Kruidvat BLOG

Zonnecrème voor je baby

Article_header_22_Zonnebrand voor je baby

Ga je met je baby wandelen en schijnt de zon? Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe je je kleine het beste beschermt tegen de schadelijke uv-stralen van de zon. Je doet dat door je baby in te smeren met een babyzonnecrème. Hier lees je waarom je speciale zonbescherming voor je baby nodig hebt en waar je op moet letten bij het insmeren.

Waarom is het belangrijk je baby goed in te smeren?

Het huidje van je baby is een stuk gevoeliger dan je eigen huid. Ze is, zeker in het eerste levensjaar van je baby, nog erg dun en kwetsbaar. Het is advies is daarom om baby’s tot 1 jaar helemaal uit de zon te houden.

Maar ook als je kleine in de schaduw ligt, is het belangrijk hem of haar goed in te smeren met zonnecrème. De uv-stralen komen namelijk ook in de schaduw waardoor het huidje van je baby kan verbranden. Naast het smeren is het belangrijk de huid van je kleine ook goed te beschermen met een zonnehoedje en speciale uv-kleding.

Welke zonnecrème is geschikt voor baby’s?

Oké, je wilt naar buiten met je baby, maar welke zonnecrème gebruik je dan? Kun je bijvoorbeeld je eigen zonnecrème gebruiken of heb je er een speciaal voor baby’s nodig? Om een goed antwoord op deze vraag te geven, is het goed om eerst iets meer over zonnecrème te weten.

In zonnebrandcrème zitten namelijk verschillende filters verwerkt:

  • Minerale filters leggen een soort laagje op de huid dat de uv-stralen weerkaatst en de huid zo beschermt.
  • Chemische filters trekken in de huid en absorberen daar de uv-stralen.

Chemische filters worden het meest gebruikt in zonproducten, maar zijn niet per se beter dan minerale filters. Wat wel goed is om te weten, is dat chemische filters de huid sneller kunnen irriteren dan minerale filters. Je baby’s huidje kan hierdoor rood kleuren. Voor baby’s wordt daarom vaak babyzonnecrème op basis van minerale filters gebruikt, zeker als ze een erg gevoelig huidje hebben.

Baby’s met een gevoelige huid

Heeft je kindje een gevoelige huid en snel last van bijvoorbeeld eczeem en huidirritaties? Dan kun je beter voor een zonnecrème met minerale filters kiezen. Let er dan ook op dat er geen parfum of alcohol in de zonnecrème zit. Deze stoffen kunnen het huidje van je kleine namelijk ook irriteren.

Welke factor zonnecrème gebruik je voor je baby?

Er zijn veel zonnecrèmefactors. Je herkent ze aan het getal dat achter SPF (Sun Protection Factor) op de verpakking van de zonnecrème staat. Voor baby’s gebruik je altijd minimaal factor 30. De natuurlijk beschermlaag van de babyhuid is dunner en gevoeliger dan die van volwassen en daarom beschermt een lagere factor de huid niet goed genoeg. Factor 30 of meer zorgt voor een langere en betere bescherming.

Sfeerbeeld_22_Zonnebrand voor je baby

Het is goed om te weten dat geen enkele factor je kindje 100% beschermt tegen de zon. Het verschil in bescherming tussen factor 30 en factor 50 is minimaal, namelijk 97% en 98%. Daarom is het voldoende om je baby met zonbeschermingsfactor 30 in te smeren. Toch zie je dat veel zonbescherming voor baby’s minimaal factor 50 bevat, maar ook die kun je prima gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor de Zwitsal Sun 0% Parfum SPF50+ zonnecrème.

Baby’s met een donkere huid moet je ook goed insmeren. Een donkere huid verbrandt minder snel dan een lichte huid, maar ook de huid van baby’s met een donkere huidskleur is nog heel kwetsbaar. Smeer haar daarom altijd goed in.

Hoe vaak smeer je je baby in met zonnecrème?

Voor de beste bescherming tegen uv-stralen smeer je je kindje een half uur voor het zonnen royaal in. Blijf je langer buiten? Herhaal het smeren dan elke twee uur. Zo zorg je ervoor dat het babyhuidje de hele dag door goed beschermd is.

Hoeveel zonnecrème moet je gebruiken om je baby in te smeren?

Als je het huidje van je baby goed wilt beschermen tegen de zon is het belangrijk haar royaal in te smeren. Het KWF adviseert per smeerbeurt minimaal 7 theelepels te gebruiken:

  • 1 theelepel voor het gezichtje en de hals
  • 2 theelepels voor de armpjes en schouders
  • 2 theelepels voor de borst, buik en rug
  • 2 theelepels voor de beentjes en voetjes

Hierbij maakt de leeftijd van je baby natuurlijk wel uit. Voor hele jonge baby’s volstaat waarschijnlijk minder. Let er wel op dat je de anti-zonnebrand altijd goed dik smeert en geen plekjes vergeet. Op en achter de oren en de voetjes zijn plekjes die je makkelijk vergeet.

Natuurlijke zonnecrème voor baby’s

Ben je op zoek naar een meer natuurlijke zonnecrème voor je baby? Kies dan altijd voor een zonnecrème op basis van minerale filters. Op de verpakking staat daarnaast aangegeven welke andere natuurlijke ingrediënten zijn gebruikt.

Tip: kies bijvoorbeeld voor de Vision Baby & Young Kids SPF50+ Lotion. Deze zonnelotion is 100% parfumvrij en bevat uv-filters van natuurlijke oorsprong.

De beste zonnecrème voor je baby

Als je met je baby naar buiten gaat, is het belangrijk hem of haar altijd goed in te smeren. Zo bescherm je het kwetsbare babyhuidje tegen de zon. Het is het beste om baby’s tot 1 jaar helemaal uit de zon te houden, maar ook in de schaduw kan je baby verbranden. Dus ook dan is het belangrijk om je kleine in te smeren.

Smeer je baby royaal in en herhaal dit elke twee uur. Er zijn speciale babyzonnecrèmes te koop, maar het is vooral belangrijk dat het product het huidje van je baby niet irriteert. Let er daarom op dat er bijvoorbeeld geen parfum of alcohol in zit en dat er gebruik wordt gemaakt van minerale filters.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Zonbescherming: de beste tips
close

Next

Snel bruin worden: feiten en fabels