6 praktische tips voor een perfect gedekte tafel

Article_header_6 praktische tips voor een perfect gedekte tafel (herschreven)

Wat heb je nodig voor het dekken van de tafel?

Als je ’s avonds de tafel dekt, denk je er misschien niet over na hoe je de borden en het bestek neerlegt. Maar als je met Kerst uitgebreid kookt, is het leuk om groots uit te pakken en ook meer aandacht te besteden aan het dekken van de tafel. Deze tips komen daarbij goed van pas!

Tip 1: Kies een stijl.

Een feestelijk aangeklede tafel maakt het kerstdiner nog leuker. Laat je voor de stijl inspireren door de gerechten. Maak je gerechten uit de Spaanse keuken? Zoek dan een tafelkleed en servetten die daar goed bij passen. Kook je luxueus? Een wit tafelkleed met goudkleurige details geeft je tafel dan de uitstraling waar je naar zoekt.
Kleed je tafel mooi aan met een tafelloper, kaarsen en misschien wel een mooi tafelstukje. Tip van ons: vergeet niet om het tafelkleed of de loper vast te zetten met klemmetje of plakband. Het zou zonde zijn als je gerechten en servies anders per ongeluk van tafel getrokken worden. Hang ook wat kerstdecoratie of verlichting boven de tafel voor extra sfeer.

Tip 2: Stapel de borden van groot naar klein

De borden zet je altijd recht voor de stoel neer. Als eerste zet je het onderbord neer. Plaats dit bord op ongeveer 2 centimeter van de tafelrand. Hier stapel je alle borden op van groot naar klein. Linksboven zet je nog een klein broodbordje met een botermes voor het (stok)broodje vooraf. Heb je geen botermesje? Gebruik dan een klein mesje.

Sfeerbeeld_6 praktische tips voor een perfect gedekte tafel (herschreven)

Tip 3: Leg het bestek op volgorde van de gangen

Het bestek leg je altijd van buiten naar binnen. Voor elke gang gebruik je ander bestek. Aan de buitenkant leg je het bestek dat je als eerste nodig hebt. Leg de vorken aan de linkerkant van het bord en de messen en lepels aan de rechterkant. De snijzijde van de messen is altijd naar het bord gericht.

Boven het bord leg je het bestek voor het dessert. De bovenkant van de lepel ligt hierbij naar links en die van het vorkje naar rechts. Als het dessert geserveerd wordt, schuif je het bestek zo gemakkelijk naar de juiste kant van je bord.

Tip 4: Leg het servet op het bord of naast de vorken

Een servet leg je meestal links naast de vorken neer. Serveer je geen soep? Dan kan je het servet ook op het bord leggen. Een servetring of mooi gevouwen servet maakt het helemaal af!

Tip 5: Zet de glazen in een schuine lijn rechts boven het bord

De glazen zet je altijd rechts boven het bord. Begin met het waterglas en zet dit boven de messen. Zet hier het rodewijnglas en wittewijnglas naast. Zet de glazen in een schuine lijn langs het bord.

Serveer je na het eten nog koffie en thee? Zet het koffie- en theeservies dan pas na het dessert op tafel.

Tip 6: Vergeet de tafeldecoratie niet

De juiste tafeldecoratie is de kers op de taart van je perfect gedekte tafel. Decoreer je tafel met kerstballen, kleine kerstboompjes, slingers en kerstverlichting. En vergeet natuurlijk ook de kaarsen niet.

Bekijk uit de categorie Huis & Tuin ook:

Reageer