Met deze 5 tips en tricks hou je je tanden wit

Header_Huismiddeltjes om je tanden wit te houden (elab)

Het is best lastig om je tanden op natuurlijke wijze wit te houden. De meeste mensen gebruiken liever geen agressieve chemische behandelingen en je tanden professioneel laten bleken kan nogal prijzig zijn. Kunstmatig gebleekte tanden zien er bovendien vaak onnatuurlijk uit. Er zijn gelukkig allerlei manieren om een mooiere glimlach tevoorschijn te toveren zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft. Je ontdekt ze hier.

Vermijd voedingsmiddelen en dranken die je tanden verkleuren (en sigaretten!)

Gebruik dit als vuistregel: alles wat vlekken achterlaat op een wit T-shirt, doet hetzelfde op je tanden. Denk bijvoorbeeld aan curry, koffie, tomatensaus en rode wijn (en uiteraard zijn sigaretten ook enorme boosdoeners!). Als je echt niet zonder kan, spoel je mond erna dan met water of melk. Zo worden achtergebleven restjes meteen verwijderd.

Probeer olietrekken

Olietrekken is een traditionele remedie uit de Ayurveda waarbij je gedurende 20 minuten je mond spoelt met een eetlepel olie. De bedoeling is dat de olie de vlekjes en bacteriën van je tanden verwijdert en toxines uit de rest van je lichaam elimineert. Uit laboratoriumonderzoeken is gebleken dat oliën als kokos- en zonnebloemolie antibacteriële eigenschappen hebben, dus je krijgt er ongetwijfeld gezondere (en wittere) tanden van.

Poets je tanden vóór het ontbijt

Als je met honger wakker wordt en gelijk iets wil eten, is het verleidelijk om pas na het ontbijt je tanden te poetsen. Maar dit is helaas niet zo goed voor je gebit, want 's nachts nestelen zich bacteriën op je tanden. Er is dan namelijk minder speeksel om ze weg te spoelen. De suikers uit het voedsel dat je eet, creëren vervolgens samen met deze bacteriën een zuur dat je tandglazuur verzwakt. Daarom is het zo belangrijk dat je 's ochtends je tanden poetst voordat je iets eet.

Sfeerbeeld-Huismiddeltjes om je tanden wit te houden (elab)

Uitspugen, maar niet spoelen!

Van tandpasta met fluoride weten we dat het tandbederf en vergeling tegengaat. Maar voor een goede werking moet de fluoride zo lang mogelijk in je mond blijven. Daarom moet je de tandpasta na het poetsen wel uitspugen, maar je mond niet spoelen. Want dan spoel je tegelijkertijd alle fluoride weg.

Eet meer groente en fruit

Aardbeien bevatten de natuurlijk stof appelzuur die je tanden witter maakt door vlekken op te lossen, met een heldere glimlach als resultaat. Laat het vruchtvlees van aardbeien alleen niet te lang op je tanden zitten, want dan kan je glazuur in de loop van de tijd worden aangetast. Andere voedingsmiddelen die werken als een ‘natuurlijke tandenborstel’ zijn appels, selderij en rauwe wortels. Door hun ruwe textuur verwijderen ze restjes eten en vuil die tandplak kunnen veroorzaken.

Ben jij benieuwd naar ons hele mondverzorging assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

Bekijk uit de categorie Mooi & Verzorgd ook:

Reageer