Kruidvat BLOG

Tips en tricks voor een goede mondverzorging

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 29/01/2018
goede-tandverzorging-header

Zo poets je je tanden goed!

Tandenpoetsen, we doen het vaak zonder er bij na te denken. Maar voor een gezond gebit is het belangrijk om goed te poetsen. Anders geef je schadelijke bacteriën in tandplak de kans om gaatjes en een slechte adem te veroorzaken. Dat wil je niet toch? Lees daarom hier alle tips en tricks over tandenpoetsen.

Tandplak

Tandplak is de grootste boosdoener onder de mondproblemen. Het is een zo goed als onzichtbaar wit-gelig laagje vol bacteriën op je tanden en kiezen. En die bacteriën kunnen vervelende tandvleesontstekingen en gaatjes veroorzaken. Gelukkig is er een hele simpele oplossing tegen tandplak: tandenpoetsen!

De basis voor een goede mondverzorging

Tandenpoetsen is niet heel ingewikkeld toch? Je pakt je tandenborstel, beetje tandpasta erop en even snel poetsen. Spugen, spoelen en voilà: een stralend gebit! Hou jij je hierbij al aan deze basisregels?

  1. Poets je tanden minimaal twee keer per dag twee minuten lang met een elektrische tandenborstel van Oral-B en verwijder zo tandplak.
  2. Kies voor een tandpasta met tinfluoride. Hiermee voorkom je gaatjes en ben je extra beschermd tegen erosie van je tandglazuur.
  3. Gebruik eventueel aanvullende mondverzorging, zoals tandenragers, flosdraad en mondwater.
  4. Ga twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist.
goede-tandverzorging-lachen

Wanneer moet je tandenpoetsen?

Poets jij je tanden direct na het eten? Stop! De mondbacteriën produceren dan juist zuur. Hierdoor is je tandglazuur zacht en kwetsbaar. Door dan te poetsen, poets je het glazuur van je tanden. En dat is juist het laagje dat je tanden beschermt.

Maar wanneer moet je dan wel poetsen? Poets je tanden ruim een uur na het eten. De zuuraanval is dan voorbij. Poets je tanden een uur na het ontbijt en het avondeten. Nog beter? Poets je tanden ook ruim een uur na de lunch. In totaal kost dat je maar 6 minuutjes per dag. Gaatjes bij de tandarts laten vullen duurt langer.

Hoe lang poets je je tanden?

Hoe langer je poetst, hoe schoner je tanden. Of niet? Twee minuten is voldoende, als je tenminste de juiste techniek gebruikt. Het is belangrijk om je hele gebit te reinigen. Alle tanden, kiezen en het tandvlees verdienen aandacht tijdens het poetsen.

Hoe poets je je tanden?

Schrobben maar… Ho, stop! Dat is niet de beste techniek. Als je te hard poetst, beschadig je je tanden en het tandglazuur. En dat willen we nu juist niet. Wat is dan wel de juiste poetstechniek? Neem de tijd om elke tand te poetsen. Maak ronde bewegingen en ga hierbij vanaf het tandvlees naar de tand toe. Een elektrische tandenborstel maakt automatisch deze beweging en maakt het poetsen daarom makkelijker. De automatische bewegingen verwijderen tandplak effectief en masseren je tandvlees. Je tandvlees is gereinigd en behoudt een goede doorbloeding.

close

Previous

Haarkuren – Expert Kapper
close

Next

4 redenen om een gezichtsmasker te gebruiken