Dit moet je weten over SPF & zonnecrème

 

Dit moet je weten over SPF & zonnecrème

Raak jij altijd in de war van al die beschermingsfactoren en zonnecrèmes? Relax… Hoe het werkelijk zit hebben we tot op de bodem voor je uitgezocht. Waar beschermt het tegen, hoe werkt het, hoeveel moet je ervan gebruiken en welk product heb je nodig. Lees even verder, dan ben je ingelicht als een pro.

Om het maar vast kort samen te vatten: smeer vaak, veel en blijf uit de zon op het heetst van de dag. Als je verder leest, weet je precies hoe het zit.

Hoe werkt zonnecrème?

Zonnecrème werkt met twee verschillende filters: minerale en synthetische. Hoe die werken vertellen we je verderop. Maar eerst even aandacht voor de werkelijke boosdoeners: de uv-A- en uv-B-stralen.

SPF-zonbescherming-UVA-en-UVB

Uv-wat?
Uv-A zijn geniepige stralen. Je merkt er niet zoveel van, maar ze veroorzaken wel rimpels en vroegtijdige huidveroudering, doordat ze diep in je huid doordringen. Zelfs wanneer de zon niet schijnt, kunnen ze schadelijk zijn. Daarom is het goed om je gezicht het hele jaar door te beschermen tegen deze straling.

Doorsmeren
De pro’s raden aan het hele daar door na je dagcrème een zonnebescherming te gebruiken. Zo geef je huidveroudering weinig kans. Ook zijn er dagcrèmes speciaal voor het gezicht met ingebouwde SPF. Ook is er foundation met SPF. Het staat dan op de verpakking.

Uv-B is schadelijke straling die onder andere zonnebrand veroorzaakt en zelfs kan leiden tot huidkanker. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Zonnecrème met uv-B-filter helpen om verbranding te voorkomen, wat op zijn beurt weer beschermt tegen huidkanker.

Het geheim van minerale filters
Minerale zonnefilters, ook wel fysische filters genoemd, blokkeren uv-stralen. Ze liggen als een weerkaatsend schild op de huid en houden zo uv-stralen tegen. Het zijn de minerale filters die een wit laagje op je huid achterlaten. Je kunt zien dat - en waar – je de zonnecrème hebt aangebracht. Wrijf het product niet in de huid want dat vermindert de werking: laat het gewoon rustig intrekken.

Hoe weet je dat een product een mineraal filter heeft?
Het staat vaak niet duidelijk op de verpakking. Maar als je kijkt naar de ingrediënten zie je daar wellicht zinkoxide of en/of titanium dioxide bij staan. Dat duidt op een mineraal filter.

Zonnecrèmes met minerale filters zijn langer effectief dan producten met synthetische zonnefilters. Als je transpireert, is het wel verstandig ze minstens om de twee uur opnieuw aan te brengen.

En die synthetische filters?
Synthetische zonnefilters absorberen uv-straling. Ze werken als een spons die schadelijke zonnestraling opzuigt. Zonnecrème met deze filters zijn pas werkzaam wanneer ze in de huid zijn getrokken. Smeer je daarom in, voordat je de zon in gaat, liefst zo’n 20 minuten ervoor. Herhaal dit liefst om de twee uur of nadat je hebt gezwommen of getranspireerd.

Hoe weet je dat het product een synthetisch filter heeft?
Hetzelfde verhaal. Het staat lang niet altijd duidelijk op de verpakking, maar als zinkoxide of titanium dioxide er niet op staan, heb je eigenlijk altijd te maken met een synthetisch filter.

Wat betekent SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor of zonbeschermingsfactor. De getallen, meestal 15, 30 en 50, geven de hoogte van de uv-B-bescherming aan. SPF15 houdt ongeveer 93% van de uv-B-straling tegen, SPF30 blokkeert rond de 97% en SPF50 houdt ongeveer 98% tegen.

SPF-zonbescherming-spffactoren

Minstens SPF15
De Stichting Tegen Kanker is de absolute expert als het gaat om zonbescherming. De stichting adviseert voor een gewone dag buiten in België minstens SPF15, maar ga je uitgebreid zonnen of naar de zon in het buitenland, kies dan minstens SPF30. Ook voor kinderen geldt een minimale beschermingsfactor van 30.

Kijk uit met een hoge beschermingsfactor
Maar laat je niet misleiden door de hoge beschermingsfactor. Een hogere beschermingsfactor beschermt je niet langer dan een lage SPF. Een hoge SPF houdt wel een hoger percentage uv-stralen tegen.

Elke twee uur smeren
Dus of je een hoge of lage SPF gebruikt, het beste smeer je je om de twee uur in. Op het heetst van de dag, tussen 11:00 en 13:00 uur, kun je beter helemaal uit de zon blijven. Even chillen binnen of in de schaduw maar.

SPF-zonbescherming-insmeren

Zoveel zonnecrème heb je nodig

Een handige vuistregel voor volwassenen is dat je ongeveer 30 milliliter (ongeveer een borrelglaasje) lotion of crème nodig hebt om je hele lichaam in te smeren. En het is ook simpelweg: hoe meer je gebruikt, hoe beter.

Wanneer smeren?
Smeer je zonnecrème ongeveer 20 minuten voordat je de zon in gaat. Herhaal om de twee uur. Heb je gezwommen of getranspireerd? Smeer je dan opnieuw in.

Vergeten plekjes
De meeste mensen smeren zich niet helemaal goed in. Vaak vergeten ze de nek, oren en voeten en moeilijk bereikbare delen, zoals de rug. Dus twijfel niet om je lief of iemand anders even te vragen om je rug in te smeren.

Welke zonnecrème past bij jouw huidtype

Elke huid is anders en reageert weer anders op zonbeschermingsmiddelen. Het is goed uit te proberen wat bij jouw huid past. Zo is er hypoallergene zonnecrème voor de gevoelige huid. En heeft Garnier een speciale zonbescherming voor een huid met acne: Garnier Ambre Solaire Sensitive Expert+ SPF 30 Anti-Acné Gezichtscrème.

Extra aandacht voor zonnebrand bij kinderen
De kinderhuid is vergelijkbaar met de gevoelige huid. Kies daarom voor een hypoallergene zonnecrème zonder parfum of chemicaliën. Het beste is een zonnecrème met fysische (minerale) filters omdat deze je kindje direct beschermt. Bovendien trekt deze niet in de huid, wat weer fijn is voor de gevoelige baby- of kinderhuid.

Kies een SPF50 voor je kind en zorg dat de huid altijd goed bedekt is. Houd je kind zo veel mogelijk in de schaduw, vooral tussen 11:00 en 13:00 uur, wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat.

Dikke laag
Smeer een dikke laag zonnecrème en vergeet hierbij niet de plekjes die snel verbranden, zoals de oren, neus, schouders en nek. Ook is het aan te raden je kind lichte, ruimzittende kleding aan te doen en een hoedje of petje op te zetten. Staat ook nog eens schattig …

Verloopt de houdbaarheid van zonnecrème?
Jazeker. Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking voordat je het product gebruikt, liefst nog voordat je op vakantie gaat. De meeste zonneproducten blijven 12 tot 18 maanden na opening houdbaar. Bewaar ze op een donkere plek.

girl-with-suncream-e1464253440362

Bestaat er zonnecrème die de hele dag meegaat?
Er is zonnecrème die met één keer aanbrengen tot tien uur lang beschermt tegen zonnebrand. Check als je zo’n product gebruikt in ieder geval goed de verpakking en/of gebruiksaanwijzing. En neem liever het zeker voor het onzekere: als je actief bezig bent en transpireert of zwemt, kun je je het beste toch om de twee uur insmeren.

Bekijk uit de categorie Mooi & Verzorgd ook:

Reageer