Kruidvat BLOG

Zonbescherming: de beste tips

Article_header_De beste zonbeschermingstips

In het zonnetje zitten doen we erg graag. We worden er namelijk vrolijker van en daarbij maak je vitamine D aan wanneer je in de zon zit. Helaas is te veel zon ook niet goed voor je, omdat te veel blootstelling aan uv-stralen schadelijk is voor je huid. Hier ontdek je het belang van goede zonbescherming en wat de beste manier is om jezelf te beschermen tegen de zon.

Het belang van zonbescherming

Als je graag wilt zonnen is het belangrijk om jezelf tegen de zon te beschermen. Wanneer je dit niet doet, kan dit nadelige gevolgen hebben voor je huid en je gezondheid. Zo kun je namelijk een verbrande huid krijgen of in het ergste geval zelfs huidkanker. Dit lijkt misschien een ver van je bedshow, maar wist jij dat 25% van de Belgen te maken krijgt met huidkanker? Onvoldoende zonbescherming is hierbij een van de oorzaken.

Het aanbrengen van zonbescherming is vooral belangrijk bij de kleintjes. Wanneer een kind flink verbrandt, verhoogt dat de kans op het krijgen van melanomen (kwaadaardige moedervlekken) met 50%. Hierdoor is zonbescherming voor kinderen extra belangrijk.

Een pasgeboren huidje is gevoeliger voor zonnestralen dan die van volwassenen. Een baby jonger dan 12 maanden mag daarom helemaal niet in de zon. Je moet ook rekening houden met de chemicaliën die in zonnebrand kunnen zitten. De juiste zonbescherming voor baby´s mag dus niet vergeten worden.

Tot slot, is niet voldoende zonbescherming de hoofdoorzaak van huidveroudering. Je huid droogt namelijk uit door de zon en je kunt last krijgen van pigmentvlekken, huidverslapping, moedervlekken en rimpels.

Wat is de beste zonbescherming?

De beste zonbescherming bestaat uit een combinatie van verschillende handelingen. Je bent optimaal tegen de zon beschermd wanneer je onderstaande vier handelingen uitvoert:

  1. Smeer je in met zonnecrème (en herhaal deze handeling regelmatig!)
  2. Bedek blote lichaamsdelen met kleding
  3. Draag een hoed of pet
  4. Hydrateer je huid met aftersun

Houd er rekening mee dat uv-stralen ook door bewolking en glas heenkomen. Pas wanneer je volledig uit de zon bent, zijn zonnestralen niet meer schadelijk.

Hoeveel zonnebrand heb je nodig?

Het is belangrijk om jezelf voldoende dik in te smeren. Als je te zuinig bent met smeren, is de zonbeschermingsfactor lager dan op de verpakking staat aangegeven. Het advies van dermatologen is om vier theelepels zonnecrème voor je armen en benen te gebruiken, twee voor de rest van je lichaam en een half theelepeltje voor je gezicht.

Let er goed op dat je elk plekje van je huid insmeert. Vaak vergeet je bijvoorbeeld je oren of voeten. Laat je zonbescherming na het insmeren goed intrekken. Dit kost ongeveer een half uur. Alleen dan krijg je de beste bescherming tegen uv-stralen.

Sfeerbeeld_De beste zonbeschermingstips

Welke factor zonnebrand heb je nodig?

Op een normale dag heb je voldoende aan een zonnecrème met factor 15. Op zonnige dagen moet je rekening houden met de zonkracht en welk huidtype je hebt. Mensen die snel verbranden kunnen het beste een zonbescherming kiezen met een hoge SPF. Mensen die niet snel verbranden kunnen een lagere kiezen.

Zonnebrand onder make-up

Jezelf mooi opmaken en tegelijkertijd je huid beschermen tegen uv-stralen is een uitdaging, maar niet onmogelijk! Je kunt make-up en zonbescherming goed combineren met elkaar als je de juiste methode kent. In de regel smeer je eerst zonnebrandcrème op en daarna pas je make-up.

Tip: vermijd poedermake-up in combinatie met zonnebrandcrème.

Tips bij zonbescherming

Een goede zonbescherming is dus van belang voor de kwaliteit van je huid en je algehele gezondheid. Heb je kinderen? Houd er dan rekening mee dat een kinderhuid meer kwetsbaar is voor zonnestralen, waardoor kinderen meer risico lopen dan volwassenen.

Naast jezelf preventief te beschermen tegen de zon door zonnecrème te smeren, zijn er nog een aantal punten waar je rekening mee kunt houden. We zetten de tips voor een goede zonbescherming voor je op een rij:

  • Smeer jezelf al volledig in voor het aankleden
  • Breng zonbescherming iedere twee uur aan
  • Drink voldoende water
  • Vermijd de zon tussen 12:00 en 15:00 uur
  • In de winter moet je je ook beschermen tegen de zon
  • Bewaar een mini zonnecrème in je handtas voor onverwachte momenten

Met deze tips kun jij je goed voorbereiden op een dagje zonnen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over zonverbranding of huidveroudering.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Aftersun: verzorg je verbrande huid
close

Next

Zonnecrème voor je baby