Voetverzorging: waarom en wat heb je nodig?

Article_header_24_202124LK8 - Voetverzorging waarom en wat heb je nodig.jpg8

Hoe goed zorg jij voor je voeten? Met een goede dagelijkse voetverzorging voorkom je voetklachten zoals eelt, kloven en ingescheurde teennagels. Dit is dan ook erg belangrijk. Hier ontdek je alles over voetverzorging en hoe je zelf je voeten verzorgt.

Waarom is voetverzorging belangrijk?

Je voeten moeten de hele dag door, elke dag weer, hard werken. Ze brengen je overal naartoe terwijl ze weggestopt zijn in sokken en schoenen. Ze verdienen daarom wel wat aandacht. Als je niet goed voor je voeten zorgt, liggen voetproblemen op de loer. Denk hierbij aan eelt, pijnlijke kloven en ingescheurde teennagels.

Wist je dat vrouwen vaker voetproblemen hebben dan mannen? Dat komt omdat wij graag op (hoge) hakken lopen. En daar word je misschien heel blij van, maar je voeten wat minder. Een goede voetverzorging is dan zeker een must!

Voetklachten

Vaak denk je er pas aan om je voeten te verzorgen als het al te laat is, namelijk op het moment dat je al voetklachten ervaart. Veelvoorkomende voetproblemen zijn:
• Blaren
• Eelt
• Likdoorns
• Kloven
• Voetschimmel

Blaren

Een blaar is een blaasje met vocht dat vaak pijnlijk aanvoelt. De blaar ontstaat door druk of wrijving op de huid van je voeten. Als je te krappe schoenen draagt of je schoenen niet goed inloopt, heb je meer kans op een blaar. Een gesloten blaar behandel je met een blarenpleister. Doorprikken is niet nodig. Als de blaar al open is, is het goed om hem af te dekken met een gewone pleister of verband.

Eelt

Eelt is een verdikking van je opperhuid. Het ontstaat vaak door te veel druk of wrijving. Eelt beschermt je opperhuid tegen verdere beschadiging. Het is meestal geel of bruin van kleur, waardoor veel mensen het minder mooi vinden om te zien. Je kunt eelt verminderen door regelmatig een eeltcrème te gebruiken.

Likdoorns

Een likdoorn is een pijnlijke eeltverdikking waarbij de eeltpit naar binnen groeit. Likdoorns ontstaan vaak door een afwijkende stand van je voeten of slecht passende schoenen. Heb je snel last van likdoorns? Dan zijn inlegzolen een aanrader. Deze verdelen de druk beter en absorberen schokken.

Sfeerbeeld_24_202124LK8 - Voetverzorging waarom en wat heb je nodig.png

Kloven

Kloven zijn scheurtjes of barsten in de huid van je voeten. Je hebt er meestal geen last van, maar ze maken je voeten minder mooi. Een klovenzalf beschermt je huid bij kloofjes en helpt nieuwe kloven voorkomen.

Voetschimmel

Voetschimmel is een huidinfectie. Als je je voeten met zeep wast of vaak in de sauna komt, loop je meer risico op voetschimmel. Ook krijgen schimmels meer kans als je sokken of schoenen niet goed ademen. Gebruik een voetschimmelbehandeling om van de schimmelinfectie af te komen.

Nagelproblemen

Naast voetklachten kun je ook problemen met de nagels op je voeten krijgen. Klachten aan je teennagels kunnen voor pijnlijke voeten zorgen, zoals:
• Ingescheurde teennagel
• Kalknagel

Ingescheurde teennagel

Bovenop je tenen zitten je teennagels. Deze zorgen ervoor dat de topjes van je tenen goed beschermd zijn. Door teveel druk, stoten of droogte kunnen ze scheuren of breken. En dat kan heel pijnlijk zijn! Om te voorkomen dat je nagel verder scheurt, is het belangrijk het gescheurde stukje af te knippen.

Kalknagel

Een kalknagel of schimmelnagel is een nagel die aangetast is door een schimmelinfectie. Je nagel ziet er hierbij verkalkt uit. Een kalknagel is te behandelen met bijvoorbeeld een kalknagelpen.

Voetverzorging bij de pedicure

Voor een goede voetverzorging kun je naar de pedicure gaan. Met een pedicurebehandeling verzorg je je voeten. Ook kan de pedicure voetproblemen zoals eelt en likdoorns behandelen.
Sommige mensen hebben meer risico op voetklachten, zoals mensen met diabetes of reuma. Zij gaan dan vaak naar een zogenaamde medische pedicure. Een medische pedicure verzorgt de voeten en kan daarnaast specialistische handelingen uitvoeren.

Zelf je voeten verzorgen

Wil je liever niet naar de pedicure? Ook geen probleem. Je kunt je voeten namelijk ook heel makkelijk zelf thuis verzorgen. Deze 8 tips helpen je hierbij:
1. Spoel je voeten dagelijks af onder stromend water. Gebruik hiervoor geen zeep, dat tast namelijk de zuurgraad aan.
2. Droog je voeten na het wassen goed af, ook tussen je tenen. Zo geef je schimmels geen kans.
3. Hydrateer de huid van je voeten regelmatig met een voedende voetcrème. Breng deze na het wassen aan op droge voeten.
4. Knip je teennagels altijd recht en niet te kort af. Zo voorkom je ingegroeide nagels.
5. Scrub je voet 2 à 3 keer per week. Zo verwijder je dode huidcellen en houd je de huid zacht.
6. Verwen je voeten door 1 keer per week een voetenbadje te nemen. Dat is pas echt even ontspannen! Dankzij het water worden je voeten zacht, wat ervoor zorgt dat je eelt na een voetenbadje makkelijk verwijdert.
7. Wist je dat er ook speciale voetmaskers zijn? Hiermee verwen je je voeten nog meer.
8. Draag elke dag schone sokken en wissel ook je schoenen regelmatig. Zo houd je je voeten schoon en geef je je schoenen de kans om goed te drogen.

Mooie voeten

Door goed voor je voeten te zorgen, houd je ze mooi en gezond. Je voorkomt hiermee voetproblemen zoals eelt en ingescheurde nagels. Je kunt je voeten verzorgen met een pedicurebehandeling of gewoon thuis. Het is makkelijker dan je denkt! Je voeten zien er daarna weer prachtig uit en die sandaaltjes en slippers mogen uit de kast.

Bekijk uit de categorie Lichamelijke klachten ook:

Reageer