
Aften, zo voorkom én behandel je ze!
Heb jij wel eens zere plekjes in je mond? Dan heb je misschien wel een aft. Een aft is ongevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn bij bijvoorbeeld het eten of tandenpoetsen. Daarom is het beter om ze te voorkomen dan te genezen. En dat kan met onze tips!
Wat zijn aften?
Aften zijn kleine grijswitte plekjes met een rode rand. De aften doen vaak pijn. Tijdens het eten en drinken kan de pijn erger worden. Aften zijn ongevaarlijk en niet besmettelijk.
Wist je dat: Ongeveer 1 op de 5 mensen wel eens last heeft van aften? Boven de 40 jaar komen aften minder vaak voor. Aften kunnen op verschillende plekken voorkomen:
• Aften in je mond
• Aften op je tong
• Aften in je keel
• Aften op je lip
• Aften in de binnenkant van je wang
• Aften op je tandvlees
Aften in je mond
Aften komen op verschillende plekken in en rondom je mond voor. Onder de tong, in de keel, op de lippen en op het zachte gehemelte.
Aften op je tong
Aften komen vaak voor op de tong. Omdat de tong erg gevoelig is kan een aft op de tong pijnlijk zijn.
Aften in je keel
Aften kunnen ook voorkomen achterin de keel. Dit komt minder vaak voor dan op de wangen, lippen en tong.
Aften op je lip
Ook op de lip kan een aft voorkomen. Soms wordt dit verward met een koortslip.
Aften aan de binnenkant van je wang
Aften komen regelmatig voor aan de binnenkant van de wangen.
Aften op je tandvlees
Aften kunnen ook regelmatig voorkomen op het tandvlees.
De oorzaak van aften
Hoe aften precies ontstaan is niet echt bekend. Wel is geweten dat ze gemakkelijker ontstaan* door een van de onderstaande dingen:
• Kleine wondjes in je mond door het bijten op je wang of tong, een kunstgebit dat niet goed past of een droge mond
• Spanning
• Veranderingen in hormonen, bijvoorbeeld tijdens je maandstonden of tijdens de zwangerschap
• Erfelijke aanleg: dit betekent dat veel mensen in je familie aften hebben
• Medicijngebruik
(bron: thuisarts)
Wat te doen tegen aften?
Heb je geen of weinig last van de aften? Dan hoef je niks te doen. Ze zullen vanzelf binnen 14 dagen verdwijnen. Heb je er wel last van? Dan zouden deze tips je kunnen helpen:
• Eet geen pittig, gekruid eten
• Eet geen hard eten of eten met scherpe randjes, zoals toast
• Kauw voorzichtig
• Drink geen zure dranken, zoals frisdranken en sinaasappelsap
• Raak de aften niet aan met je tong, vingers of tandenborstel
• Poets je tanden voorzichtig met een zachte, niet versleten borstel. Dan beschadig je de aften niet
Aften voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Een aft is een beschadiging van het mondslijmvlies. Dit slijmvlies beschermt je tegen virussen en bacteriën, dus is het belangrijk om het gezond te houden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om aften te voorkomen:
- Vermijd spanning
- Zorg voor een goede mondhygiëne
- Poets voorzichtig en bijt niet in je wangen
- Let op je voeding
- Wees extra voorzichtig als je een beugel hebt

Tip 1. Vermijd spanning
Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar spanning is een belangrijke trigger voor het ontstaan van aften. Het moderne leven is heel snel, dus je bent sneller gestrest dan je denkt. Neem daarom regelmatig de tijd om te ontspannen. Zet je laptop en werktelefoon uit wanneer je werkdag erop zit. Pak een goed boek en laat het bad vollopen. Relaxen maar!
Tip 2. Zorg voor een goede mondhygiëne
Propere tanden en een propere mond zorgen voor gezond mondslijmvlies. En dat beschermt je mond tegen de virussen en bacteriën die aften kunnen veroorzaken. Poets daarom twee keer per dag je tanden en sla je bezoek aan de tandarts niet over. Gebruik bijvoorbeeld Paradontax Tandpasta.
Tip 3. Poets voorzichtig en bijt niet in je wangen
Een aft kan ook ontstaan doordat je te ruw poetst of in je wangen bijt. Dat is eigenlijk heel logisch, want een aft is een soort wondje. Poets je tanden dus grondig maar voorzichtig en probeer erop te letten dat je niet in je wangen bijt. Onze tip: gebruik de Kruidvat Pro Sensitive Extra Soft Tandenborstel. De tandenborstel is speciaal ontwikkeld voor mensen met gevoelig tandvlees.
Tip 4. Let op je voeding
Een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen kan ook aften veroorzaken. Als je niet genoeg vitamine B, zink en foliumzuur binnenkrijgt kunnen aften ontstaan. Ook spelen gluten soms een rol bij het ontstaan van aften. Als je vaak last hebt van aften, probeer dan eens wat minder gluten en meer groente en fruit te eten.
Tip 5. Wees extra voorzichtig als je een beugel hebt
Als je een beugel hebt, kunnen aften sneller ontstaan en kun je ook meer pijn hebben omdat de slotjes tegen je wangen schuren. Dit kun je voorkomen door wax op de slotjes te doen. Neem contact op met je orthodontist als je veel last van hebt van aften.
Kleine boosdoeners de baas worden
Aften zijn klein en vervelend, maar gelukkig ongevaarlijk en niet besmettelijk. Om aften te voorkomen kan je het beste goed op je voeding en hygiëne letten. Zorg ook dat je stress vermijdt. Heb je ze toch? Wees dan even wat liever voor je mond en probeer geen pittig eten of eten met scherpe en harde structuren te eten. Dan ben je zo weer van die kleine boosdoeners af.
Disclaimer: Deze informatie wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ook is de informatie niet bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals.
Bronnen:
https://www.thuisarts.nl/aften-0/ik-heb-aften
https://www.artsenzorg.nl/blogs/algemeen/aften
huidarts.com/huidaandoeningen/aften/
Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op 15 november 2022