Kruidvat BLOG

Welke leesbril past bij jouw gezicht?

Article_header_Welke leesbril past bij jouw gezicht

Is het tijd voor een leesbril?

“Een leesbril nodig? Nee hoor, het gaat nog prima”, zeg je terwijl je de brief op verschillende afstanden voor je gezicht houdt. Het is even zoeken, maar dan heb je ontdekt op welke afstand de letters goed leesbaar zijn. Herkenbaar? Dan is het misschien toch echt tijd voor een leesbril. En dat is niks om je voor te schamen. Een leesbril zal je leven juist makkelijker maken. En als je een model kiest dat goed bij je gezicht past, heb je helemaal geen argument meer om het niet te doen. Wij helpen je bij je zoektocht naar de perfecte leesbril!

Wanneer heb je een leesbril nodig?

Als je ouder wordt, krijg je vaak steeds meer moeite om kleine letters van dichtbij te lezen. Dit natuurlijke proces ontstaat doordat de elasticiteit van je ooglens afneemt. Hierdoor kunnen je ogen op een korte afstand minder goed scherp stellen. En dat is precies waar een leesbril bij kan helpen.

Worden de letters onscherp als je een tijdje zit te lezen? Heb je hoofdpijn en/of vermoeide of branderige ogen na het lezen? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een leesbril. Veel mensen stellen dit moment graag uit. Maar hiermee maak je het voor jezelf lastiger. Wil je zeker weten dat een leesbril jou kan helpen? Ga dan naar een opticien. Hij controleert je ogen en adviseert je over de sterkte van je leesbril.

Welke leesbril is de beste?

Je kan een leesbril op maat bij de opticien aanschaffen of voor een goedkopere kant-en-klare variant kiezen. Dit laatste kan ook een prima oplossing zijn. Deze kant-en-klare leesbrillen hebben aan beide kanten dezelfde sterkte. Het voordeel is dat je van een goedkopere leesbril wat sneller meerdere aanschaft. Leg er eentje op je nachtkastje voor als je ’s avonds nog even een boek leest, eentje op je werk en eentje in de woonkamer. Zo heb je altijd een leesbril bij de hand.

Bij Kruidvat vind je diverse soorten leesbrillen in verschillende sterktes variërend van +1.00 tot +3.00. Voor de juiste sterkte is het verstandig om je ogen door een gediplomeerde opticien te laten controleren.

Sfeerbeeld_Welke leesbril past bij jouw gezicht

Welk model past bij je gezicht?

Een leesbril draag je misschien niet de hele dag, maar het is wel fijn als je er eentje kiest die je goed staat. Er zijn een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden bij het uitzoeken van een bril:
• De vorm van je gezicht
• Je huidskleur
• Je oogkleur
• Je haarkleur
De beste tip is om een montuur te kiezen dat contrasteert met de vorm van je gezicht. Heb je een wat ronder gezicht? Neem dan een rechthoekig montuur. Je gezicht lijkt dan langer en smaller. Heb je een lang gezicht? Ga dan voor ronde glazen. Heb je een hoekig gezicht? Kies dan voor een ovalen montuur. Heb je een ovaal gezicht? Dan heb je geluk, jouw staat alles!

Leesbrillen zijn verkrijgbaar in verschillende montuurkleuren. Je staat er misschien niet direct bij stil. Maar de kleur moet passen bij huid. Heb je veel roodtinten in je huid? Ga dan niet voor een rode bril. Heb je een wat ouder wordende huid? Kies dan voor een wat koelere kleur zoals blauw of paars. Ook moet de kleur van je bril passen bij de kleur van je ogen. Als je een bril kiest die dezelfde kleur heeft als je ogen, valt deze minder op en vice versa.

Als laatste is het ook belangrijk om een bril te kiezen die bij je haarkleur past. Over het algemeen staat bij blondines een wat zachtere kleur mooier. Voor brunettes zijn deze kleuren juist een no-go omdat ze je snel bleker maken. Bij zwart haar zijn wat donkerdere kleuren een goede match. Heb je grijs haar? Dan kan een wat opvallendere, felle kleur erg goed staan.

Om zeker te weten welk montuur en welke kleur bij je past, is het goed om een bril te passen. Probeer verschillende modellen en kleuren uit om te kijken wat je staat.

Een leesbril en make-up, gaat dat wel samen?

Bij de keuze voor een leesbril is het ook belangrijk om rekening te houden met je make-uplook. Draag je graag opvallende make-up? Kies dan voor een wat subtiele bril. Ben je iemand voor wie een beetje mascara en een lipglossje voldoende is? Dan is het prima om een wat opvallendere bril te dragen. Zorg er altijd voor dat je gezicht in balans is. Kleur je je lippen felrood en heb je een opvallend montuur? Doe het dan rustig aan met de oogmake-up.

Extra tip: je vraagt je misschien ook af wat een bril met je wenkbrauwen doet. Zeker als je een opvallend montuur hebt, kunnen je wenkbrauwen voor je gevoel wat minder opvallen. Versterk ze dan door ze in te kleuren met een wenkbrauwgel of -potlood.

Leesbrillen bij Kruidvat

Bij Kruidvat vind je een ruim assortiment met leesbrillen, zowel in onze winkels als online. En dat voor een zeer voordelige prijs! Bezoek één van onze winkels of bekijk ons uitgebreide assortiment in onze webshop.

close

Previous

Maandlenzen: wat zijn de voordelen?
close

Next

Hoe herken, behandel en voorkom je een blaaso...