Kruidvat BLOG

Eerste zonnestralen? Smeren dan!

Eerste-zonnestralen-header

Waarom je al in het vroege voorjaar moet smeren

Haal jij je zonnebrandcrème pas tevoorschijn als het hoogzomer is? Oei, dan gaat het niet helemaal goed. Smeren moet je namelijk al bij de allereerste zonnestralen.

Uv-stralen

Zonnestralen, of liever gezegd uv-stralen, zijn echt schadelijk voor je. Verbranding wordt veroorzaakt door uv B-stralen. Maar daarnaast zijn er ook uv A-stralen, die erg verraderlijk zijn. Deze voel je namelijk niet, maar ze veroorzaken wel huidveroudering. Rimpels dus!

Om te meten hoe het staat met de uv-straling wordt dagelijks de zonkracht gemeten. De zonkracht geeft aan na hoeveel tijd je huid zonder zonbescherming al kan verbranden. Al bij een matige zonkracht (5 -6) kan je binnen 15 tot 25 minuten verbranden. Je merkt dit niet direct, maar na een aantal uren wordt je huid rood.

Bij een zonkracht van 7-8 (sterk) kun je al binnen 10 tot 15 minuten verbranden en bij een zonkracht van 9-10 (zeer sterk) al in minder dan 10 minuten.

Eerste-zonnestralen-fietsen

Oppassen vanaf het vroege voorjaar

De zonkracht verschilt van dag tot dag. Midwinter is de zonkracht in Nederland heel laag, zo rond de 0,5. Maar vanaf begin april kan een zonkracht van 5 makkelijk gehaald worden. Dat komt omdat vooral in het voorjaar de ozonwaarden laag kunnen zijn. De ozonlaag houdt dan minder uv-stralen tegen.

Ook op een frisse dag

Voor een flinke zonkracht hoeft het daarnaast niet warm te zijn. Op een frisse maar stralende dag kan de zonkracht al flink oplopen. Zelfs als het bewolkt is kan de zon veel kracht hebben. Een flink wolkenpak houdt maar een klein gedeelte van de uv-stralen tegen. Je kunt de bescherming door wolken vergelijken met een zonbescherming met SPF 5.

Hoogste zonkracht

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) meldde op 11 juni 2017 dat er een zonkracht van 8,7 was gemeten in Nederland. Een extreem hoge waarde. Waarden van 9 en hoger komen in Zuid-Europa wel vaak voor. Zorg dus ook voor voldoende zonbescherming tijdens je stedentripje naar het zuiden.

Hoe weet je de zonkracht?

De dagelijkse zonkracht kun je op diverse plaatsen vinden, bijvoorbeeld op de site van het KNMI en buienradar.nl. Het KNMI geeft ook een schatting van de zonkracht voor de komende dagen.

Daarom smeren

Bivakkeer jij bij de eerste zonnestraaltjes direct op het dichtstbijzijnde terras? Of ga meteen in je topje in de achtertuin zonnen? Gebruik dan direct een zonbescherming! Ook al zit je maar 15 minuten in de zon. Of ga liever helemaal voor safe en gebruik het hele jaar door een zonbescherming of dagcrème met minimaal SPF 15.

Eerste-zonnestralen-strand

Tip: Bescherm ook je ogen met een goede zonnebril. Uv-stralen zijn namelijk ook schadelijk voor je ogen. Uv-stralen kunnen bijvoorbeeld staar veroorzaken. Een mooie reden om die hippe zonnebril uit de la te vissen.

De kids

Let ook op je kinderen. Hou je baby liefst helemaal uit de zon. Smeer je kind in als hij of zij buiten gaat spelen, ook al is het maar even. Geef ook een flesje of tube zonbescherming mee naar de kinderopvang of school.

close

Previous

Zo blijf je fit op vakantie!
close

Next

Vergeten smeermomenten in de zon