Wat is hypoallergene make-up?

Article_header_Wat is hypoallergene make-up

Waarschijnlijk ben je de term hypoallergene make-up al vaker tegengekomen. Maar weet jij wat hiermee wordt bedoeld? Wij hebben het voor je uitgezocht en de voordelen van hypoallergene make-up voor je op een rijtje gezet.

Wat betekent hypoallergeen?

Een product dat hypoallergeen is, bevat minder irriterende ingrediënten, of allergenen, dan gewone producten. De meest voorkomende irriterende ingrediënten in make-up zijn geurstoffen, bepaalde conserveringsmiddelen en formaldehyde. Daarom letten veel mensen erop of make-up hypoallergeen is, omdat ze de make-up dan met een geruster hart kunnen gebruiken.

Make-up was oorspronkelijk alleen bedoeld als laag op de huid, maar nieuwere formules die langer blijven zitten, met name serumachtige foundations en vloeibare blushers, hebben een veel lichtere textuur die vaak deels door je opperhuid wordt opgenomen. Daarom is de term hypoallergeen geïntroduceerd, die vaak door grote, bekende merken, maar ook door kleinere, meer gespecialiseerde merken wordt gebruikt om een beter idee te geven of het product tot irritatie van je huid of ogen kan leiden.

De voordelen van hypoallergene make-up

Hypoallergene make-up is over het algemeen beter als je een gevoelige huid hebt die snel geïrriteerd raakt door ingrediënten als geurstoffen. Ook als je net een operatie hebt gehad of een wond hebt, is hypoallergene make-up een goede optie voor huid die nog herstellende en gevoelig is.

Als je last van hooikoorts hebt en je ogen in het voorjaar ineens gaan tranen en jeuken, waardoor ze nog gevoeliger zijn voor make-up, dan kun je het beste kiezen voor milde make-up die je ogen niet nog verder irriteert. Ook in dat geval is hypoallergeen de term waar je op moet letten als je make-up koopt.

Andere mensen willen gewoon liever make-up met minder agressieve chemische stoffen of zonder synthetische conserveringsmiddelen, vooral voor make-up die op de gevoelige huid rond je ogen wordt gebruikt. Dit soort make-up is beter voor je huid en zorgt meestal voor minder milieuvervuiling. Voor deze mensen zijn vooral de hypoallergene varianten van producten als mascara en concealer voor onder de ogen aantrekkelijk.

Maar let op…

Er is op dit moment geen juridische definitie van de term hypoallergeen. Dat betekent dat de term op zich geen garantie biedt dat een product je huid of ogen niet irriteert. Het is wel een indicatie dat de formule van het product minder of geen irriterende ingrediënten bevat. Als je je zorgen maakt over bepaalde stoffen, moet je altijd zorgvuldig de lijst van ingrediënten doornemen.

Als je bijvoorbeeld weet dat je huid snel geïrriteerd raakt door geurstoffen, let dan op termen als ‘vrij van geurstoffen’ of ‘parfumvrij’, maar niet ‘ongeparfumeerd’, want dat betekent alleen dat het product neutrale geurstoffen bevat die andere geuren maskeren. Conserveringsmiddelen als parabenen en methylisothiazolinon en vochtinbrengende ingrediënten als propyleenglycol en lanoline (afgeleid van schapenwol) zijn andere bekende boosdoeners die je in de gaten moet houden. En als er maar geen einde komt aan de lijst met ingrediënten, dan is dat meestal een teken dat er nogal wat chemische stoffen in zitten die tot irritaties kunnen leiden.

Sfeerbeeld_Wat is hypoallergene make-up

Verwar de term hypoallergeen ook niet met zuiver. Hoewel merken die adverteren met ‘zuivere beauty’ over het algemeen hetzelfde soort ingrediënten vermijden als hypoallergene merken, kunnen veel biologische en natuurlijke (oftewel ‘zuivere’) ingrediënten net zo goed tot irritaties leiden. Dat geldt vooral voor essentiële oliën.

Dus als je huid snel geïrriteerd raakt, kun je inderdaad het beste voor hypoallergene make-up kiezen. Maar lees voor de zekerheid altijd de lijst met ingrediënten!

Bekijk uit de categorie Mooi & Verzorgd ook:

Reageer