Kruidvat BLOG

Puistjes op je rug? Dit zijn de oorzaken én oplossingen

Leestijd: 2 minuten
Geplaatst op: 14/09/2020
Header_Puistjes op je rug Dit zijn de oorzaken én oplossingen

Pak rugpuistjes aan met deze tips!

Als je acne op je rug hebt, kan dit je erg onzeker maken. Op een zomerse dag trek je dan liever een T-shirt aan dan een topje. Maar gelukkig kun je wat aan die puistjes op je rug doen! Wij hebben voor je uitgezocht wat de oorzaken zijn én hoe je die niet zo fraaie rugpuistjes aanpakt.

Waarom heb je puistjes op je rug?
Veel jongeren en volwassen hebben puistjes op hun rug. Je bent dus zeker niet de enige met dit huidprobleem. Troost je, want de acne wordt meestal vanaf je 25e minder. Maar toch kun je er ook op latere leeftijd nog last van hebben. Sommigen hebben maar een paar puistjes en mee-eters op hun rug, maar bij anderen lijkt hun rug wel een maanlandschap.

Puistjes op je rug zijn erg vervelend. De huid op je rug is vrij dik, waardoor de puistjes vaak hardnekkig zijn. Ook heb je op je rug meer talgklieren dan in je gezicht waardoor puistjes sneller ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van rugacne zijn hormonen en erfelijkheid. Daarnaast kunnen stress, vette huidproducten en wrijving van bijvoorbeeld een rugtas ook puistjes veroorzaken.

Sfeerbeeld - Puistjes op je rug Dit zijn de oorzaken én oplossingen

De beste tips bij acne op je rug
Heb je iemand anders gevonden om die rugpuistjes te poppen? Zeg diegene dan maar snel weer af. Door de puistjes uit te knijpen, wordt het probleem meestal alleen maar erger. Gelukkig zijn er wel andere dingen die je kunt doen tegen rugpuistjes:

  •  Hoe verleidelijk ook, probeer niet aan de puistjes te krabben. De kans is groot dat je dan pigmentvlekjes, roodheid en acnelittekens op je rug krijgt.
  •  Zweet je snel? Douche dan direct na het sporten of als je veel gezweet hebt. Het zweet kan in combinatie met vuil en dode huidcellen je poriën verstoppen en zo puistjes veroorzaken.
  •  Douche niet te heet. Een te warme douche activeert je talgklieren.
  • Gebruik jij ook altijd conditioner na het wassen van je haar? Spoel je rug dan na het uitspoelen van je haar goed af. De restjes die de conditioner anders op de huid van je rug achterlaat, kunnen je poriën verstoppen.
  • Gebruik jij bij het douchen altijd dezelfde puffspons? Vergeet dan niet om deze regelmatig te vervangen. Deze spons is namelijk een broeinest van bacteriën die puistjes kunnen veroorzaken. Droog je ook altijd af met een schone handdoek.
  • Smeer geen dikke bodylotion of vette olie op de huid van je rug. Ga liever voor een milde variant of vermijd je rug bij het insmeren.
  • Scrub je huid één of twee keer per week. Zo verwijder je dode huidcellen en zorg je ervoor dat puistjes minder snel ontstaan. Kom je zelf niet goed bij je rug? Gebruik dan een scrubborstel met een lange steel of vraag je partner om hulp.
  •  Draag ademende kleding, het liefst van katoen.
close

Previous

Haaruitval voorkomen? Dit zijn de 7 beste tip...
close

Next

Je gezicht reinigen met olie, moet je dat wel...