Zes tips voor verrassende vakantiefoto’s

Foto tips

Zo maak je van je vakantiekiekjes de mooiste reisfoto’s

Vakantiekiekjes maken we allemaal. Zo heb je een mooie herinnering aan je vakantie. Maar wil je je reis nog mooier vastleggen? Kijk dan bewust rond, neem alles in je op en neem de juiste foto op het juiste moment. Met deze tips maak je van je vakantiekiekjes prachtige reisfoto’s.

Foto sfeer

Tip 1 - Bereid je voor en wees nieuwsgierig
Naar welk land ga jij? Lees je in over de cultuur en de lokale gebruiken. Ga op zoek naar mooie plekken om te fotograferen en kijk wat voor foto’s er al zijn gemaakt. Laat je hierdoor inspireren en zoek de juiste invalshoek voor jouw foto.

Tip 2 - Verras
Dat mooie gebouw of prachtige uitzicht is waarschijnlijk al heel vaak vastgelegd. Probeer daarom een verrassende insteek voor je foto te vinden. Zet mensen op de foto en het gebouw op de achtergrond, maak foto’s met slecht of onheilspellend weer of laat het uitzicht weerspiegelen op je zonnebril. Denk na voordat je de foto maakt.

Extra tip: Maak ook eens foto’s vanuit een ander standpunt. Fotografeer die mooie wijk ook eens vanaf een brug of toren. Zo krijg je een hele andere sfeer in je foto.

Tip 3 - Speel met kleur
Kleur geeft kracht. Op reis kom je vaak de mooiste kleuren tegen. Met verschillende kleurcontrasten leg je accenten in je foto’s. Weet je wat ook mooi is? Als je één felle kleur in je foto hebt en de rest van de kleuren minder fel zijn. Hierdoor springt je hoofdonderwerp er echt uit.

Extra tip: Tijdens de zonsopkomst en zonsondergang zijn de kleuren nog levendiger en krijgen ze meer diepte.

Tip 4 - Focus op de details
Soms wil je alles in één foto laten zien. Maar juist de details zijn belangrijk. Kijk naar wat opvalt. Zie je een bijzondere deur, een mooie vrucht aan een boom of een imposante rots? Zet deze dan beeldvullend op de foto.

Tip 5 - Mensen geven sfeer
Mensen brengen foto’s tot leven. Een leeg plein lijkt kil, maar als er mensen lopen en kinderen spelen krijgt je foto veel meer sfeer. Wees niet bang om mensen te fotograferen. Wil je de mensen nog meer naar voren laten komen? Maak dan portretfoto’s. Spreek ze aan en vraag of je ze op de foto mag zetten. De lokale bevolking geeft je zo een unieke herinnering aan je reis.

Tip 6 - Eerst een foto, dan eten
Op reis proef je vaak nieuwe gerechten. Nog leuker: leg deze gerechten vast. Zorg dat er rondom je bord zo min mogelijk afleiding ligt. Buiten kun je de foto het beste in de schaduw maken. Kies binnen voor een plekje bij het raam. Bij food fotografie zie je vaak dat de voorkant van het bord scherp is en de rest vervaagt. Gebruik, als je met een camera werkt, daarvoor het laagst mogelijke diafragma. Zo zorg je voor een beperkt scherptediepte. Fotografeer je met je telefoon? Doe het achteraf in je foto app.

Fijne vakantie!

Foto kleur

Bekijk uit de categorie Foto ook:

Reageer