Kruidvat BLOG

Babyvoeding kopen: waar moet je op letten?

Article_header_Babyvoeding kopen_20211704BA

Als ouder wil je enkel het beste voor je baby, ook op het gebied van voeding. Al vanaf de eerste dag ben je bezig met wat je baby eet en drinkt. Geef je fles- of borstvoeding? Wanneer begin je met de eerste hapjes? En welke babysnacks zijn goed als tussendoortje? Hier vertellen we je waar je je op moet letten bij het kopen van babyvoeding.

Wat is babyvoeding?

Babyvoeding is voeding voor kinderen van 0 tot 1 jaar. Pasgeboren baby’s krijgen de eerste maanden alleen maar borst-of flesvoeding. Daarin zit alles wat ze nodig hebben. Als ze 4 tot 6 maanden oud zijn, begin je met de eerste oefenhapjes. Dit zijn de eerste hapjes met vaste voeding. Daarnaast geef je je kindje nog steeds melk. Totdat je kindje 1 jaar oud is ga je steeds meer vaste voeding geven en steeds minder melk, net zolang tot je kindje eigenlijk gewoon met de pot mee kan eten.

Verschillende soorten babyvoeding

Er zijn heel veel verschillende soorten babyvoeding te koop. Meteen na de geboorte moet je al keuzes maken. Als je geen borstvoeding wil of kan geven, dan moet je wel weten welke flesvoeding je geeft. En naarmate je kindje ouder wordt, blijven de keuzes komen. Niet alleen over welke maaltijdpotjes het beste zijn, maar bijvoorbeeld ook over wat gezonde tussendoortjes voor je kindje zijn. We onderscheiden de volgende soorten babyvoeding:

 • Flesvoeding
 • Babypap
 • Fruithapjes
 • Maaltijdpotjes
 • Babysnacks

Flesvoeding

Als je geen borstvoeding kan of wil geven, is flesvoeding een goed alternatief. Je koopt deze kunstvoeding als poeder en lost dat op in gekookt (en daarna afgekoeld) water. Elke flesvoeding die in België te koop is, moet aan strenge eisen voldoen wat betreft de samenstelling. Dit zorgt ervoor dat er weinig verschil zit tussen flesvoeding van A-merken en bijvoorbeeld ons eigen Kruidvat Merk, behalve dan de prijs.

Bij het kopen van kunstvoeding hoef je dus niet op de kwaliteit te letten, het is wettelijk geregeld dat die goed moet zijn. Maar je kunt wel op andere dingen letten:

 • Let er op dat het melkpoeder afgestemd is op de leeftijd van je kindje. Zo is er zuigelingenvoeding voor kindjes tot 6 maanden en opvolgmelk voor kindjes van 6 tot 12 maanden.
 • Geeft je kindje regelmatig voeding terug of heeft hij of zij veel last van krampjes? Dan kun je overstappen op andere (dieet)voeding. Raadpleeg hiervoor wel altijd eerst Kind en Gezin.
 • Wissel nooit van voeding zonder dit met je kinderarts of Kind en Gezin overlegd te hebben.

Babypap

Als je kindje 4 maanden oud is, kun je ook pap gaan geven. Dit is voeding waar granen aan zijn toegevoegd, zoals tarwe, havermout of rijstebloem. Pap is dikker dan melk en zit vol belangrijke voedingsstoffen. Aan het geven van een papfles zitten voor- en nadelen, deze ontdek je in ons blog: Is een papfles goed voor je baby? Heb je besloten om je kindje pap te geven? Houd hier dan rekening mee bij het kopen van babypap:

 • Geef je je kindje voor de eerste keer een papfles? Begin dan met rijstebloem. Deze graansoort is licht verteerbaar.
 • Wil je je kindje een vezelrijke pap geven? Kies dan voor tarwe of havermout. Denk er wel om dat je de hoeveelheid vezels langzaam opbouwt.
 • Let er op dat de pap altijd geschikt is voor de leeftijd van je kindje, dit staat duidelijk op de verpakking aangegeven.
 • In veel papsoorten zit suiker of andere zoetigheid waardoor de pap minder gezond is dan je denkt. Wil je je kindje een gezonde pap geven? Ga dan voor een suikervrije pap, zoals onze Kruidvat Biologische 8 Granenpap.

Fruithapjes

Fruit zit vol voedingsstoffen en is een bron van vezels en vitaminen. Door de zoete smaak van veel fruitsoorten smaakt fruit je kindje vaak goed. Je kunt zelf fruitsoorten pureren, maar je kunt ook kant-en-klare potjes met fruit kopen. Hier moet je op letten bij het kopen van fruithapjes:

Sfeerbeeld_Babyvoeding kopen_20211704BA
 • Kies altijd een fruithapje dat bij de leeftijd van je kindje past, dit staat duidelijk op de verpakking. Zo mag je kindje bijvoorbeeld pas vanaf 6 maanden oud kiwi eten.
 • Geef je je kindje voor de eerste keer fruit? Kies dan voor zachte fruitsoorten zoals banaan en peer.
 • Ben je een dagje weg? Neem dan handige zakjes met knijpfruit mee.
 • Varieer met de verschillende fruitsoorten. Zo laat je je kindje aan alle smaken en texturen wennen.

Maaltijdpotjes

Potjes met babyvoeding zijn ideaal, zeker als je weinig tijd hebt of onderweg bent. De potjesvoeding is makkelijk op te warmen en bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft. Bij het kopen van maaltijdpotjes is het belangrijk om dit te onthouden:

 • Koop altijd een maaltijdpotje dat bij de leeftijd van je kindje past, dit staat altijd duidelijk op het potje vermeldt.
 • Geef in het begin potjes met maar één smaak, zo leert je kindje de losse smaken goed kennen en herkennen.
 • Voor kindjes die net beginnen met de eerste hapjes is een heel potje te veel. Vaak kun je het potje na het openen nog enkele dagen bewaren, mits je het nog niet verwarmd hebt. Dus doe in het begin een paar hapjes op een bordje of in een schaaltje, warm dit op en bouw langzaam op.

Babysnacks

De maag van je kindje is maar klein, daarom is het goed om tussen de hoofdmaaltijden door wat tussendoortjes te geven. Een stukje komkommer of soepstengel zijn lekkere tussendoortjes voor je baby. Er zijn ook kant-en-klare babysnacks verkrijgbaar. Let er bij het kopen hiervan op dat:

 • Het tussendoortje altijd bij de leeftijd van je kindje past. Dit staat duidelijk op de verpakking aangegeven.
 • Je niet altijd hetzelfde tussendoortje koopt. Ook hierbij is het goed om je kindje aan veel verschillende smaken en texturen te laten wennen.

Tip: plan de momenten dat je je kindje een tussendoortje geeft in en zorg ervoor dat je kindje elke dag op dezelfde momenten wat krijgt. Zo voorkom je dat je kindje de hele dag kleine beetjes eet.

Welke babyvoeding is het beste?

In de winkels staan de schappen met babyvoeding vol. Van flesvoeding tot groente- en fruitpotjes en van pap tot tussendoortjes, het is er allemaal. Je weet nu precies waar je op moet letten bij het kopen van babyvoeding. Zo weet je zeker dat je kindje alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Kruidvat kraamvragen afl. 12 – Hoe breng je e...
close

Next

Zwangerschapssymptomen: ben je zwanger?