Kruidvat BLOG

Zonnecrème voor kinderen

Article_header_Zonnebrand voor kinderen

Veel kinderen zijn graag buiten. Heerlijk spelen en ravotten. Maar als de zon schijnt, is het wel belangrijk om hun huid goed tegen de zon te beschermen. Dit doe je door haar in te smeren met een zonnecrème. Hier ontdek je wat de beste zonnecrème voor kinderen is en hoe vaak je moet smeren.

Is je kindje jonger dan 1 jaar? Lees dan alles over zonnecrème voor je baby.

Welke zonnecrème is geschikt voor kinderen?

De huid van kinderen is kwetsbaarder dan die van volwassenen. De kinderhuid vernieuwt zich vaak en heeft hierdoor soms geen tijd om huidcellen die beschadigd zijn door de zon te herstellen. De huid van kinderen kan hierdoor sneller verbranden. En als kinderen vaker verbranden, lopen ze op latere leeftijd meer risico op huidkanker.

Door kinderen goed in te smeren met zonnecrème als ze naar buiten gaan, bescherm je hun huid en voorkom je dat ze verbranden. De kinderhuid is dunner dan die van volwassenen en is daardoor sneller geïrriteerd. Om die reden zijn er speciale kinderzonnecrèmes verkrijgbaar. Deze bevatten vaak geen irriterende stoffen zoals parfum of alcohol.

Er zijn twee soorten filters die in zonnecrème gebruikt worden: minerale filters en chemische filters. Minerale filters werken op de huid. Ze leggen een soort beschermingslaagje op de huid die uv-stralen weerkaatst. Chemische filters werken in je huid en maken uv-stralen ongevaarlijk. Chemische filters kunnen sneller huidirritaties veroorzaken, zeker als je kindje een gevoelige huid heeft. Maar minerale filters laten vaak een wittig laagje achter op de huid. Al kan dat ook heel handig zijn omdat je precies ziet welke delen je al ingesmeerd hebt.

Zonnebrand voor kinderen met gevoelige huid

Heeft je kindje last van eczeem of om een andere reden een gevoelige huid? Kies dan altijd voor een zonnecrème met minerale filters. Let er ook op dat de zonnecrème alcohol- en parfumvrij is. Zo verklein je de kans op huidirritaties.

Welke factor zonnebrand is het beste voor kinderen?

Om de kinderhuid goed te beschermen, moet je de juiste factor zonnecrème kiezen. Op de verpakking zie je meestal SPF (Sun Protection Factor) en daarachter een getal staan. Dit getal geeft het beschermingsniveau aan. Voor kinderen is het advies om altijd factor 30 of hoger te gebruiken.

Veel zonnecrèmes voor kinderen hebben factor 30 of factor 50. Factor 30 biedt 97% bescherming en factor 50 98% bescherming. Tussen deze twee factoren zit dus maar weinig verschil. Het maakt dus weinig uit of je factor 30 of 50 voor je kind gebruikt.

Kinderen met een donkere huidskleur verbranden minder snel dan kinderen met een lichte huidskleur, maar toch is het goed om hun huid ook altijd in te smeren als ze in de zon gaan.

Sfeerbeeld_Zonnebrand voor kinderen

Hoeveel zonnecrème moet je gebruiken voor het insmeren van je kind?

Voor een goede bescherming tegen uv-stralen is het belangrijk om je kind royaal in te smeren. Je bent vaak geneigd om te weinig zonnecrème te smeren en dan kom je ook niet aan de beschermingsfactor die het product in theorie biedt. Dermatologen adviseren daarom om 2 milligram zonnecrème te smeren per vierkante centimeter. Dit komt bijvoorbeeld neer op een half theelepeltje voor het gezicht van je kind.

In totaal heb je per smeerbeurt al snel zo’n zeven theelepels zonnecrème nodig. Let er ook goed op dat je alles even goed insmeert, de oren en het randje onder de zwembroek of het badpak zijn bijvoorbeeld vaak vergeten plekjes.

Hoe vaak moet je je kind insmeren met zonnecrème?

Smeer je kindje elke dag aan het begin van de dag in. Maak hier bijvoorbeeld een vast onderdeel van tijdens je ochtendroutine. Zonnecrème heeft ongeveer een half uurtje nodig om goed in te trekken. Door je kindje ‘s morgens al in te smeren, zorg je ervoor dat de zonnecrème goed in de huid trekt en de beste bescherming biedt.

Smeer je kindje de rest van de dag elke twee uur opnieuw royaal in, vooral na het zwemmen of zweten. Doe dit ook als je een waterresistente zonnecrème gebruikt. De werking wordt door het zwemmen of zweten altijd minder.

Handige tips voor het insmeren van je kind

Kinderen staan niet altijd van enthousiasme te springen om ingesmeerd te worden. Daarom geven we je hier een aantal handige tips om het smeren makkelijker én leuker te maken:

  • Smeer je kind elke dag op hetzelfde moment in, bijvoorbeeld na het tandenpoetsen. Zo maak je het insmeren vast onderdeel van de ochtendroutine.
  • Ga je een dagje naar het strand of zwembad? Daar aangekomen is hij of zij vaak veel te enthousiast om eerst nog ingesmeerd te worden. Smeer je kindje daarom thuis al in. En zo geef je de zonnecrème ook goed de kans om in te trekken.
  • Maak van het insmeren met zonnebrand een spelletje! Laat je kindje jou bijvoorbeeld ook insmeren of zet stipjes met de zonnecrème en laat hem of haar de stipjes verbinden. Is je kindje te jong voor deze spelletjes? Geef hem of haar dan een speeltje of wat lekkers als afleiding. Jij kan je kind dan rustig insmeren.
  • Wil je het insmeren leuk maken en zeker weten dat je geen plekjes vergeet? Gebruik dan deze Nivea Sun Kids Protect & Play SPF30 Gekleurde Zonnespray. De groene kleur van de spray verdwijnt kort na het aanbrengen.

De beste zonnecrème voor je kind

Kinderen spelen graag buiten, zeker in de zomer. Vergeet niet om ze altijd goed in te smeren. Als je dit onderdeel maakt van hun ochtendroutine weet je zeker dat ze elke dag goed beschermd zijn. Smeer ze altijd royaal in en herhaal dit elke twee uur. Vindt je kind het insmeren niet leuk? Maak er dan een spelletje van of haal een opvallende groene zonnespray!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Snel bruin worden: feiten en fabels
close

Next

Zonnesteek: symptomen en behandelingen