Kruidvat BLOG

Aften voorkomen? Ontdek onze 5 tips!

Leestijd: 1 minuut
Geplaatst op: 10/01/2023

Wat zijn aften en hoe voorkom je ze?

Heb jij wel eens zere plekjes in je mond? Dan heb je misschien wel aften. Een aft is ongevaarlijk, maar kan wel erg vervelend zijn bij bijvoorbeeld het eten of tandenpoetsen. Daarom is het beter om ze te voorkomen. En dat kan met onze tips!

Het voorkomen van aften

Een aft is een blaasje in de mond. Het is belangrijk om het slijmvlies in de mond gezond te houden. Dit kun je doen om daarvoor te zorgen:

Tip 1. Vermijd stresssituaties

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar stress is een belangrijke trigger voor het ontstaan van aften. Het moderne leven is heel snel, dus je bent sneller gestrest dan je denkt. Neem daarom regelmatig de tijd om te ontspannen. Zet je laptop en telefoon uit wanneer je werkdag erop zit. Neem een goed boek en laat het bad vollopen. Relaxen maar!

Tip 2. Zorg voor een goede mondhygiëne

Propere tanden en een propere mond zorgen voor gezond mondslijmvlies. Poets daarom twee keer per dag je tanden en sla je bezoek aan de tandarts niet over.

Tip 3. Poets voorzichtig en bijt niet in je wangen

Een aft kan ook ontstaan doordat je te ruw poetst of in je wangen bijt. Dat is eigenlijk heel logisch, wat een aft kan ontstaan uit een wondje. Poets je tanden dus grondig maar voorzichtig en probeer erop te letten dat je niet in je wangen bijt.

Tip 4. Let op je voeding

Een gezonde gevarieerde voeding is altijd belangrijk. Je krijgt daarmee alle vitamines en mineralen binnen. Er is mogelijk een verband tussen lang te weinig ijzer, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 binnenkrijgen en het ontstaan van aften.

Tip 5. Wees extra voorzichtig als je een beugel hebt

Als je een beugel hebt, kunnen aften sneller ontstaan en kun je ook meer pijn hebben omdat de slotjes tegen je wangen schuren. Dit kun je voorkomen door wax op de slotjes te doen. Neem contact op met je orthodontist als je veel last van hebt van aften.

Heb je ondanks onze tips toch last van aften? Lees in deze blog over aften hoe je de pijn verlicht en het genezingsproces versnelt.

close

Previous

Roos: zo kom je ervan af
close

Next

Haren wassen: alles wat je moet weten