Kruidvat BLOG

Zo knip je haar met een tondeuse

Haarknippen_mannen_header

Aan de slag met een tondeuse

Voor veel mannen is verzorgd haar belangrijk! Meestal betekent dat de nodige bezoekjes aan de kapper. Maar als je een beetje handig wordt met de tondeuse, kan je tussen twee kappersbezoekjes door je kapsel zelf makkelijk opfrissen. Bekijk hier hoe je aan de slag gaat met een tondeuse.

Wat heb je ervoor nodig?

  • Een tondeuse
  • Een kam
  • (Elektrisch) scheerapparaat
  • Een schaar
  • Haarwax of -gel
haarknippen_mannen_sfeerbeeld

1 - Voorbereiding

Stap 1: Eerst moet je beslissen welke look je wil creëren, zodat je het opzetstuk kan kiezen dat hier het best bij past. Hoe lager het nummer hiervan, hoe korter het knipt. Als dit je eerste keer is, begin dan met een hoger nummer. Als je het daarna aandurft, kan je altijd nog voor korter gaan.

Stap 2: Was en droog het haar zoals je normaal gesproken zou doen. Een tondeuse kan je het best gebruiken op droog haar zonder gel of andere verzorgingsproducten. Zo zie je het best hoe het haar valt. En voorkom je dat de snijvlakken van het mes gaan roesten.

Als je niet zeker weet of je handig genoeg bent met de tondeuse, oefen er dan eerst mee zonder hem aan te zetten. Probeer de beweging in je vingers te krijgen en aan te voelen hoeveel druk je moet geven.

2 - De knipbeurt

De meest gangbare stijl is kort aan de zij- en achterkant en wat meer lengte op de kruin, zodat je je haar kan stylen.

Tip: Als je zelf je haar gaat knippen, zet dan een spiegel voor en achter je.

Stap 1: Verdeel het haar in een aantal delen en werk elke keer alleen aan dat deel. Kam het haar in de richting van de natuurlijke groeirichting.

Stap 2: Start aan de onderkant. Zet de scheerkam in het haar en ga naar boven zodat het haar door de tanden van de scheerkam komt. Maak een beweging van onder naar boven. Naarmate je meer druk zet, scheer je je haar korter.

Stap 3: Je gaat zo elk deel van het haar langs. Stem de lengte steeds af op de lengte van het vorige deel dat je hebt gedaan. Dit doe je door een stukje van het deel dat je al hebt gedaan in je scheerkam mee te nemen. Daarna scheer je elke volgende baan weer op dezelfde lengte af als de vorige.

Stap 4: Als je verder naar boven komt, kan je voor een ander opzetstuk kiezen om daar wat meer lengte te houden. Haal steeds het haar van het snijblad af, zodat hij niet gaat haperen.

3 - Afronden

Stap 1: Kam elk deel van je haar nu tegen de groeirichting in en kijk of er geen haartjes zijn overgeslagen. Deze kan je eventueel met een schaar bijknippen.

Stap 2: Als je tevreden bent met de lengte van elk deel dat je hebt gedaan, kan je met een (elektrisch) scheerapparaat de puntjes nog bijwerken. Scheer je bakkebaarden bot af aan het eind en ga langs de haarlijn in je nek om de knipbeurt af te ronden.

Stap 3: Style je haar tenslotte af zoals je gewend bent.

close

Previous

Oei, word ik kaal? Over haarverlies bij manne...
close

Next

Zelf ontharen, welke methode kies jij?