Kruidvat BLOG

Wat is eelt en wat doe je eraan?

Article_header_Wat is eelt en wat doe je eraan.jpg8

Eelt op je voeten? Check onze tips

Heb jij eelt op je voeten? Een klein laagje eelt kan een uitstekende beschermlaag voor je voeten zijn, maar als je veel eelt hebt, kan dit voor problemen en pijnlijke voeten zorgen. Hier vertellen we je alles over eelt, wat eelt veroorzaakt, wat je eraan kunt doen en hoe je eelt voorkomt.

Wat is eelt?
Door druk en wrijving op je voeten kan de bovenste laag van je huid dikker worden. Deze verdikking van de opperhuid noem je eelt. De medische term hiervoor is callus. Eelt is vaak wat geelachtig van kleur en voelt hard aan. Een natuurlijk eeltlaagje is heel normaal en is een uitstekende beschermlaag voor je huid. Als je deze eeltlaag helemaal zou verwijderen, kan dit juist voor pijn zorgen.

Eelt geeft pas problemen als het te dik wordt. Als het eelt zich ophoopt, kan dit pijn of een branderig gevoel veroorzaken. Ook kunnen dan eeltkloven en eeltknobbels ontstaan. Eeltkloven zijn diepe groeven en komen meestal op je hiel voor. Eeltknobbels komen op het gewricht van je grote teen voor en zijn pijnlijke, dikke stukken eelt.

Heb je op een klein deel van je huid veel eelt? Dan kun je een eeltpit krijgen. Deze noem je ook wel een likdoorn. Wil je hier meer over weten? Lees dan Wat is een likdoorn en hoe verwijder je hem?

Eeltvorming komt het meest voor op de huid van je voeten, en dan het vaakst op je hielen en tenen. Maar je kan ook eelt op je handen hebben, zeker als je veel met je handen werkt.

Wat veroorzaakt eelt?
Eelt wordt veroorzaakt door druk en wrijving. De huidcellen reageren hierop door zich te vermenigvuldigen en zo verdikt je opperhuid. Deze druk en wrijving kunnen verschillende redenen hebben:

Het dragen van te kleine of te grote schoenen.Als je schoenen niet goed passen, ontstaat er druk en wrijving waardoor eelt ontstaat.
Zweetvoeten. Als je voeten snel zweten, gaan ze sneller glijden en ontstaat wrijving.
Veel staan. Als je, bijvoorbeeld voor je werk, veel moet staan, komt er meer druk op je voeten en ontstaat sneller eelt.
Overgewicht. Er komt dan meer druk op je voeten te staan, waardoor de kans op eeltvorming groter is.
Leeftijd. Als je ouder wordt, wordt je huid droger. Een droge huid is gevoeliger voor de vorming van eelt.
De stand van je voeten. Als je platvoeten of extreem holle voeten hebt, krijg je sneller eelt. De stand zorgt dan voor een andere drukverdeling waardoor je sneller last hebt van eeltvorming.
Voetaandoeningen. Bepaalde voetaandoeningen, zoals de hallux valgus en hamertenen, kunnen eelt veroorzaken. Je tenen drukken dan tegen je schoenen aan waardoor wrijving ontstaat.

Sfeerbeeld_Wat is eelt en wat doe je eraan

Wat kun je doen tegen eelt?
Eelt ontsiert je voeten en kan pijnlijk zijn. Het is daarom goed om er wat tegen te doen en daarnaast te proberen om de oorzaak aan te pakken. Voor de behandeling van eelt kun je naar een pedicure gaan. Hij of zij kan je ook verder helpen bij het achterhalen van de oorzaak. Maar je kunt eelt ook zelf verwijderen.

Zo verwijder je zelf eelt
Er zijn genoeg producten verkrijgbaar die je kunnen helpen bij het verwijderen van eelt. Met dit handige stappenplan reken jij snel af met overtollig eelt:
1. Neem als eerste een voetenbad om het eelt op je voeten te verzachten. Doe in het water bijvoorbeeld dit heerlijke voetbadbruistablet van Kneipp met etherische oliën. Je voeten zullen je dankbaar zijn!
2. Droog je voeten goed af.
3. Schraap de harde, droge eeltlaag weg met een eeltverwijderaar. Gebruik hiervoor een eeltrasp of een elektrische voetvijl. Bij deze laatste heb je de keuze uit een fijn of grof opzetstuk die je eenvoudig op het apparaat klikt. Let op dat je niet te veel huid weghaalt.
4. Spoel je voeten na het verwijderen van het eelt af en vergeet ook niet om de eeltverwijderaar schoon te maken.
5. Smeer je voeten in met een vette crème om je huid soepel te houden. Een aanrader uit ons assortiment is de Kruidvat voetbalsem. Deze balsem houdt je voeten in goede conditie en gaat eelt- en blaarvorming tegen.
Er zijn ook speciale eeltcrèmes verkrijgbaar, waaronder Kruidvat eeltcrème. Als je deze crème regelmatig op je voeten smeert, verminder je de eeltvorming en voorkom je eelt. Een andere makkelijke oplossing tegen eelt, zijn de speciale eeltpleisters van Scholl. Deze plak je op het eelt waardoor pijnlijke eeltplekken worden verlicht en verwijderd.

Hoe voorkom je eelt?
Als je weer heerlijk zachte voeten hebt, wil je natuurlijk niet dat het eelt terugkomt. Daarom is een goede voetverzorging belangrijk. Met deze tips helpen we je om eeltvorming te voorkomen:
• Draag altijd passende schoenen en doe elke dag schone sokken aan.
• Droog je voeten na he douchen altijd goed af, ook tussen je tenen. Houd de huid van je voeten soepel door haar regelmatig in te smeren met een voetencrème. Wil je hier een echt verwenmomentje voor je voeten van maken? Smeer ze dan in met Kruidvat Foot Spa Voetbutter. Deze voetencrème met avocado-olie en sheaboter verzacht de zeer droge huid en verbetert de elasticiteit.
• Heb je platvoeten? Draag dan steunzolen om je voeten de juiste ondersteuning te bieden.
• Controleer je voeten regelmatig op beginnende eeltplekjes. Het is beter om ze dan al aan te pakken en niet erger te laten worden.
• Hou je voeten soepel door ze regelmatig te stretchen. En dat kan ook gewoon als je aan het werk bent of op de bank zit.

close

Previous

Wat is een likdoorn en hoe verwijder je hem?
close

Next

Maandlenzen: wat zijn de voordelen?