Kruidvat BLOG

Parabenen in je mascara, maar ook in je bier?

header-parabenen

Kies jij voor producten die vrij zijn van parabenen?

Parabenen vind je in je mascara, conditioner en bodylotion, maar ook in je pintje, confituur en ander eten en drinken. Dat is gek. Je vindt parabenen dus in je favoriete eyeliner, maar eet ze ook tijdens je lunch? Daar wilden we meer van weten.

Conserveringsmiddel

Parabenen zijn een antibacterieel conserveringsmiddel. Ze voorkomen dat schimmels zich in jouw favoriete producten nestelen. Zo is het product langer houdbaar. En dat geldt voor zowel je beautyproducten als voor je houdbare eten. Nogal belangrijk dus.

Sfeerbeeld-parabenen

Hoe weet je of een product parabenen bevat?

Heel simpel, check de lijst met ingrediënten. Meestal staan de parabenen aan het eind. Ze gebruiken vaak de wetenschappelijke namen:

  • Ethylparabenen
  • Isobutylparabenen
  • Methylparabenen
  • Propylparabenen

Goed om te weten: volgens de Europese wetgeving mag er in totaal slechts 0,4% parabenen in een product zitten.

Waarom dan vrij van parabenen?

Parabenen zijn niet slecht voor je, waarom zou je dan toch liever voor een product kiezen dat geen parabenen bevat? Een gevoelige huid reageert vaak op parabenen. Door ze uit je beautyroutine te halen, ziet je huid er vaak beter uit.

Daarnaast maken parabenen je huid gevoeliger voor schadelijke uv-stralen. Vooral methylparabenen zijn hierbij de boosdoener. Ga je de zon in? Kies dan liever voor een parabenenvrij product.

Goed alternatief

Gebruik jij het liefst natuurlijke producten die vrij zijn van parabenen? Waarschijnlijk wil je wel dat je product lang houdbaar is. Natuurlijke conserveringsmiddelen vind je meestal in planten, theebladeren en essentiële oliën. Benzylalcohol is bijvoorbeeld een goed alternatief. Dit heeft dezelfde voordelen als parabenen, maar is een natuurlijk product.

close

Previous

Waarom aftersun een goed plan is
close

Next

De do’s-and-don’ts mondverzorging voor oudere...