Klik hier voor gratis verzending!
 • Hoe werkt de Kruidvat Ovulatietest?

Hoe werkt de Kruidvat Ovulatietest?

Zwangerschap.png

Kruidvat Ovulatietest voor thuisgebruik

Het LH (luteïniserend hormoon) is een hormoon dat de eisprong veroorzaakt. Ongeveer 24 tot 36 uur voor de eisprong wordt de concentratie van het LH tien tot twintig keer zo hoog. De Kruidvat Ovulatietest meet de aanwezigheid van dit hormoon in de urine. De stijging van de LH-concentratie geeft aan dat jouw twee vruchtbaarste dagen zijn begonnen.

Kruidvat Ovulatietest bestellen

 
Zoek je een ovulatietest van een ander merk? Bekijk hier alle ovulatietesten.

Wanneer gebruik ik de Kruidvat ovulatietest?

Elke verpakking Kruidvat Ovulatietest bevat 5 teststaafjes die je op 5 opeenvolgende dagen kunt gebruiken. Hiermee kun je één keer per dag jouw LH-piek bepalen. Eerst bepaal je de dag waarop je de 1e test wilt uitvoeren. Welke dag dit is, hangt af van de lengte van jouw cyclus. De 1e dag van je menstruatie is de 1e dag van je cyclus. De lengte van je cyclus is de periode vanaf de 1e dag van de menstruatie tot aan de laatste cyclusdag voor de volgende (verwachte) menstruatie (bijvoorbeeld 28 dagen).

Voorbereiden op de Kruidvat ovulatietest
Bepaal jouw 1e testdag aan de hand van de volgende tabel:
Voorbeeld:
 
Mijn cyclus duurt in het algemeen 28 dagen. Mijn laatste menstruatie begon op de 3e dag van de maand. In de tabel staat dat ik vanaf die 3e dag 12 dagen moet tellen. De kalender geeft aan dat ik op de 14e van de maand moet beginnen met de test.
 
Let op:
 
 • Voer de tests niet uit met de eerste ochtendurine. Deze urine is te geconcentreerd, waardoor het resultaat niet betrouwbaar is.  
 • De LH-concentratie varieert van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus. Tip: je krijgt het beste resultaat als je de tests steeds op hetzelfde tijdstip van de dag uitvoert.  
 • Probeer in de 2 uur voor gebruik minder te drinken dan gewoonlijk aangezien het hormoongehalte in de urine verdund kan raken met een onbetrouwbaar resultaat tot gevolg.

De Kruidvat ovulatietest gebruiken

Gebruik de Kruidvat ovulatietest als volgt:
 • Folieverpakking kort voor gebruik openscheuren en teststaafje uitnemen.
 • Dop verwijderen, punt van het teststaafje minstens 10 seconden onder de urinestraal houden.
 • Dop om hygiënische redenen weer op het teststaafje terugplaatsen en 3 minuten wachten.
Oorzaak van fouten
Als het teststaafje verder dan de punt wordt ondergedompeld (bijvoorbeeld in een beker) of korter dan 10 seconden in de urine wordt gehouden, is het mogelijk dat de test niet goed werkt.

Resultaat aflezen
Testresultaat binnen 5 minuten (bijvoorbeeld na 3 minuten) aflezen. Na 5 minuten kan het resultaat niet meer goed worden beoordeeld.

Kruidvat Ovulatietest bestellen

 

 1. Geen LH-stijging. Je ziet 1 lijn in het ronde venster en eventueel 1 vage lijn in het hoekige venster. Jouw LH-piek is nog niet begonnen. Herhaal de test de volgende dag.
 2. LH-piek. Als de lijn in het hoekige venster gelijk of donkerder is dan de lijn in het ronde venster, heb je jouw LH-stijging opgespoord. Je eisprong vindt binnen de volgende 24 tot 36 uur plaats. Dit is ook je meest vruchtbare periode. Je hoeft voor deze cyclus geen test meer uit te voeren.
 3. Geen lijn. Hoogstwaarschijnlijk is er onvoldoende urine geabsorbeerd. Herhaal de test zo snel mogelijk met een nieuw teststaafje. Probeer in deze periode minder te drinken dan gewoonlijk. Als je met testen wacht tot de volgende dag, loop je jouw LH-piek mogelijk mis.

Vragen en antwoorden

 
Moet ik het testresultaat van dag tot dag vergelijken? 
Nee. Je hoeft alleen de twee lijnen van een teststaafje met elkaar te vergelijken, want elke afzonderlijke test geeft een eenduidig resultaat. De gebruikte teststaafjes moeten uiterlijk 15 minuten na gebruik worden weggegooid. 

Ik heb alle 5 tests uit de verpakking volgens de gebruiksaanwijzing uitgevoerd, maar heb de LH-piek niet kunnen bepalen. Wat moet ik doen?
5 teststaafjes zijn voor de meeste vrouwen voldoende om de LH-piek vast te stellen. Als jouw cycluslengte echter meer dan 3 dagen schommelt, heb je mogelijk extra teststaafjes nodig om jouw LH-piek te bepalen.
 
Wat kan een onjuist resultaat veroorzaken? 
Als je zwanger bent, pas zwanger bent geweest of als je de menopauze hebt bereikt, kan het zijn dat de test jou een onjuist resultaat geeft. Dit is ook het geval als je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat met geneesmiddelen die LH of hCG (humaan Chorion Gonadotrofine) bevatten – neem in dat geval eerst contact op met je huisarts. Alcohol en gewone geneesmiddelen kunnen het testresultaat niet beïnvloeden. 
 
Ik ben pas onlangs gestopt met de pil. Kan de pil het testresultaat beïnvloeden? 
Na het stoppen met de pil of een ander hormonaal geneesmiddel kan het enkele maanden duren voor jouw cyclus weer regelmatig wordt. Wacht in dat geval ten minste 2 natuurlijke cycli af voordat je met de test begint. 
 
Moet ik alle 5 tests uit een verpakking in een menstruatiecyclus gebruiken? 
Nee. Als je jouw LH-piek hebt vastgesteld, hoef je geen test meer uit te voeren. Zo nodig kun je de resterende teststaafjes bewaren voor de volgende menstruatiecyclus.
 
Kan ik de Kruidvat Ovulatietest ook als voorbehoedmiddel gebruiken? 
Nee.
 
Kan de Kruidvat Ovulatietest ook de temperatuurmethode vervangen? 
Nee. Deze methode van natuurlijke anticonceptie spoort de eisprong enkel met terugwerkende kracht op.
 
Ik heb mijn LH-piek meerdere maanden vastgesteld en ben ondanks geslachtsgemeenschap op een bewust gekozen moment niet zwanger geraakt. Wat kan ik doen?
Diverse factoren kunnen een rol spelen bij het uitblijven van een zwangerschap. Neem hiertoe contact op met je huisarts.
 
Hoe en wanneer weet ik of ik zwanger ben? 
Met de Kruidvat Zwangerschapstest vanaf de uitgebleven menstruatie. Een zwangerschapstest in onze Kruidvat-filialen.
Waarschuwingen

 • Buiten bereik van kinderen houden, niet innemen!
 • Teststaaf niet uit elkaar halen!
 • Gebruikte test direct na gebruik wegwerpen!
 • Test niet gebruiken indien de verpakkingsfolie is beschadigd en niet gebruiken na de vermelde vervaldatum!
Lees de gebruiksaanwijzing en 'Vragen en Antwoorden' aandachtig door voordat je de test gebruikt.