Kruidvat BLOG

Aftersun: verzorg je verbrande huid

Article_header_Alles over aftersun

Je komt een goede vriendin tegen en je besluit spontaan om een terrasje te pakken. Jullie hebben heel wat bij te praten. Voor je het weet, is het alweer laat. Het is zo gezellig dat je je vergeet in te smeren met zonbescherming. De huid op je armen en blote benen gloeit en je gezicht is rood. Dan kun je een aftersun gebruiken. Hier lees je wat een aftersun precies is en hoe hij je (verbrande) huid verzorgt.

Wat is aftersun?

Een aftersun is een verkoelende gel of crème die je huid na het zonnen kalmeert en hydrateert. Met een aftersun verzorg je je huid na blootstelling aan uv-stralen. Een aftersun kan verlichting bieden na zonnebrand.

Een goede aftersun is meestal gemaakt op waterbasis. In de ingrediëntenlijst wordt ‘aqua’ dan als eerste genoemd. Een aftersun bevat ingrediënten die je huid hydrateren, zoals glycerine of hyaluronzuur, en ingrediënten die je huid kalmeren, zoals aloë vera. Daarnaast bevat een aftersun antioxidanten, zoals vitamine C en vitamine E. Aftersun brengt hiermee de vochtbalans van je huid weer op peil en herstelt de huidbarrière.

Leuk weetje: wist je dat je aloë vera ook kunt gebruiken als natuurlijke aftersun? De gel die in deze plant zit is ideaal om je huid mee te kalmeren. Niet zo gek dus dat veel aftersuns aloë vera bevatten!

Waarom aftersun?

De zon droogt je huid uit. Ze voelt trekkerig aan en wordt dof of gaat zelfs vervellen. Dat komt doordat je huid beschadigd en gedehydrateerd kan raken door de uv-stralen. De zon tast ook de natuurlijke antioxidanten in je huid aan, waardoor de huidbarrière minder sterk wordt.

Een aftersun kalmeert je huid en hydrateert haar. Door de vochtbalans weer op peil te brengen, verklein je de kans dat je huid gaat vervellen en blijft je bruine kleurtje langer mooi. Een aftersun kent vele voordelen. We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet. Een aftersun:

  • bevat verkoelende ingrediënten;
  • zorgt dat de vochtbalans wordt hersteld;
  • herstelt de huidbarrière;
  • maakt je huid weer elastisch en gladder;
  • zorgt ervoor dat je bruine kleurtje langer behouden blijft.

Veel mensen gebruiken aftersun nadat hun huid verbrand is. Dit is ook zeker een goede manier om je verbrande huid te verzorgen, maar aftersun kan de zonnebrand niet ongedaan maken. Het is dus altijd beter om je voor het zonnen goed in te smeren met een zonbeschermingsproduct en zo te voorkomen dat je huid verbrand.

Is je huid (licht) verbrand en wil je een aftersun gebruiken? Kies dan voor een aftersun zonder irriterende stoffen, zoals alcohol of parfum. Deze kunnen je verbrande huid namelijk nog meer irriteren.

Let op: een aftersun bevat geen uv-filter. Gebruik een aftersun daarom nooit om je huid te beschermen tegen de zon.

Hoe vaak moet je aftersun smeren?

Heb je een paar uur op het terras in de zon gezeten of bij het zwembad liggen zonnen? Dan is het goed om je huid na het zonnen in te smeren met een aftersun. Het is voldoende om je huid één keer per dag in te smeren.

Voor je je insmeert, is het belangrijk om de restjes zonnebrandcrème van je huid te spoelen. Ga daarom eerst douchen. Neem een lauwwarme douche. Hiermee open je je poriën en dat zorgt ervoor dat de aftersun beter door je huid opgenomen wordt. Droog je huid na het douchen af en smeer je in met aftersun.

Tip: wil je je aftersun extra laten verkoelen? Leg hem dan voor gebruik even in de koelkast

Sfeerbeeld_Alles over aftersun

Hoeveel aftersun moet je smeren?

Smeer je altijd royaal in met aftersun en masseer de crème of gel goed in. Geef de aftersun de tijd om in je huid te trekken en kleed je daarna weer aan.

Aftersun of bodylotion?

Een aftersun en bodylotion lijken op elkaar, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen. Ze hydrateren beide, maar een goede aftersun verkoelt en kalmeert je huid ook. Aftersun heeft vaak een lichtere textuur. Een bodylotion is wat vetter waardoor hij de warmte in je huid vasthoudt. En dat is iets dat je na het zonnen eigenlijk niet wilt. Na het zonnen of verbranding door de zon is het daarom beter om een aftersun te gebruiken.

Heb je geen aftersun in huis? Dan is het prima om even een bodylotion te gebruiken. Let er dan wel op dat de bodylotion op waterbasis is en geen irriterende stoffen bevat. Een bodylotion kan namelijk zogenaamde fototoxische stoffen bevatten, waar je geïrriteerde huid niet goed tegen kan. Fototoxische stoffen versnellen de schade die je oploopt door de zon, zelfs al zie je dat niet meteen. Zo kunnen parfums lelijke pigmentvlekken veroorzaken.

Fototoxische stoffen zijn:

  • Geurstoffen (parfum)
  • Kleurstoffen
  • Maar ook plantenextracten en -oliën zoals citrus, bergamot en lavendel

De beste aftersun

Zoals je hebt kunnen lezen, is een aftersun de beste verzorging na een dagje zonnen. Een aftersun verkoelt en hydrateert je huid. Let er wel op dat je altijd een aftersun op waterbasis en zonder parfum of alcohol gebruikt. Neem eerst een lauwwarme douche en smeer je huid daarna royaal in. Zo breng je de vochtbalans weer op peil en herstel je de huidbarrière.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Te veel zon? Tips voor een verbrande huid
close

Next

Zonbescherming: de beste tips