Klik hier voor gratis verzending!
  • Wat is incontinentie?

Wat is incontinentie?

Incontinentie

Als je incontinent bent, betekent dit dat je je urine of ontlasting niet kan ophouden. Het kan gebeuren dat je tijdens het niezen, lachen of tillen urine verliest. Als je urine verliest, noem je dat urine-incontinentie. Kun je je ontlasting niet ophouden, dan heb je ontlastingsincontinentie. Wanneer je last hebt van beide soorten incontinentie, dan heet dat dubbele incontinentie.

Hoe vaak komt incontinentie voor?

We gaan er vaak vanuit dat incontinentie alleen bij ouderen voorkomt. Dit is een fabeltje. Urineverlies komt vrij vaak voor en is zeker niets om je voor te schamen. Een kwart tot de helft van alle vrouwen krijgt in haar leven met incontinentie te maken. Bij mannen is dit ongeveer 1 op de 8. Daarnaast komt incontinentie vaker voor bij mensen jonger dan 53 jaar, dan bij mensen die ouder zijn.
 

Vormen van incontinentie

Er zijn verschillende vormen van incontinentie. Zo kun je last hebben van urineverlies als je inspanning levert, maar het kan ook zo zijn dat je je urine niet kunt ophouden. Lees meer over de verschillende vormen van incontinentie.
 

Bescherming tegen incontinentie

Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken als je last hebt van incontinentie. Denk hierbij aan inlegkruisjes, verband en absorberend ondergoed. Lees meer over deze producten.