Word je wel bruin als je je insmeert?

juiste header blog

Goed beschermd en tóch mooi bruin

Protect the skin you're in! We weten allemaal inmiddels hoe belangrijk het is om je goed in te smeren, zeker in de zomer. Maar we willen óók allemaal de huid van een gebronsde god. Gaat dat wel samen? Kun je op een veilige manier zonnen en toch ook mooi bruin worden?

Hoe wordt je huid bruin?

De meeste mensen voelen zich beter en aantrekkelijker met een mooi gebruinde teint. Je voelt je vaak nét iets zelfverzekerder en lekkerder in je vel zitten. Om te begrijpen hoe je je bruine kleurtje krijgt, is het goed om te weten dat je huid uit twee lagen bestaat: je opperhuid en je lederhuid. In je lederhuid zitten melanocyten. Deze cellen spelen een belangrijke rol bij het veranderen van je huidskleur.

Als je in de zon komt, gaan de melanocyten pigmentkorrels aanmaken die ze als een soort leger naar je opperhuid sturen. Dat doen ze om je huid te beschermen tegen de zon. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur.

sfeerbeeld

Waarom wordt de een sneller bruin dan de ander?

De snelheid waarmee je bruin wordt hangt af van de snelheid waarmee de melanocyten de pigmentkorrels aanmaken én de snelheid waarmee de pigmentkorrels van je lederhuid naar je opperhuid worden getransporteerd. Dit verschilt per persoon en is erfelijk bepaald.

Pigment als natuurlijke zonnebrand

Eigenlijk is pigment een soort natuurlijke zonnecrème. Je lichaam maakt het aan als beschermingslaagje. Mensen met een donkere huid verbranden daardoor ook minder snel. Dit betekent trouwens niet dat je je donkere huid niet hoeft in te smeren. Je hebt alleen een lagere factor nodig.

Mensen met een blanke huid maken ook pigment aan, maar het gaat niet snel genoeg om je huid meteen te beschermen als de zon schijnt. Daarom is zonnecrème nóg belangrijker. Door te smeren help je je huid bij de verdediging tegen de schadelijke invloeden van de zon.

Word je nog wel bruin als je zonnebrandcrème gebruikt?

Oké, natuurlijk wil je goed voor je huid zorgen en haar beschermen. Maar je wilt ook bruin worden. En als je alle uv-stralen tegenhoudt met zonnebrand, dan gebeurt dat niet, toch? Wees gerust: je wordt echt nog wel bruin. Ook met een hoge factor anti-zonnebrand hou je niet álle uv-stralen tegen. Daarom word je nog wel bruin, maar je verbrandt niet.

Ga je onbeschermd de zon in, dan krijgen je pigmentcellen niet genoeg tijd om pigment aan te maken met als gevolg dat je huid rood wordt. Dat rode wordt later weer bruin, maar omdat je huid verbrand is, gaat ze uiteindelijk schilferen (vervellen) en ben je je bruine kleur snel weer kwijt. Pak je het langzamer aan – met een zonnebescherming – dan krijgt je huid de tijd om pigment aan te maken waardoor je veel mooier, egaler en gezonder bruint. Een langzaam opgebouwd kleurtje blijft bovendien veel langer zitten.

Smeren én snel bruin worden met Australian Gold

Tegenwoordig zijn er ook zonnecrèmes die én beschermen tegen de zon én je huid een handje helpen bij het bruiningsproces. Australian Gold staat bekend om zijn mooie, natuurlijke bronzers. Ze versterken het natuurlijke bruiningsproces van je huid. De bronzer wordt door de zon geactiveerd (het is dus geen zelfbruiner) en kleurt heel mooi op, zonder vlekken of strepen. Dat klinkt als een win-winsituatie toch?

Ben je benieuwd naar het hele Australian Gold assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

Bekijk uit de categorie Mooi & Verzorgd ook:

Reageer