Kruidvat BLOG

Diarree: wat kun je doen bij dunne ontlasting?

Leestijd: 7 minuten
Geplaatst op: 06/01/2023

Diarree: wat kun je doen bij dunne ontlasting?

Zijn je darmen onrustig en heb je het gevoel dat je naar het toilet moet? Als je diarree hebt, kun je dan maar beter snel zijn. Hierbij heb je namelijk dunne ontlasting die er makkelijker uitkomt dan normaal. Je leest hier waardoor diarree veroorzaakt wordt, welke soorten er zijn en wat je kunt doen als je diarree hebt.

Wat is diarree?

Als je diarree hebt, heb je (water)dunne ontlasting. Je moet vaker naar het toilet dan normaal en als je moet dan moet je. Diarree is namelijk lastig op te houden. Je ontlasting is niet alleen waterig, maar ruikt vaak ook anders en heeft een andere kleur.

Als voedsel door je darmen gaat, wordt hier vocht uitgehaald door je dikke darm. De ontlasting dikt hierdoor in. Wanneer je diarree hebt, wordt er minder vocht uitgehaald en dat zorgt voor dunnere ontlasting. Je lichaam doet dit bijvoorbeeld omdat je een virus of bacterie hebt. Je lichaam wil hier dan zo snel mogelijk vanaf en laat de ontlasting sneller door je darmen gaan.

Oorzaken van diarree

Diarree kan veroorzaakt worden door een bacterie, virus of infectie. Maar je darmen kunnen ook reageren op bedorven voedsel of bijvoorbeeld stress. De oorzaken van diarree zijn dan ook uiteenlopend, denk hierbij aan:

  • Buikgriep
  • Voedselvergiftiging
  • Voedselintolerantie
  • Te veel zoete dranken drinken, zoals appelsap, of light dranken, zoals cola light
  • (Langdurige) stress of spanning
  • Maag- en darmziekten of Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
  • Gebruik van bepaalde medicijnen
  • Wat de diarree precies veroorzaakt hangt soms ook af van de soort diarree. Er zijn namelijk verschillende vormen.

Verschillende soorten diarree

Heb je plotseling sterke aandrang en dunne ontlasting? Dan heb je waarschijnlijk acute diarree. Houdt de diarree twee weken of langer aan, dan spreek je van chronische of aanhoudende diarree. Naast deze twee vormen van diarree heb je ook nog reizigersdiarree en overloopdiarree.

Acute diarree

Acute diarree komt altijd plotseling opzetten. Maar gelukkig is de dunne ontlasting dan ook vaak binnen een paar dagen weer over. Acute diarree wordt vaak veroorzaakt door een virus of bacterie of doordat je iets verkeerds hebt gegeten.

Soms wordt gedacht dat stress acute diarree kan veroorzaken.

Chronische diarree

Als de diarree langer dan twee weken aanhoudt, noem je dit chronische diarree. Gebruik van bepaalde geneesmiddelen of een ziekte kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree ontstaat vaak tijdens of na je vakantie. Dikwijls wordt dit veroorzaakt door het eten of drinken van (besmet) voedsel. Je darmen kennen dit ‘vreemde’ voedsel niet of tijdens de bereiding is minder goed aan de hygiëne gedacht.

Om reizigersdiarree te helpen voorkomen is het in het buitenland altijd beter om water uit flessen te drinken. Eet ook geen fruit of rauwe groente, want deze worden vaak gewassen met kraanwater. Je fruit zelf schillen is veiliger.

Overloopdiarree

Bij obstipatie zijn je darmen verstopt. Dit is het tegenovergestelde van diarree, want er is dan juist te veel vocht uit de ontlasting gehaald. De ontlasting vindt hierdoor maar moeilijk zijn weg naar buiten. Als er dan wat dunne ontlasting langs sijpelt, noem je dit overloopdiarree.

Symptomen van diarree

Naast waterige, dunne ontlasting kent diarree nog andere symptomen, zoals:

Het verschilt per persoon welke symptomen je ervaart. Maar gelukkig zijn er wat tips die je kunnen helpen als je diarree hebt.

Wat kun je doen als je diarree hebt?

Heb je diarree? Dan is het handig om te weten wat je kunt doen om je klachten te verlichten en je ontlasting weer steviger te krijgen. Ontdek onze tips:

  • Drink veel en voorkom zo dat je uitdroogt
  • Eet kleine beetjes en waar je zin in hebt
  • Denk goed aan je hygiëne

Drink veel en voorkom zo dat je uitdroogt

Het belangrijkste bij diarree is om goed te blijven drinken, anders bestaat er de kans dat je uitdroogt. Drink daarom zo’n twee tot drie liter per dag, zeker als je naast de diarree ook moet overgeven of koorts hebt. Vind je het moeilijk om het drinken binnen te houden? Drink dan steeds kleine beetjes.

Water, thee en bouillon zijn prima dranken om te drinken bij diarree. Sappen zoals peren- en appelsap zijn minder geschikt. Deze kunnen namelijk laxerend werken.

Eet kleine beetjes en waar je zin in hebt

Als je diarree hebt, heb je vaak weinig zin in eten. Om toch wat voedingsstoffen binnen te krijgen, is het goed om kleine beetjes te eten. Je maag en darmen zijn gevoelig en dit is dan beter te verwerken. Eet ook vooral waar je zin in hebt. Het is beter om iets binnen te krijgen, dan helemaal niets.

Denk goed aan je hygiëne

Hygiëne is heel belangrijk, zeker als je diarree hebt. Als de diarree namelijk door een virus of bacterie wordt veroorzaakt, kan een goede hygiëne helpen voorkomen dat je iemand anders besmet of dat je zelf besmet raakt.

Was je handen daarom na elk toiletbezoek goed met water en zeep. Droog ze vervolgens af met een papieren doek en gooi deze na gebruik weg of gebruik een propere handdoek. Was je handen ook altijd voordat je eten gaat koken.

Wat moet je eten bij diarree?

Probeer zo gezond mogelijk te blijven eten en voldoende vezels binnen te krijgen. Vezels helpen het vocht uit je ontlasting te halen en kunnen zo de diarree helpen verminderen. Vezels zitten in volkoren brood, peulvruchten, fruit en groente.

Diarreeremmers

Diarreeremmers zijn middelen die je kunnen helpen bij diarree. Zo biedt onze Kruidvat diarreeremmer diosmectie poeder* verlichting van symptomen die samenhangen met maag-darmstoornissen. Je kunt de Kruidvat diarreeremmer diosmectie poeder gebruiken voor de behandeling van acute en chronische diarree.

*Dit is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Wanneer moet je naar de huisarts bij diarree?

Acute diarree gaat vaak binnen een aantal dagen vanzelf weer over. In een aantal gevallen raden we je aan om direct contact met je huisarts op te nemen:

  • Als je suf bent;
  • Als je in de war bent;
  • Als je het gevoel hebt dat je gaat flauwvallen.

Neem ook contact op met de huisarts als:

  • de diarree langer dan een aantal dagen aanhoudt;
  • je bloed of slijm bij je ontlasting hebt;
  • je weinig moet plassen;
  • je hevige buikpijn hebt;
  • Als je twijfelt of vragen hebt.

Wat helpt tegen diarree?

Heb je het gevoel dat je ‘moet’ en ook echt nu? Als je vaker dan normaal moet en je ontlasting (water)dun is, heb je wellicht diarree. Je darmen willen de ontlasting dan sneller kwijt waardoor er minder vocht aan onttrokken wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je weet nu precies welke en wat je kunt doen als je diarree hebt.

Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.

left arrow left arrow
Showing > of results

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 05 januari 2023

close

Previous

Je bloeddruk? Dit moet je erover weten!
close

Next

Steenpuist: dit kan je ertegen doen