Kruidvat BLOG

Huilende baby: waarom huilt je kleintje?

Article_header_19_Huilende baby waarom huilt een baby

Baby´s huilen om iets duidelijk te maken aan hun ouders, maar veel ouders weten niet wat dit betekent. Waarom huilt een baby, wat betekent het soort huiltje en hoe kun je je baby troosten? Ontdek hier hoe je het beste kunt omgaan met een huilende baby.

Waarom huilt een baby?

Huilen is voor een baby de manier om met de ouders te communiceren over wat hij of zij nodig heeft. Ze kunnen immers nog niet praten. Huilen hoeft hierdoor niet per se om iets negatiefs gaan. De meest voorkomende oorzaken van een huilende baby zijn:

 • Moe
 • Honger
 • Vieze luier
 • Krampjes
 • Reflux
 • Overprikkeld

Simpel gezegd bestaan er twee soorten huilen; de een is om behoefte te vervullen en de ander om emoties te verwerken.

Hoelang huilt een baby?

Hoelang een baby huilt hangt af van de levensfase waar de baby inzit. Pasgeboren baby´s huilen gemiddeld 1 à 1,5 uur per dag. Wanneer je baby circa zes weken oud is, ervaart hij of zij een piek in huilen. De huilbuien kunnen dan 2 à 2,5 uur per dag duren. Na drie maanden neemt het huilen bij de meeste baby´s af. Huilt jouw baby langer per dag? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een huilbaby.

Wat is een huilbaby?

Een huilbaby is een baby die overmatig huilt. Overmatig huilen is wanneer je baby langer dan drie uur per dag huilt, voor minstens drie dagen per week, gedurende tenminste drie weken achter elkaar.

De oorzaken van een huilbaby zijn vaak niet te achterhalen door specialisten. Redenen die ermee te maken kunnen hebben zijn lichamelijke klachten, zoals allergieën, of geestelijke klachten, zoals stress of autisme.

Sfeerbeeld_19_Huilende baby waarom huilt een baby

Wat is een huiluurtje?

Baby´s huilen om te communiceren dat ze onrustig zijn en aandacht nodig hebben. Toch kan een baby ook huilen zonder dat daar direct een oorzaak aan verbonden zit. We noemen dit ook wel het huiluurtje.

In de meeste gevallen speelt het huiluurtje zich in de avond af. Probeer tijdens het huiluurtje je baby op dezelfde wijze te benaderen. Hierdoor creëer je voorspelbaarheid bij de baby, wat voor meer rust kan zorgen.

Babyhuiltjes herkennen

Een baby kan huilen om verschillende redenen, maar wist jij ook dat je baby per oorzaak een ander geluid maakt? Zo klinken de huiltjes bij honger anders dan de huilbuien bij een vieze luier. Wil je graag de huiltjes van je baby herkennen? Dan is het boek Dunstan Babytaal echt een aanrader!

De schrijfster van dit boek, Priscilla Dunstan, heeft een fotografisch geheugen voor geluid. Na de geboorte van haar eerste kind kwam zij erachter dat haar baby tijdens het huilen geen willekeurige geluiden maakte. Na vele jaren onderzoek heeft zij de universele babytaal ontdekt en opgeschreven.

Hoe troost je een huilende baby?

Je baby troosten is een van de eerste reacties die je hebt wanneer je baby huilt. Hoe kun je het beste je baby kalmeren? We hebben zeven tips voor je op een rij gezet:

 1. Creëer rust
  Valt het jou ook wel eens op dat de ergste huilbuien vaak in de meest chaotische momenten beginnen? Dit is geen toeval! Baby´s kunnen namelijk de stress aanvoelen en dat weerspiegelen. Probeer eerst dus zelf rustig te worden voordat je je baby gaat troosten.
 2. Sussen: zacht of luid
  Sussen is een goede manier om je baby te kalmeren. Het sussende geluid dat je maakt, is namelijk vergelijkbaar met de geluiden die een baby in de baarmoeder hoort. Zachte geluiden kalmeren vaak een baby, maar soms is hard sussen beter. Je baby wordt door het harde sussen even stil om beter te kunnen luisteren naar dit geluid. Tip: er zijn apps en filmpjes te vinden die het geluid van de baarmoeder nabootsen.
 3. Liefde geven
  Een verdrietige baby kun je troosten door hem of haar vast te houden en te knuffelen. Door je baby dicht tegen je aan te dragen, voelt hij of zij je warmte en hartslag. Ook met deze methode imiteer je de veiligheid van de baarmoeder bij je baby.
 4. Borstvoeding geven
  Borstvoeding geven is een van de meest effectieve manieren om je baby te troosten. Probeer je huilende baby altijd de borst te geven, ook al is je kindje al gevoed. Het zuigreflex heeft namelijk een kalmerend effect op je kleintje.
 5. Samen bewegen
  Beweging kan voor ontspanning zorgen bij je baby. Door samen te bewegen creëer je een ritme die ook vergelijkbaar is met het rondgedragen worden in de baarmoeder. Geen wonder dat schommelstoelen een populair meubelstuk zijn voor in de babykamer.
 6. Luier controleren
  Een vieze luier is een bekende reden voor een baby om verdrietig te worden, maar het afdoen van de luier heeft ook een kalmerend effect voor de baby, ook al is de luier niet vies. Dit komt doordat de babybilletjes weer kunnen ademen.
 7. Temperatuur regelen
  Baby´s worden warm aangekleed, omdat een pasgeboren baby zichzelf niet kan warmhouden. Soms wordt een baby te warm ingestopt en heeft hij of zij moeite om in slaap te vallen. Hiervan moet een baby ook huilen. Controleer de temperatuur van je baby via de nek. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de kamer.

Je baby laten huilen

De eerste reactie van ouders met een huilende baby, is om de baby te kalmeren. Wist jij dat het niet altijd nodig is om je baby te laten stoppen met huilen? In sommige gevallen is het zelfs verstandiger om dit niet te doen.

Soms begint een baby met huilen zodra je hem of haar in bed legt. Veel ouders tillen de baby dan direct weer op, omdat ze denken dat er iets verkeerd is. Op zulke momenten kun je beter je baby laten huilen, omdat hij of zij anders over de slaap heenkomt en daardoor niet meer in slaap kan vallen.

Net zoals met volwassen mensen, zijn er baby´s die snel in slaap vallen en baby´s die er langer over doen om in slaap te komen. Heeft jouw baby even de tijd nodig om in slaap te vallen? Gun hem of haar dat dan ook. Je baby is de dag aan het verwerken en begint daardoor te huilen voor het slapengaan. Wanneer je dit proces onderbreekt kan je baby zijn of haar emoties niet goed verwerken. De emoties kunnen hierdoor opstapelen, waardoor een baby stress ervaart.

Hoelang mag een baby huilen?

Hoelang je je baby laat huilen bij het inslapen, verschilt per ouder. In de meeste gevallen zit dit gemiddeld tussen de vijf à tien minuten. Het is verstandig om deze tijd voor jezelf te timen, omdat het geluid van een huilende baby doordringend kan zijn. Hierdoor kan een minuut krijsen al snel als tien minuten aanvoelen.

Laat je baby ook niet te lang huilen in bed, want hierdoor kan je baby overstuur raken en raakt vervolgens over de slaap heen. Let ook goed op het soort huiltje van je baby, want soms is er wel meer aan de hand. Er zit dan bijvoorbeeld een boertje klem of je baby is de speen verloren.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Borstvoeding geven: wat kun je verwachten?
close

Next

Luieruitslag: wat te doen bij luieruitslag?