen het beste verzorgt.

Gezichtsverzorging

Je gezicht is gevoelig omdat de huid daar dunner is vergeleken met andere lichaamsdelen. Je hebt daardoor snel last van huidirritatie in je gezicht. Begin en eindig je dag daarom met de gezichtsverzorging die past bij je huidtype. Ben je benieuwd hoe? Lees hier alles over gezichtsverzorging.

Intieme verzorging

De geslachtsorganen zijn kwetsbaar, zeker bij vrouwen. Een verkeerde intieme verzorging kan daardoor juist voor huidproblemen zorgen. Pas daarom op met zeep tussen je benen, want hierdoor kan de natuurlijke ph-waarde uit balans raken. Wil jij weten wat dan wel de juiste intieme verzorging is? Lees hier alles over intieme verzorging.

Huidverzorging voor de rijpe huid

Naarmate je ouder wordt, verandert je huid. Je kunt hierdoor ouderdomstekenen gaan zien, zoals rimpels, verslapping van de huid of pigmentvlekken. Daarbij wordt een oude huid ook alsmaar droger. Dit betekent dat je huid door de jaren heen meer hydratatie en bescherming nodig heeft. Ontdek hier hoe je de rijpe huid het beste verzorgt en beschermt tegen rimpels en andere ouderdomstekenen.

Sfeerbeeld_Wat is jouw huidtype

Huidverzorging voor de zon

In België hebben we weinig warme en zonnige dagen, dus als de zon eenmaal schijnt dan grijpen we ook direct onze kans. De zon is essentieel voor de aanmaak van vitamine D, maar teveel zon schaadt je huid. Ontdek hier de beste huidverzorging voor in de zon.

Huidverzorging voor mannen

De huidstructuur van mannen is anders dan die van vrouwen. Dit komt door het hormoon testosteron. Daarbij is de huid van de man ook zo’n 15% tot 20% dikker dan die van vrouwen. Dit betekent dat huidverzorging voor mannen ook anders is. Het is daarom ook verstandig om als man geen verzorgingsproducten van vrouwen te gebruiken en andersom.

Tips voor huidverzorging

Je huid heeft een verzorging nodig die past bij je huidtype. Maar ook buiten je dagelijkse verzorgingsritueel om zijn er een aantal punten waar je op kunt letten bij je huidverzorging. Bekijk snel onze tips:

Tip 1: Controleer de ingrediëntenlijst

Het is verstandig om voor de aankoop van een huidverzorgingsproduct de ingrediëntenlijst te controleren. Je leert hierdoor meer over wat er precies in het product zit en ziet zo snel of er misschien een ingrediënt bij zit waar je allergisch voor bent.

Tip 2: Reinig je huid

Een goede huidverzorging gaat gepaard met goede huidreiniging. Ook hier moet je rekening houden met het huidtype dat je hebt. Ontdek wat voor jou de beste gezichtsreiniging is.

Tip 3: Let op je voeding

”Je bent wat je eet”, is een uitspraak die hier wel een beetje opgaat. Wanneer je ongezonder eet, kan dat zorgen voor huidproblemen. Let er op dat je dagelijks genoeg groente en fruit eet om je huid in een gezonde conditie te houden. Het kan ook voorkomen dat je huidproblemen krijgt, omdat je ergens allergisch of overgevoelig voor bent. Het innemen van lactose en varkensvlees zijn voorbeelden hiervan.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Droge lippen: zo maak je je schrale lippen we...
close

Next

Een droge hoofdhuid: hoe ontstaat het en wat ...