Kruidvat BLOG

Kalknagels: alles over schimmelnagels

Article_header_20211803LK_kalknagels_18

Kalknagels, ook wel schimmelnagels genoemd, zijn geen pretje om naar te kijken en kunnen soms zelfs pijnlijk zijn. Het liefst kom je hier dus zo snel mogelijk vanaf, alleen wat helpt echt tegen kalknagels? Ontdek hier alles dat je over schimmelnagels moet weten:

Wat is een kalknagel?

Kalknagels zijn nagels die last hebben van een schimmelinfectie. Deze schimmels kunnen zowel op de nagels van je handen ontstaan, als op die van je voeten. Over het algemeen zien we deze aandoening eerder terug komen op de teennagels, dan op de vingernagels. De reden dat ze meer op de nagels van je tenen voorkomen, is dat schimmels van warme en vochtige plekken houden. Doordat je meestal sokken en schoenen draagt, creëer je de ideale broedplaats voor schimmels.

Vaak rust er een taboe op kalknagels, maar eigenlijk is het een veel voorkomend probleem. Nagelschimmel komt namelijk bij circa 10%* van de wereldbevolking voor. Dit percentage ligt hoger bij ouderen. Ongeveer 50% van de ouderen vanaf 70 jaar en ouder krijgt te maken met schimmelnagels. In West-Europa heeft ongeveer 25% van de mensen last van nagelschimmel. Je bent dus niet de enige!

Een kalknagel is meestal niet erg pijnlijk, maar voelt soms oncomfortabel aan in je schoenen of wanneer je veel loopt of staat. Bij een hevige kalknagel, kan de nagel zelfs loskomen van je huid. Schimmelnagels zijn besmettelijk voor anderen, maar ook voor jezelf. Wanneer je een kalknagel niet behandelt, kunnen je andere nagels ook een schimmelinfectie krijgen.

Hoe ontstaat een kalknagel?

Een kalknagel kan ontstaan door verschillende oorzaken. Het klinkt misschien niet zo fris, maar op je huid leven allerlei bacteriën en schimmels. Deze doen je geen kwaad, tenzij je ongezonde nagels hebt. De schimmels dringen dan je nagel in en veroorzaken daar een kalknagel. Onder ongezonde nagels valt:

 • Slechte nagelgroei
 • Vochtige nagels
 • Beschadigde nagels

Schimmels houden van vochtige en warme plekken, waardoor schoenen en (zweet)sokken een goede broedplaats voor ze zijn. Het veel dragen van dichte schoenen en kunststof sokken, is daarom ook vaak de oorzaak van kalknagels. Naast algemene problemen met hygiëne, zijn er groepen mensen die meer vatbaar zijn voor nagelschimmel. Denk hierbij aan:

 • Ouderen
 • Mensen met een afweerstoornis
 • Mensen met diabetes
 • Mensen met een erfelijke aanleg voor schimmelinfecties

Daarbij loop je meer risico op kalknagels wanneer je veel sport. Draag daarom altijd schone, katoenen sokken wanneer je gaat sporten en verschoon deze wanneer je klaar bent. Zo houd je je voeten en nagels droog.

Je kunt ook last krijgen van kalknagels wanneer je gebruik maakt van gemeenschappelijke en vochtige ruimtes. Zoals eerder benoemd, zijn schimmelinfecties besmettelijk waardoor je meer risico loopt op het krijgen van nagelschimmel wanneer je gebruik maakt van gedeelde faciliteiten, zoals:

 • Doucheruimtes
 • Zwembaden
 • Sauna´s
 • Kleedkamers

Pas dus op wanneer je met blote voeten in één van bovenstaande gemeenschappelijke ruimtes bent.

Hoe ziet een kalknagel eruit?

Schimmelnagels worden in de volksmond kalknagels genoemd, omdat je nagel er in eerste instantie verkalkt uitziet. Je nagel ziet er dan verhard en verkleurd uit. Je kunt kalknagels herkennen aan de volgende symptomen:

 • Je nagel is bruinachtig of gelig van kleur
 • Je nagel is dikker dan je andere nagels
 • Je nagel heeft een andere vorm gekregen
 • Je nagel is brokkelig en kan makkelijk afbreken
 • Er zitten schilfers op en onder je nagel
Sfeerbeeld_20211803LK_kalknagels_18

Om nagelschimmel in een vroeg stadium te ontdekken, is het goed om de symptomen van de verschillende stadia uit te lichten. Er zijn in totaal vier verschillende fases:

 1. Fase 1: beginnende kalknagel
  Beginnende kalknagels vallen onder fase één van het proces. Deze herken je aan de verkleuring bij de nagelrand. Deze kleurt dan geel, bruin of groen. Daarbij kunnen er kleine vlekjes op je nagel zelf ontstaan. Deze zijn meestal wit, geel of bruin van kleur.
 2. Fase 2: verkleuring
  In de tweede fase begint de verkleuring uit te breiden. De vlekjes op je nagel hebben plaats gemaakt voor een volledige verkleuring van je nagel. Hierdoor wordt je nagel geelbruin of geelwit van kleur. Je nagel ziet er hierdoor verkalkt uit.
 3. Fase 3: vervorming
  In de derde fase begint de structuur van je nagel te veranderen. Je nagel wordt dikker en krijgt een andere vorm. Aan het einde van fase drie ziet je nagel er brokkelig uit en kun je er last van hebben bij het staan en lopen.
 4. Fase 4: afbrokkeling
  In de laatste fase is de schimmelinfectie door je volledige nagel verspreid. Hierdoor kunnen stukjes nagels afbrokkelen of laat je volledige nagel los. Dit deel van het proces kan als pijnlijk worden ervaren.

Herken jij één van bovenstaande kenmerken van schimmelnagels bij jezelf? Begin dan direct met de behandeling, zodat je niet in een gevorderde fase terecht komt. Maar wat helpt tegen kalknagels?

Wat te doen tegen kalknagels?

Kalknagels zijn over het algemeen goed te behandelen. Het liefst begin je de kalknagelbehandeling in een vroeg stadium om verdere complicaties te voorkomen. Houd er rekening mee dat het behandelen van kalknagels veel tijd in beslag kan nemen (zes weken tot zes maanden), waardoor consistentie en geduld van belang zijn.

Kalknagels behandelen

Schimmelnagels behandelen kan op verschillende manieren. Hierin wordt er onder andere rekening gehouden met de oorzaak van de infectie en in welk stadium de nagelschimmel zich bevindt. We zetten de verschillende behandelmethodes voor je op een rij:

 • Kalknagelproducten
 • Appelazijn
 • Medische pedicure
 • Antischimmelkuur
 • Laserbehandeling
 • Combinatietherapie
 • Antischimmelpoeder

Kalknagelproducten

Er zijn een aantal producten te vinden tegen kalknagels, zoals een anti-schimmelnagellak, kalknagelpen of een zalf tegen nagelschimmel. Deze producten breng je aan op het oppervlak van je nagel en zijn het meest effectief als de schimmelnagel in een beginnend stadium is. Nagels, voornamelijk kalknagels, zijn dik en hard waardoor de kalknagelproducten moeilijk onder je nagel komen.

Appelazijn tegen kalknagels

Appelazijn is een natuurlijk middel dat kan bijdragen aan het tegengaan van kalknagels. Dit komt door de hoge zuurgraad. Door dagelijks je geïnfecteerde nagel hierin te weken en hem daarna af te spoelen met water, kun je de infectie verminderen. Ook hier geldt dat deze methode het meest efficiënt is in een beginnend stadium.

Medische pedicure

Een pedicure houdt zich bezig met voetverzorging en een medische pedicure doet dit voor voeten die kampen met klachten, zoals kalknagels, likdoorns of reuma. Wanneer je last hebt van kalknagels is het van belang om je nagel dunner te maken, zodat de schimmel eruit kan en behandelmethodes beter in je nagel kunnen doordringen.

Antischimmelkuur

Een antischimmelkuur behandelt de schimmelinfectie van binnenuit. Deze methode wordt hierdoor als de beste kalknagelbehandeling ervaren. Hij pakt de gehele nagel aan en beschermt tegelijkertijd je andere nagels tegen verspreiding van de schimmel. Een kuur tegen kalknagels is niet los in de winkel te koop, maar is alleen op voorschrift te verkrijgen bij de huisarts.

Laserbehandeling

Bij een laserbehandeling wordt de nagelplaat behandeld door de hitte van een laser. Deze hitte is zo hoog dat hij de schimmels doodt, zonder dat het nadelige gevolgen heeft voor jou en je nagels. Deze behandeling richt zich niet alleen op de geïnfecteerde nagel, maar ook de omliggende nagels. Op deze manier kunnen de schimmels niet ´vluchten´ naar je andere nagels.

Combinatietherapie

Bij een combinatietherapie worden verschillende behandelmethodes tegelijkertijd uitgevoerd. Doordat je gebruik maakt van verschillende methodes is de kalknagel sneller verholpen, met minder resistentie. Je huisarts bepaalt welke behandelingen geschikt zijn voor jouw situatie.

Antischimmelpoeder

Een antischimmelpoeder is niet bedoeld voor je nagels, maar voor je kleding. Schimmels blijven namelijk achter in je schoenen, sokken en beddengoed, ook al was je deze regelmatig. Wanneer je kalknagels behandelt maar geen gebruik maakt van antischimmelpoeder voor je spullen, is de kans groot dat de kalknagels niet genezen of snel terugkeren.

Kalknagels voorkomen

Het liefste krijg je helemaal geen last van schimmelnagels en wil je deze kwaal dus voorkomen. Hiervoor kun je rekening houden met een aantal aspecten. We zetten vijf tips tegen kalknagels voor je op een rij:

 1. Draag slippers in gezamenlijke ruimtes, zoals kleedkamers en zwembaden.
 2. Droog je voeten af na het douchen. Vergeet niet om ook tussen je tenen af te drogen.
 3. Draag dagelijks schone en katoenen sokken. Draag geen synthetische stoffen.
 4. Draag ventilerende schoenen en wissel je schoenen regelmatig af.
 5. Reinig voetverzorgingsproducten na gebruik en deel ze niet met anderen.
 6. Heb je andere huidaandoeningen zoals voetschimmel? Houd deze in de gaten zodat de schimmel zich niet verder over je lichaam verspreid.

Gezonde nagels

Kalknagels hebben dus niks met de kalk in je nagel te maken, maar worden veroorzaakt door een schimmelinfectie. Deze schimmelinfectie is besmettelijk waardoor het verstandig is om hem snel te behandelen, voordat meerdere nagels hier last van krijgen. Dit kun je doen met kalknagelproducten of met een kuur tegen schimmels. Zo maak je je nagels weer gezond!

*bron: https://www.mischanagel.nl/post/behandeling-onychomycose

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Voedselvergiftiging: symptomen en wat te doen...
close

Next

Droge ogen? Dit zijn de symptomen en oorzaken