Welke dagcrème helpt tegen acne?

juiste header blog

Welke dagcrèmes zijn geschikt bij acne?

Acne: we hebben er allemaal wel eens last van. Die vervelende pukkeltjes in je gezicht of op je buik, rug of schouders kunnen je dag behoorlijk verpesten. Wist je dat twee op de drie vrouwen tussen de 30 en 45 jaar acne hebben? De probleemhuid heeft extra verzorging nodig en een goede dagcrème hoort daar ook bij. Je vraagt je misschien af welke dagcrème je het best kunt gebruiken bij acne. Ontdek hier op welke ingrediënten je moet letten en wat voor jou de beste dagcrème tegen acne is.

Onze tip: Kruidvat Originals Tea Tree Huidzuiverend Dag & Nachtcrème is speciaal ontwikkeld voor de onzuivere huid. Tea tree heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, die acne kan verminderen en voorkomen.

Wat is acne?

Acne vulgaris is een onschuldige huidaandoening waar vooral jongeren tussen de 15 en 25 jaar last van hebben. Het is één van de typische kenmerken van de puberteit. Ook op latere leeftijd kan acne voorkomen: in dat geval spreek je van acne tarda.

Kenmerkend voor acne zijn de comedonen, meestal mee-eters genoemd. Hierbij ontstaat een ophoping van talg in en op de talgklier, waardoor een wit bultje ontstaat. Later kan dat puntje zwart worden: dit noem je een gesloten mee-eter. Wanneer de talgklier ontstoken raakt, ontstaat er een puistje en kunnen er zelfs littekens ontstaan.

Hoe ontstaat acne?

Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Vaak zijn je hormonen de boosdoeners. Acne wordt vaak veroorzaakt door schommelende oestrogeen-, testosteron- en androgeengehalten. Bij vrouwen wisselt deze hoeveelheid hormonen tijdens de cyclus. Wanneer het testosterongehalte toeneemt en de hoeveelheid oestrogeen daalt, gaat je huid meer olie produceren. Deze overmatige talgproductie kan verstoppingen en ophopingen in je huid veroorzaken. Ook mannen kunnen hiervan last krijgen en deze vorm van acne komt ook voor na de puberteit.

Uit onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen roken en acne. Als je rookt, maakt je lichaam namelijk geen antistoffen aan die je huid herstellen. Weer een reden om te stoppen met roken!

Verder hebben externe factoren, zoals bepaalde cosmetica, rook en uitlaatgassen, vaak invloed op je huid. Deze kleine deeltjes dringen namelijk door in je opperhuid, waar ze ontstekingen kunnen veroorzaken.

6. Sfeerbeeld - Titel Blogartikel

Welke dagcrème gebruik je bij acne?

Hoe vet je huid misschien ook is, je hebt wel een dagcrème nodig. Want een vette huid is niet per se een gehydrateerde huid. Het is dus erg belangrijk om je probleemhuid goed te hydrateren. Een goed gehydrateerde huid laat namelijk gemakkelijker de talg los die zich in de poriën heeft opgehoopt. Hieronder hebben we de do’s en don’ts uitgezocht op het gebied van dagcrèmes bij acne.

Do’s:
1. Kies een olievrije moisturizer op gel- of waterbasis. Zo hydrateer je je huid zonder acne te veroorzaken of te verergeren.
2. Er bestaan crèmes met salicylzuur en benzoylperoxide. Deze kunnen bestaande acne verminderen en nieuwe acne voorkomen.
3. Ook glycerine en hyaluronzuur zijn ingrediënten die je huid gehydrateerd houden. Neutrogena Hydro Boost Aqua Gel bevat een hydraterend hyaluron-gelcomplex. Dit slaat intensief vocht op in je huid en hydrateert je huidcellen 24 uur lang.
4. Met een talgreducerende of -regulerende crème verklein je de kans op acne. Kruidvat Pure Nourishing Step 5 Talg Reducerende Crème gaat de productie van talg tegen en bevat bovendien salicylzuur. Het ingrediënt Evermat verkleint de poriën, wat de aanmaak van talg ook beperkt.
5. Tea tree heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, die acne kan verminderen en voorkomen. Kruidvat Originals Tea Tree Huidzuiverend Dag & Nachtcrème is speciaal ontwikkeld voor de onzuivere huid. De crème met tea tree, allantoïne en kamille verzacht je huid en gaat onzuiverheden tegen. De crème is dermatologisch goedgekeurd.

Don’ts:
1. Vermijd crèmes met ingrediënten als petroleum, minerale olie of dimethicon. Deze kunnen je acne juist verergeren of zelfs veroorzaken. Ook is het beter om geen producten te gebruiken die alcohol bevatten. Alcohol droogt je huid namelijk uit. En wat doet een uitgedroogde huid? Die produceert meer olie. Dat is wel het laatste wat jij wilt!
2. Let op dat je niet te veel gel of crème gebruikt. Hydraterende crèmes zijn vaak al geconcentreerd en wanneer je een te dikke laag aanbrengt, kan dit juist acne veroorzaken.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om acne te voorkomen of te verminderen? Lees dan onze blogartikelen 9 tips tegen puistjes en oneffenheden en Weg met puistjes!

Bekijk uit de categorie Mooi & Verzorgd ook:

Reageer