Dit moet je weten over aambeien tijdens je zwangerschap

dit-moet-je-weten-over-aambeien-tijdens-je-zwangerschap-header

Zwanger en aambeien? Lees er hier alles over

Wist je dat ongeveer 85% van de zwangere vrouwen aambeien heeft? Je bent dus zeker niet de enige. Het bijzondere is wel dat veel vrouwen hier bijna niets van merken en vaak zelfs niet eens doorhebben dat ze aambeien hebben. Andere zwangere vrouwen hebben er juist veel last van. Hier lees je alles over dit veel voorkomende zwangerschapskwaaltje.

Wat zijn aambeien?

Als aders en bloedvaatjes rond je anus opzwellen, heb je aambeien. Tijdens je zwangerschap ontstaan aambeien sneller doordat er dan extra druk komt op de aders en je aderen meer opzwellen door de hormonale veranderingen in je lichaam. Als de zwellichaampjes aan de binnenkant van je anus zitten, heb je inwendige aambeien. Als ze naar buiten zakken, noem je ze uitwendige aambeien. Aambeien veroorzaken vaak jeuk, voelen pijnlijk en branderig aan en zijn daarom erg vervelend.

Wil je meer weten over hoe je aambeien herkent en wat je ertegen kunt doen? Lees dan Hoe herken je aambeien? en Wat moet je doen als je aambeien hebt?

Waarom hebben veel zwangere vrouwen aambeien?

Aambeien ontstaan vaak tijdens de zwangerschap of bevalling. Vooral tijdens het tweede deel van de zwangerschap en na de bevalling hebben veel vrouwen aambeien. Je hebt er meer kans op als aambeien vaker in je familie voorkomen. Ze zijn namelijk erfelijk. Het goede nieuws is dat aambeien gelukkig niet besmettelijk zijn.

Zwangerschapsaambeien ontstaan door:
• Hormonale veranderingen, deze zorgen ervoor dat je aderen opzwellen. Ook kan het zwangerschapshormoon progesteron je darmen trager maken. Hierdoor blijft de ontlasting langer in je darmen en hoef je minder vaak naar het toilet. Je ontlasting wordt hierdoor hard en droog, waardoor je sneller constipatie hebt.
• De druk van je baby op je ingewanden, waaronder het uiteinde van je darmen. Hierdoor komt er meer druk op je anus en zwellen de bloedvaatjes op.
• De druk door het persen tijdens de bevalling. Je aders staan dan onder grote druk. Ook kunnen bestaande aambeien tijdens de bevalling erger worden.

Gelukkig zijn zwangerschapsaambeien niet gevaarlijk voor je kindje, maar ze zijn wel heel vervelend voor jezelf. Maar wees gerust, zwangerschapsaambeien verdwijnen meestal een aantal weken na de bevalling vanzelf. Dat maakt ze helaas niet minder vervelend en daarom is het goed om ze te behandelen en de kans op zwangerschapsaambeien zo klein mogelijk te maken.

Hoe weet je of je zwangerschapsaambeien hebt?

De belangrijkste symptomen van aambeien zijn:
• Jeuk en/of pijn bij de anus
• Branderig gevoel
• Bloedingen
• Problemen met de stoelgang
Heb je één of meerdere van deze klachten? Ga dan eens langs bij je huisarts. Hij of zij kan je met zekerheid vertellen of je aambeien hebt en wat je kunt doen.

dit-moet-je-weten-over-aambeien-tijdens-je-zwangerschap-sfeerbeeld

Hoe voorkom je aambeien tijdens je zwangerschap?

Vaak overkomt het je. Je hebt er vast niet bij stil gestaan dat je tijdens je zwangerschap last zou krijgen van aambeien. In veel gevallen is het helaas niet te voorkomen. Maar je kunt wel een aantal dingen doen om de kans op aambeien tijdens je zwangerschap zo klein mogelijk te maken:
• Drink voldoende. Dit is altijd belangrijk, maar tijdens je zwangerschap heb je nog meer vocht nodig om je ontlasting zacht te houden. Drink daarom elke dag minstens twee liter water en thee.
• Eet vezelrijk voedsel, zoals volkorenproducten, groenten en fruit. Doe eventueel ook wat extra zemelen in bijvoorbeeld je yoghurt, soep of puree.
• Beweeg. Ga bijvoorbeeld elke dag een stukje wandelen. Dit stimuleert je darmen en houdt je stoelgang op gang. Je ontlasting blijft dan soepel.
• Ga direct naar het toilet als je aandrang voelt. Het is heel belangrijk dat je ontlasting niet te lang in je darmen blijft. Ga even rustig zitten en neem de tijd. Pers niet te hard, maar laat de ontlasting rustig zijn weg naar buiten vinden. Pers zachtjes mee als je aandrang voelt.

Wat helpt bij zwangerschapsaambeien?

Heb je toch aambeien gekregen? Dan is dit een vervelende zwangerschapskwaal. Je hebt vaak jeuk en een branderig of pijnlijk gevoel. Er zijn een paar dingen die je dan kan doen:
• Zorg ervoor dat je niet te lang achter elkaar zit of staat. Dit kan de aambeien verergeren en meer pijn veroorzaken. Loop elk half uur even een rondje of haal wat te drinken en ga daarna verder met waar je mee bezig was.
• Koel je anus met ijs. Doe bijvoorbeeld wat ijsklontjes in een washandje en leg deze tegen je anus aan. Hiermee verlicht je de pijn en vermindert de zwelling.
• Hou je anus goed schoon. Gebruik bij het toiletbezoek ongeparfumeerd, zacht toiletpapier. Eventueel kun je je anus ook schoonspoelen met wat water en daarna voorzichtig droogdeppen. Gebruik hiervoor geen zeep, dit irriteert je huid vaak nog meer.
• Draag niet te strakke kleding of panty’s en kies voor luchtig ondergoed van katoen.
• Neem een warm (zit)bad. Dit ontspant je anus en verlicht je pijnklachten.
• Haal een zalf of crème die helpt bij aambeien. Deze zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Let er wel op dat deze geschikt zijn voor zwangere vrouwen.

Heb je voor, tijdens of na je bevalling aambeien gekregen? Vertel dit dan aan je gynaecoloog of verloskundige. Hij of zij kan hier dan even naar kijken en je vertellen wat je het beste kan doen. Zorg er verder voor dat je vezelrijk eet, genoeg drinkt, regelmatig beweegt en zo je stoelgang regelmatig houdt.

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer