Kruidvat BLOG

Tips om je huid te beschermen tegen de zon

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 08/08/2022

We zitten allemaal graag in de zon. Al vanaf de eerste zonnestralen in de lente trekken we massaal de terrassen op of liggen we op het strand in het zonnetje. Maar helaas is te veel zon niet zo goed voor je huid. Een fijne zonnebrandcrème, of eigenlijk een antizonnebrandcrème, beschermt je tegen schadelijk uv-straling. Ontdek in deze blog alles over zonnebrand en het belang van goede zonbescherming.

Wat is zonnebrand?

Zonnebrand ontstaat als je te lang in de zon bent geweest. Je huid is dan verbrand, wordt rood en doet pijn. Zonnebrandcrèmes, -sprays en -lotions beschermen je huid tegen schadelijke uv A- en uv B-straling.

Het belang van een zonnebrandcrème het hele jaar door

Als je graag wilt zonnen of lang buiten bent is het belangrijk om jezelf tegen de zon te beschermen. Zonnebrandcrème bevat een beschermende factor die als het ware een extra laagje over je huid legt. Hierdoor verbrandt je huid minder snel. Hoe hoger de beschermingsfactor in je zonnebrandcrème, hoe beter de bescherming.

Vergeet niet om je ook in de lente goed in te smeren. Je huid is in het voorjaar nog maar weinig zonlicht gewend. Je hebt nog geen bruin kleurtje en dat is je eerste natuurlijke beschermlaagje. Daarom is het belangrijk om je huid geleidelijk aan de zon bloot te stellen zo goed mogelijk te beschermen.

Ook in de winter kan je je huid verbranden. Bijvoorbeeld tijdens het wintersporten. Sneeuw weerkaatst die uv-straling namelijk goed. Verse sneeuw kan zelfs zo’n 90% weerkaatsen, waardoor je dus sneller kan verbranden.

Hoeveel zonnebrand heb je nodig?

Omdat iedereen een ander huidtype heeft is de factor in de zonnebrandcrème, die je huid nodig heeft, voor iedereen anders. Wel zijn er bepaalde richtlijnen over het smeren van zonnebrand.

Zo is het belangrijk om jezelf lekker dik in te smeren. Als je te zuinig bent met smeren, is de zonbeschermingsfactor lager dan op de verpakking staat aangegeven. Het advies van dermatologen is om vier theelepels zonnebrand voor je armen en benen te gebruiken, twee voor de rest van je lichaam en een half theelepeltje voor je gezicht. Let er goed op dat je elk plekje van je huid insmeert. Vergeet dus vooral je oren, voeten en het topje van je neus niet.

Laat je zonbescherming na het insmeren goed intrekken. Dit kost ongeveer een half uur. Alleen dan krijg je de beste bescherming tegen uv-stralen. Mensen met een lichte en/of gevoelige huid zullen vaker moeten smeren dan mensen met een donkere huidskleur om verbranding tegen te gaan.

Factor in zonnebrand

Ook voor de factor geldt dat je deze kunt afstemmen op je huidtype. In de regel hebben mensen met een lichte huidskleur meer baat bij een hogere factor dan mensen met een donkere huidskleur. Op een normale dag, of als je minder dan een half uur in de zon loopt, heb je voldoende aan een zonnebrandcrème met factor 15. Ben je de hele dag buiten of is de zon erg fel? Gebruik dan minimaal factor 30. Voor je gezicht kan je een hogere factor gebruiken. Afhankelijk van je huidtype kan je ook factor 50 gebruiken én je vaker goed insmeren.

Zonbescherming bij kinderen

Het aanbrengen van zonnebrand is vooral belangrijk bij de kleintjes. Een jonge huid is gevoeliger voor zonnestralen dan die van volwassenen.

Tips om je huid te beschermen

Zonnemelk helpt je gelukkig een eind op weg om je te beschermen tegen schadelijke straling. Maar de beste zonbescherming bestaat uit een combinatie van verschillende handelingen. We sluiten af met een paar belangrijke tips die je helpen het beste uit zonnecrème te halen om je huid te beschermen tegen verbranding en vroegtijdige veroudering:

• Smeer jezelf volledig in voor het aankleden
• Breng zonnecrème aan voor je je make-up opdoet
• Breng iedere twee uur opnieuw een laagje zonnecrème aan
• Kies een zonnecrème met factor die past bij je huidtype
• Vermijd de zon tussen 12:00 en 15:00 uur
• Draag een hoed of pet om je gezicht te beschermen
• Vergeet niet om je ook in de lente en op wintersportvakantie in te smeren
• Bewaar een mini zonnecrème in je handtas voor op onverwachte momenten

Smeren, smeren, smeren!

Laat jezelf beschermen tegen de zon een onderdeel worden van je dagelijkse verzorgingsroutine. Zorg dat je altijd een klein flesje bij je hebt, just in case.

Welke zonnebrandcrème kies ik?

Kies bijvoorbeeld voor NIVEA Protect & Hydrate SPF30. Deze zonnespray beschermt direct tegen zonnebrand. Of voor Garnier Ambre Solaire Invisible Protect SPF 30. Deze zonnespray is ultrafris bij het aanbrengen, transparant en 100% niet vettig. Er zijn ook speciale producten voor kinderen, zoals Kruidvat Kids Sun Spray 50+.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Bescherm je tegen de zon met de juiste SPF!
close

Next

Voorkom een door de zon verbrande huid