Kruidvat BLOG

Gecombineerde huid: oorzaken, reinigen & verzorgen

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 18/08/2021
vrouw die haar gecombineerde huid reinigt met een watje

Heb je snel last van onzuiverheden, maar heb je tegelijkertijd ook droge plekjes in je gezicht? Dan heb je een gecombineerde huid. Een gecombineerde huid vraagt om een gecombineerde aanpak. Ben je benieuwd hoe je het beste een gecombineerde huid reinigt en verzorgt? Lees dan snel verder!

Wat is een gecombineerde huid?

Een gecombineerde huid is een huidtype, dat bestaat uit een combinatie van een droge huid en een vette huid. Mensen met een gemengde huid merken dat hun wangen droog aanvoelen, maar dat hun T-zone wel vettig is. Onder de T-zone verstaan we het voorhoofd, de neus en de kin. Op deze plekken glimt je huid en kun je last krijgen van onzuiverheden. Je kunt een gecombineerde huid herkennen aan de volgende symptomen:

 • Een vette T-zone
 • Vergrote poriën
 • Droge wangen (met schilfertjes)

Mensen met een gemengde huid komen vaak laat achter hun huidtype, omdat ze meestal gefocust zijn op het vette gedeelte van hun huid. Door hier niet bewust van te zijn, reinigen en verzorgen ze ook de droge huid met producten die daarvoor niet geschikt zijn. Hierdoor zal hun droge huid meer schade oplopen.

Wat zijn de oorzaken van een gecombineerde huid?

Een gecombineerde huid kan door een aantal verschillende oorzaken ontstaan. Het is van belang om te achterhalen wat bij jou de oorzaak is, zodat je je huid op de juiste manier kunt verzorgen en reinigen. We noemen de oorzaken voor je op:

 • Erfelijke aanleg: de voornaamste reden van een gecombineerde huid is erfelijke aanleg. Het is dan raadzaam om door een dermatoloog een analyse van je huid te maken, zodat je weet welke delen voor jou het gevoeligst zijn.
 • Verkeerde producten: een gemengde huid vraagt om een specifieke verzorging en gezichtsreiniger. Als je je niet bewust bent van je huidtype, kunnen bepaalde ingrediënten je huid beschadigen. 
 • Verkeerde make-up: niet alle make-up is geschikt voor ieder huidtype. Ook hier zijn de ingrediënten van groot belang, omdat anders je huid meer schade zal oplopen.
 • Hormoonveranderingen: de gecombineerde huid kan verslechteren door de aanpassing van het hormoonhuishouden. Dit kan voorkomen tijdens de pubertijd, de zwangerschap of de overgang

Hoe reinig je een gecombineerde huid?

Het kiezen van de juiste gezichtsreiniger is belangrijk wanneer je een gecombineerde huid hebt, omdat je niet wilt dat de droge plekken meer beschadigen. Kies daarom voor een milde reinigingslotion- of gel. Deze zullen op een zachte manier de droge plekken reinigen, waardoor ze niet verder uitdrogen. Daarbij zullen de vette plekken ook goed schoon worden. Hoe verzorg je een gecombineerde huid?

Doordat je huid uit twee huidtypes bestaat, is een goede verzorging van extra groot belang. Leer de verschillen in je gezicht kennen en dan zul je merken dat het minder ingewikkeld is dan het lijkt! Voor het gemak hebben wij een stappenplan voor je uitgeschreven. Ontdek hoe jij in vier stappen een gecombineerde huid verzorgt!

Stap 1: Gecombineerde huid reinigen

Een goede reiniging is de basis voor een goede verzorging. Een gecombineerde huid kun je twee keer per dag reinigen. Dit doe je in de ochtend en voor het slapen gaan. Houd er rekening mee dat je niet te hard wrijft over de droge zones, omdat je daarmee je huid kunt beschadigen. Let ook goed op het soort gezichtsreiniger dat je aanschaft.

Stap 2: T-zone scrubben

Nadat je je gezicht gereinigd hebt, is het tijd om je T-zone te scrubben. Deze stap hoef je overigens niet elke dag uit te voeren. Twee à drie keer per week is voldoende. Het scrubben zorgt ervoor dat puistjes en mee-eters sneller verdwijnen. Daarbij zal je huid minder vet aanvoelen. Pas wel op dat je niet de droge plekken scrubt, hierdoor kan je huid geïrriteerd raken.

Stap 3: Toner

Een toner helpt je huid herstellen. Het is belangrijk dat je goed de ingrediënten bekijkt, want er mogen absoluut geen irriterende bestanddelen erin zitten. Ingrediënten in een toner die je beter kunt vermijden zijn:

 • Alcohol
 • Menthol
 • Geurstof (ook natuurlijk)
 • Citrusolie
 • Toverhazelaar

Is het verschil tussen je droge- en vette huid tamelijk groot? Dan is het verstandig om geen toner te gebruiken op je droge zones. Breng alleen een toner aan op je vette zones.

Stap 4: Dagcrème

Voor een gecombineerde huid bestaat er niet één goede dagcrème. Het beste is om verschillende dagcrèmes te gebruiken, die rekening houden met de verschillende behoeften van je huid. Wanneer je één dagcrème voor beide huidtypes gebruikt, vergroot je het risico op droogheid, irritatie en verstopte poriën. 

Wanneer je T-zone zeer vet is, kan een dagcrème juist onaangenaam zijn. Merk je dat je last blijft houden van grove poriën en mee-eters? Gebruik dan alleen de dagcrème op de droge plekken en een toner op de vette plekken.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Een exfoliant, wat is dat eigenlijk?
close

Next

Je baard scheren: stappenplan en tips