Je immuunsysteem: zo werkt het

Article_header_Je immuunsysteem zo werkt het

Je immuunsysteem helpt voorkomen dat je ziek wordt. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar hoe werkt het precies? Hier lees je alles over het immuunsysteem, wat ook wel het afweersysteem genoemd wordt.

  • Wat is het immuunsysteem?
  • Het immuunsysteem heeft een geheugen
  • Een stoornis in het immuunsysteem
  • Hoe versterk je je afweersysteem?
  • Neem voldoende rust en slaap
  • Zorg voor een gezonde levensstijl
  • Endorfine voor een beter immuunsysteem

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem helpt je te beschermen tegen micro-organismen. Het is de afweer van je lichaam tegen infecties als virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Het immuunsysteem is eigenlijk een samenstelling van verdedigingsmechanismen, die ervoor zorgen dat ongewenste organismen worden gedood en opgeruimd.

Het immuunsysteem heeft een geheugen

Wist je dat je immuunsysteem een goed geheugen heeft? Nadat een virus of bacterie ervoor heeft gezorgd dat je ziek bent geworden, slaat het afweersysteem belangrijke informatie op over deze infecties. Zo onthoudt je lichaam hoe het bij dezelfde infectie de volgende keer effectief kan optreden. Zo kun je dus immuun worden voor virusinfecties.

Een stoornis in het immuunsysteem

Het afweersysteem werkt niet bij iedereen zoals het hoort te werken. Als je een stoornis in het immuunsysteem hebt, blijf je vatbaar voor terugkerende infecties en word je dus vaker ziek. Je lichaam maakt wel afweerstoffen aan, maar die werken minder goed dan bij een normaal werkend immuunsysteem.

Hoe versterk je je afweersysteem?

Naast een goede weerstand door een gezonde levensstijl, kun je nog meer doen om
het immuunsysteem te versterken:

Neem voldoende rust en slaap

Net als je gewone geheugen heeft het geheugen van je immuunsysteem voldoende rust nodig om goed te functioneren. Als je lichaam antistoffen aanmaakt tegen een infectie, worden deze opgeslagen in ‘t-cellen’. Dit is eigenlijk de geheugenkaart van het immuunsysteem. Wanneer je de infectie krijgt, worden uit deze t-cellen de antistoffen die daartegen nodig zijn opgehaald. Een goede nachtrust helpt deze cellen beter te laten werken. Zo draagt voldoende slaap bij aan een beter immuunsysteem.

Zorg voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl zorgt voor een sterk immuunsysteem. Zorg er dus voor dat je stress zoveel mogelijk vermijdt, rook niet, beweeg elke dag voldoende en eet en drink gezond en gevarieerd.

Endorfine voor een beter immuunsysteem

Wist je dat knuffelen en veel lachen kan bijdragen aan een verbeterd immuunsysteem? Wanneer je lacht, komt het stofje endorfine vrij. Endorfine zorgt voor ontspanning en is goed voor het stresshormoon. Door te knuffelen komt het stofje oxytocine vrij, wat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd. Dit stofje heeft hetzelfde effect als endorfine. En omdat minder stress en meer rust goed is voor het afweersysteem, is lachen en knuffelen dus gezond!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer