Kruidvat BLOG

Alles over zonkracht

Header_zonkracht

Wat moet je weten over zonkracht en uv-straling?

Pas op voor de krachtige zon! Een waarschuwing die we regelmatig in het nieuws voorbij zien komen. Maar hoe kan het dat de zon de ene dag krachtiger is dan de andere dag? Wat bepaalt de zonkracht? En wat is nu precies uv-straling? Hier vind je alle antwoorden.

Wat is zonkracht?

Lekker op het terras, in de tuin of op het balkon? In de lente en zomer genieten we graag van de zon. Maar de zon is dan ook op z’n krachtigst. Zonkracht is de verwachte hoeveelheid ultraviolette straling (uv-straling) die de aarde weet te bereiken. Het uv-zonlicht dat doordringt tot het aardoppervlak, is namelijk elke dag anders. Afhankelijk van de hoogte van de zon, het seizoen en het moment van de dag.

Op een koele maar zonnige dag kan de zonkracht sterker zijn dan op een warme dag. Warmte heeft namelijk geen invloed op de zonkracht. Maar wat dan wel? Wolken, vocht, stof en de hoeveelheid ozon. De ozonlaag beschermt de aarde tegen uv-stralen.

Zonkrachtschaal

De zonkracht of uv-index staat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (uv) die de aarde bereikt, weergegeven op een schaal van 0 tot 10. Dit wordt overal ter wereld en op elk moment gemeten. Sommige kranten drukken de zonnekrachtwaarden af en je vindt ze ook op de website van het KMI.

Hoe hoger de zonkracht is, hoe sneller je huid verbrandt. Vooral bij een hoge zonkracht is de kans op verbranding groot. In België hebben we soms wel meer dan twintig dagen per jaar een hoge zonkracht. In het zuiden van Europa is een zonkracht van 9 niet ongewoon! Pas daarom ook goed op als je op vakantie gaat naar bijvoorbeeld Spanje of Italië. Door de hogere zonkracht, is de kans op verbranden groter.

Sfeerbeeld_zonkracht

Drie soorten uv-straling

Lente, zomer, herfst en winter, eigenlijk hebben we het hele jaar door te maken met uv-straling. Er zijn drie soorten uv-stralen: uv A, uv B en uv C. Van de straling die de aarde bereikt, bestaat 95% uit uv a en 5% uit uv B.

Uv A
Uv A is altijd aanwezig, zelfs als het bewolkt is. Deze straling dringt diep door in je huid en is een belangrijke oorzaak van huidveroudering. De A staat daarom ook voor ‘aging’. Uv A-straling kan zelfs kankerverwekkend zijn.

Uv B
Uv B is er vooral in de lente en zomer. Dankzij deze straling krijg je een lekker zomers kleurtje, maar kun je ook verbranden. De B staat daarom ook voor ‘burning’. Ook kan uv B allergische reacties veroorzaken. Uv B kan net als uv A kankerverwekkend zijn, maar wel in mindere mate.

Uv C
Uv C is de schadelijkste uv-straling. Deze wordt door de ozonlaag tegengehouden en je hoeft je hier dan ook niet tegen te beschermen. Gelukkig maar!

De beste zonbescherming

Je wilt natuurlijk niet verbranden, maar je wil ook niet dat je huid veroudert door de zon. De beste zonbescherming beschermt je daarom tegen zowel uv A- als uv B-stralen.

De meeste zonnebrandcrèmes beschermen je tegen verbranden, maar welke beschermen je huid tegen huidveroudering? Dat is simpel. Staat er een uv A-logo op de verpakking? Dan beschermt dat zonnebrandmiddel je ook tegen huidveroudering door de zon. Gebruik deze het liefst het hele jaar door.

close

Previous

Hoelang is mijn zonnecrème houdbaar?
close

Next

De perfecte knot voor tijdens het reizen