Hoe ontstaat vet haar?

Problem trouble negative nervous sad unhappy upset people concept. Close up portrait of sweet charming tender gentle nervous beautiful attractive elegant stunning girl looking side isolated background

Help! Wat te doen tegen vet haar...

Heb je weleens gelezen of gehoord dat je haar vet wordt als je het te vaak wast? Dat hebben ze ons ook wel eens verteld. Maar zo eenvoudig is het helaas niet. Er zijn heel veel verschillende factoren die bepalen hoe vet je haar wordt. Denk hierbij aan zaken als je haartype, je dagelijkse gewoonten en het soort producten dat je elke dag gebruikt. Maar maak je geen zorgen: wij hebben ons huiswerk gedaan en de wetenschap achter vet haar (en het voorkomen ervan) bestudeerd. Je zal geen last meer hebben van dit beauty-drama. Ben je alvast benieuwd naar alle producten die je bij vet haar kunt gebruiken? Bekijk ze allemaal in de webshop!

Wat is vet haar?

Vet haar ontstaat door een bovenmatige talgproductie. Talg, een natuurlijke, vetachtige substantie, wordt geproduceerd door de talgklieren van je huid. Het zit meestal in je gezicht en op je hoofdhuid. Dat betekent tegelijkertijd goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat talg een functie heeft, namelijk om je huid waterproof te houden en te voorkomen dat er bacteriën je lichaam binnendringen. Het slechte nieuws is dat een excessieve productie tot gevolg kan hebben dat je haar er onverzorgd, plakkerig en nat uitziet.

5 belangrijkste oorzaken van vet haar

1. Genen
Als vet haar in je familie veel voorkomt, is de kans groot dat jij er ook last van hebt. Maar externe factoren kunnen nog meer invloed hebben op vet haar. Dus geef je ouders niet meteen de schuld!

2. Hormonen
De talgproductie neemt toe in de pubertijd. Daarom hebben tieners veel vaker dan volwassenen vet haar. Maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. De talgproductie kan namelijk ook toenemen door de hormonale stoornissen die kunnen ontstaan als je een anticonceptiepil slikt, stress hebt of in de menopauze zit.

3. Luchtvochtigheid
Is het je weleens opgevallen dat je haar in de winter minder vet is? Dat komt doordat ons lichaam meer talg produceert als de luchtvochtigheid hoog is.

4. Met je haar spelen of het te vaak borstelen
Het kan maar zo zijn dat je je haar vaker aanraakt dan je denkt. Als je met je lokken speelt, komt er vet van je vingertoppen op je haar. Dat gebeurt ook als je je haar te vaak borstelt. Probeer beide dingen dus bewust minder te doen.

5. De verkeerde producten gebruiken
Het is ontzettend belangrijk dat je producten kiest die bij je haar passen. Als je vet haar hebt, zoek dan zachtere formules en vermijd producten die beloven je haar te laten stralen en te hydrateren.

5 manieren om van vet haar af te komen

1. Droge shampoo, babypoeder en natriumcarbonaat
Ook wel bekend als de heilige drievuldigheid om vet haar tegen te gaan. Droge shampoo is geweldig als je haast hebt en er toch goed uit wilt zien voor een avondje uit of als je onderweg bent. Babypoeder kun je gebruiken als alternatief als je op zoek bent naar een multifunctioneel product. Ten slotte kun ook zelf wat natriumcarbonaat door je shampoo mengen om de olie te verwijderen die verantwoordelijk is voor de opbouw van het vet.

2. Zorg ervoor dat je meer vitamine B binnenkrijgt
Vitamine B draagt bij aan de productie van talg en reguleert de talgniveaus. Als je er te weinig van binnenkrijgt, kan je lichaam reageren door meer vet te produceren. Volkorengranen, eieren, vlees en zuivel zijn levensmiddelen die vol vitamine B zitten.

3. Maak je haar niet te vaak steil
Als je je haar steil maakt, ziet het er al snel vetter uit dan het eigenlijk is. Dat komt doordat het vet sneller en gemakkelijker bij de haarschacht kan komen. Als je van nature golvend of krulhaar hebt, laat dat dan gewoon zo!

vet haar - sfeerbeeld

4. Was je haar niet te vaak
We willen geen tips herhalen die je al kent, maar het maakt wel een groot verschil als je je haar niet vaker dan één keer per 2 tot 3 dagen wast.

5. Spoel je haar uit met koud water
Door een plets koud water gaan de poriën van je hoofdhuid en haarschubben dicht. Zo krijgen de talgklieren geen kans om los te gaan. En als je dat doet tijdens het douchen 's morgens, heb je bovendien geen kop koffie meer nodig om wakker te worden. Zo sla je twee vliegen in één klap!

Bekijk ons hele assortiment haarproducten voor vet haar in de webshop!

Bekijk uit de categorie Haarverzorging ook:

Reageer