Kruidvat BLOG

Snel bruin worden: feiten en fabels

Article_header_21_Snel bruin worden feiten en fabels

Kijk jij tijdens het zonnen ook om het kwartier naar je benen in de hoop dat ze al bruiner zijn geworden? Ben je bang dat je niet snel genoeg bruin wordt als je je insmeert met factor 50? Hier lees je alles over snel bruin worden en bespreken we de belangrijkste feiten en fabels.

Hoe word je snel bruin?

Snel bruin worden willen we bijna allemaal. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Om te weten hoe je snel bruin wordt, is het goed om eerst wat meer te weten over hoe je huid bruint.

Je huid bestaat uit twee lagen: je opperhuid en je lederhuid. In je lederhuid zitten melanocyten. Dit zijn cellen die een belangrijke rol spelen bij het veranderen van je huidskleur. Als je in de zon komt, gaan de melanocyten pigmentkorrels aanmaken die ze als een soort leger naar je opperhuid sturen. Dat doen ze om je huid te beschermen tegen de zon. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur.

Eigenlijk is pigment een soort natuurlijke zonnecrème. Je lichaam maakt het aan als beschermingslaagje. Mensen met een donkere huid verbranden daardoor ook minder snel. Dit betekent trouwens niet dat je je donkere huid niet hoeft in te smeren. Je hebt alleen een lagere factor nodig.

Mensen met een blanke huid maken ook pigment aan, maar het gaat niet snel genoeg om je huid meteen te beschermen als de zon schijnt. Daarom is zonnecrème nóg belangrijker. Door te smeren help je je huid bij de verdediging tegen de schadelijke invloeden van de zon.

Waarom wordt de een sneller bruin dan de ander?

De snelheid waarmee je bruin wordt hangt af van de snelheid waarmee de melanocyten de pigmentkorrels aanmaken én de snelheid waarmee de pigmentkorrels van je lederhuid naar je opperhuid worden getransporteerd. Dit verschilt per persoon en is erfelijk bepaald.

Tips om snel bruin te worden

Hoe snel je bruin wordt, heb je dus eigenlijk niet zelf in de hand. Maar je kunt je huid wel een handje helpen. Wil je snel een mooi bruin kleurtje op je huid? Ontdek dan onze tips:

  • Scrub je huid voor het zonnen
  • Smeer je goed in
  • Neem de tijd
  • Ga buiten sporten
  • Neem een duik
  • Vergeet de aftersun niet
  • Pas je voeding aan
Sfeerbeeld_21_Snel bruin worden feiten en fabels

Scrub je huid voor het zonnen

Zie je op de weersverwachting dat het morgen stralend zonnig weer wordt? Dan is het tijd om in actie te komen. Voor een mooi bruin kleurtje is het namelijk goed om je huid 24 uur voordat je de zon in gaat te scrubben. De dode huidcellen verdwijnen en maken plaats voor nieuwe huidcellen. En deze verkleuren sneller. Let wel op: door het scrubben verbrand je ook sneller, dus smeer je wel goed in als je gaat zonnen.

Smeer je goed in

Als je je goed insmeert, word je sneller bruin. Met zonnecrème kun je langer zonnen en krijg je geleidelijk dat zongebruinde kleurtje waar je van droomt.

Wist je dat er ook zonbeschermingsproducten zijn die je helpen sneller bruin te worden? Australian Gold staat bekend om zijn mooie, natuurlijke bronzers. Ze versterken het natuurlijke bruiningsproces van je huid. De bronzer wordt door de zon geactiveerd (het is dus geen zelfbruiner) en kleurt heel mooi op, zonder vlekken of strepen. Dat klinkt als een win-winsituatie toch?

Neem de tijd

Mooi bruin worden doe je niet in één dag. Door de kleur langzaam op te bouwen, word je steeds sneller bruin en behoud je je mooie kleurtje ook langer. Het is daarom beter om meerdere dagen achter elkaar even te zonnen, dan één dag uren achter elkaar.

Extra tip: pak zoveel mogelijk zon mee. Ben je binnen aan het werk? Ga dan in je pauze even een rondje buiten wandelen Ga je met de fiets of met de auto boodschappen doen? Met de fiets pak je weer wat zonnestralen mee.

Ga buiten sporten

Ben jij iemand die niet goed stil kan zitten en uren ligt te zonnen? Ga dan in het zonnetje sporten. Ongemerkt word je dan mooi egaal bruin. Ga bijvoorbeeld hardlopen, skaten, mountainbiken of wandelen. Vergeet natuurlijk niet om je goed in te smeren.

Neem een duik

Wist je dat je in het water sneller bruin wordt? Dat komt doordat de uv-stralen door het water weerkaatst worden. Als je een dagje naar het strand of het zwembad gaat, doe je er dus goed aan om niet alleen te liggen zonnen maar ook regelmatig even een duik te nemen. En wat ook heel handig is, is om een luchtmatras mee te nemen. Je dobbert daarmee niet alleen rond, maar wordt ook nog eens sneller bruin!

Vergeet de aftersun niet

Na een dagje zonnen is het belangrijk je huid in te smeren met een hydraterende aftersun. Je opgebouwde kleurtje blijft dan langer mooi.

Pas je voeding aan

Het stofje caroteen zorgt ervoor dat je snel bruin wordt. Het ondersteunt namelijk de aanmaak van melanine. En laten wortels en tomaten nu net vol zitten met caroteen. Snacktomaatjes en kleine worteltjes moeten dus zeker op het menu komen deze zomer! En zet dan ook maar meteen watermeloen op je lijstje. Deze fruitsoort zit namelijk vol vitamine A. Deze vitamine laat je huid glanzen en zorgt ervoor dat ze sneller bruint.

In watermeloen zit ook veel vocht en dat is ook goed voor je huid. Je huid moet namelijk goed gehydrateerd worden, zeker als je ligt te zonnen. Als je dit niet doet, droogt ze uit en dat zorgt ervoor dat die bruine kleur minder lang behouden blijft. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende (water) drinkt.

Hoe word je snel bruin in je gezicht?

Wil je snel bruin worden in je gezicht? Dan helpen de bovenstaande tips je ook. Daarnaast is het belangrijk om make-uploos door het leven te gaan. Oké, we begrijpen dat je natuurlijk liever niet zonder make-up de deur uit gaat. Maar als je in je eigen achtertuin of op je balkon gaat zonnen, is het beter om geen make-up te dragen. De zonnestralen hebben namelijk moeite om hier doorheen te komen. Ga je toch de deur uit? Doe dan alleen een beetje mascara en wat lipgloss op en laat die foundation een dagje liggen.

Word je bruin met factor 50?

Natuurlijk wil je goed voor je huid zorgen en haar beschermen, maar je wilt ook bruin worden. En als je alle uv-stralen tegenhoudt met zonnebrand, dan gebeurt dat niet, toch? Wees gerust: je wordt echt nog wel bruin. Ook met een hoge factor zonnecrème hou je niet álle uv-stralen tegen. Daarom word je nog wel bruin, maar je verbrandt niet.

Ga je onbeschermd de zon in, dan krijgen je pigmentcellen niet genoeg tijd om pigment aan te maken met als gevolg dat je huid rood wordt. Dat rode wordt later weer bruin, maar omdat je huid verbrand is, gaat ze uiteindelijk schilferen (vervellen) en ben je je bruine kleur snel weer kwijt. Pak je het langzamer aan – met een zonnebescherming – dan krijgt je huid de tijd om pigment aan te maken waardoor je veel mooier, egaler en gezonder bruint. Een langzaam opgebouwd kleurtje blijft bovendien veel langer zitten.

Word je bruin in de schaduw?

Als je snel bruin wilt worden, moet je per se in de zon liggen. Of niet? Vaak heb je dit idee, maar het is niet waar. Ook in de schaduw word je namelijk bruin. Een deel van de uv-straling wordt namelijk via de aarde weerkaatst, en daarom word je dus ook bruin als je in de schaduw zit. Vergeet niet om je altijd goed in te smeren, ook als je in de schaduw zit.

Word je bruin onder een parasol?

Om dezelfde reden als dat je bruin wordt in de schaduw, word je ook bruin als je onder een parasol zit. Ook biedt de stof waar de parasol van is gemaakt vaak niet voldoende bescherming tegen alle uv-stralen, tenzij de parasol is gemaakt van uv-werend materiaal. Als je op een zonnige dag onder de parasol zit, kun je dus ook nog steeds verbranden. Smeer je daarom altijd goed in.

Word je bruin als je achter glas zit?

Zit je de hele dag in de auto op weg naar Zuid-Frankrijk? Of heb je nog geen vakantie en probeer je op kantoor toch wat zon mee te pakken? Dan hebben we goed nieuws voor je. Achter glas word je namelijk ook bruin, al gaat het wel een stuk minder snel dan buiten. Het glas houdt namelijk een deel van de uv-stralen tegen, maar niet alles.

Word je sneller bruin als je je insmeert met olie?

Heb jij ook wel eens de tip gekregen om je in te smeren met olijf- of zonnebloemolie als je de zon in gaat? Vergeet dit advies dan maar weer snel. De kans is namelijk groot dat je dan verbrandt. In die oliën zit namelijk geen zonbeschermingsfactor. Je kan dan beter een zonneolie met SPF gebruiken.

Gezond bruin worden

Wil je snel bruin worden? Met de tips die we je gegeven hebben weet je precies hoe je daarvoor zorgt. En je weet ook dat je in de schaduw of onder parasol kan verkleuren. Smeer je daarom altijd goed in en geef de uv-stralen geen kans om je huid te beschadigen.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Zonnecrème voor je baby
close

Next

Zonnecrème voor kinderen