7 tips tegen verbranden

header-biodermal-BE

En kende jij tip 4 al?

De zomer komt eraan en dat betekent lekker in de zon zitten. Maar pas op! Door de uv-stralen kan je huid verbranden. Dit is niet alleen erg vervelend en pijnlijk, maar ook schadelijk. Verbranden door de zon verhoogt de kans op huidkanker. Voorkom daarom verbranden met deze handige, simpele tips.

Wat is een verbrande huid?

De zon zorgt voor schadelijke uv-stralen. Je huid blokkeert een deel van deze stralen, maar kan niet alles aan. Als je huid rood wordt en gloeiend aanvoelt, is er te veel uv-straling op je huid gekomen. Auw, je bent verbrand!

Hoe voorkom je verbranding?

Als je huid verbrandt, heb je meer risico op huidkanker. Alleen daarom al is het belangrijk om je huid goed tegen de zon te beschermen. Uv-stralen zorgen daarnaast voor huidveroudering.

Zo voorkom je verbranding

  1. Altijd goed insmeren. Ga je naar buiten? Smeer je lichaam en gezicht altijd goed in. Ook als je in de schaduw blijft, moet je goed smeren. Hetzelfde geldt als het bewolkt is. 80% van de zonnestralen gaat door de wolken heen en zelfs kleding beschermt niet voor 100% tegen uv-stralen.
  2. Regelmatig, goed en op tijd smeren. Om zonnebrand goed zijn werk te laten doen, moet je er genoeg van aanbrengen. Je hoeft dus zeker niet zuinig te zijn! Hou voor je gezicht één theelepel zonnebrandcrème aan en voor je lichaam ongeveer zes theelepels. Smeer je elke twee uur in. Als je veel zweet en beweegt, verdwijnt de zonnebrand sneller van je lichaam. Hou daar rekening mee door extra te smeren.
  3. Kies de juist SPF. Kies de zonbeschermingsfactor (SPF) die bij het seizoen, de omgeving en jouw huidtype past.
  4. Laat je huid aan de zon wennen. Oh die eerste zonnestralen! Het is heel verleidelijk er volop van te genieten. Maar het is beter om je huid langzaam aan de zon te laten wennen. Een al iets gebruinde huid verbrandt namelijk minder snel dan een bleke winterhuid.
  5. Ga tussen 12 en 15 uur niet in de zon. Vermijd de zon op het heetste moment van de dag. Tussen 12 en 15 uur is de zonkracht het hoogst en verbrand je het snelst. Meer weten? Lees hier alles over zonkracht.
  6. Verzorg je huid met een aftersun. De zon maakt je huid vaak droog. Hydrateer haar daarom met een verzorgende aftersun.
  7. Blijf met een verbrande huid uit de zon. Heb je toch te lang in de zon gezeten en is je huid verbrand? Blijf dan voorlopig uit de zon. Je huid kan tot wel vier dagen rood blijven. Ze heeft echt tijd nodig om te herstellen. Na verbranding gaat je huid vervellen. Het bovenste laagje maakt plaats voor een gezonde, nieuwe laag.

Bekijk uit de categorie Mooi & Verzorgd ook:

Reageer