
Wat doet een exfoliant voor je huid?
Een exfoliant is onmisbaar in je huidverzorgingsroutine. Door je huid te exfoliëren verwijder je dode huidcellen en krijg je een egale en zuivere huid. Klinkt goed, toch? Hier vertellen we je wat een exfoliant voor jouw huid kan doen, welke exfolianten er zijn en hoe je een exfoliant gebruikt.
Wat is een exfoliant?
Je huid vernieuwt zich regelmatig, maar dit proces vertraagt als je ouder wordt. De dode huidcellen die dan opstapelen zorgen ervoor dat je een doffe, grauwe uitstraling krijgt. Ook heb je meer kans op onzuiverheden.
Je kunt je huid dan scrubben. Hierbij verwijder je de dode huidcellen met scrubkorreltjes. Maar je kan ook een stapje verder gaan en een exfoliant gebruiken. Een exfoliant bevat een zuur dat diep in je huid doordringt. Het zuur verbreekt de verbindingen tussen je huidcellen waardoor ze makkelijker loslaten en je huid gestimuleerd wordt nieuwe huidcellen te maken. Je helpt je huid hiermee dus een handje bij dit proces.
Wat doet een exfoliant voor je huid?
Een exfoliant kan echt een wondermiddel zijn voor je huid. Doordat het celvernieuwingsproces wordt gestimuleerd en oude cellen makkelijker loslaten, wordt je huid gladder en stralender. Maar een exfoliant heeft nog veel meer voordelen:
- Een exfoliant stimuleert de productie van collageen en vermindert zo de zichtbaarheid van rimpels.
- Een exfoliant voorkomt dat je talgklieren verstoppen, waardoor puistjes en mee-eters minder snel ontstaan.
- Een exoliant houdt vocht vast en zorgt er zo voor dat je huid goed gehydrateerd is.
- Een exfoliant zorgt voor de vermindering van pigmentvlekken.
Wat zijn de bekendste exfolianten?
Er zijn verschillende exfolianten. De bekendste zijn salicylzuur, melkzuur en glycolzuur.
Salicylzuur
Het bekendste zuur voor het exfoliëren van je huid is salicylzuur. Dit zuur komt voor in de bast van de wilg, in sommige cactussen en in bepaalde fruitsoorten. Je kent salicylzuur waarschijnlijk ook als behandeling bij wratten. Er wordt dan een hoge concentratie gebruikt. Als exfoliant volstaat een lagere concentratie. Salicylzuur heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking.
Melkzuur
Melkzuur is een zuur dat van nature in je lichaam zit. Het zorgt namelijk voor de spierpijn na een intensieve work-out. Daarnaast is melkzuur ook verantwoordelijk voor de zure smaak van verzuurde melk.
Glycolzuur
Glycolzuur is een fruitzuur. Het is afkomstig van rietsuiker. Het zuur bestaat uit hele kleine moleculen die makkelijk in je huid doordringen.
Welke exfoliant is de beste?
Wil je je huid exfoliëren? Dan kun je een pure exfoliant gebruiken. Hiermee behaal je vaak het beste resultaat. Hoe hoger de concentratie van het zuur, hoe beter het zijn werk doet. Maar omdat dit ook voor meer huidirritatie kan zorgen, is het het beste deze huidbehandeling altijd door een professional uit te laten voeren.

Chemische peeling
Een huidverzorgingsdeskundige geeft je dan een zogenaamde chemische peeling. Je kan er voor kiezen dit eenmalig te doen of meerdere keren. In dat laatste geval bouw je de zuurconcentratie langzaam op wat beter voor je huid is. De maximale zuurconcentratie van een chemische peeling kan 70% zijn. Niet zo gek dus dat deze chemische peelings alleen door een professional gedaan mogen worden.
Zelf je huid exfoliëren
Wil je thuis exfoliëren? Dan is het beter om voor een huidverzorgingsproduct met een exfoliërende werking te kiezen. Deze producten werken hetzelfde als een exfoliant, maar zorgen er ook voor dat je huid gereinigd of verzorgd wordt.
Let er wel op dat het percentage van de exfoliant hoog genoeg is. Voor glycolzuur geldt meer dan 5% en voor salicylzuur meer dan 1%. Alleen dan exfoliëert het product echt.
Welke exfoliant past bij jouw huidtype?
Bij het uitkiezen van de juiste exfoliant voor jouw huid is het belangrijk om op je huidtype te letten:
- Heb je een rijpe of droge huid? Dan kun je het beste kiezen voor exfoliëren met melkzuur of glycolzuur. Deze zuren exfoliëren je huidoppervlak en verbeteren de vochtbalans.
- Heb je een gevoelige huid? Dan is het beter om niet voor glycolzuur te kiezen omdat dit zuur dieper in je huid doordringt.
- Salicylzuur dringt door tot in verstopte poriën en is daardoor perfect voor een gecombineerde tot vette huid met mee-eters en puistjes. Daarnaast heeft dit zuur een ontstekingsremmende en antibacteriële werking wat ideaal is voor een huid met acne.
Hoe gebruik je een exfoliant?
Een exfoliant verdient een vaste plek in je huidverzorgingsroutine. Als je je huid regelmatig exfoliëert, ziet ze er jonger en stralender uit.
Een product met exfoliërende werking is eenvoudig in gebruik. Zorg ervoor dat je je gezicht eerst goed reinigt en breng daarna een toner aan. Daarna breng je de exfoliant volgens de aanwijzingen op de verpakking aan. Breng de exfoliant nooit op je oogleden of tegen je onderste wimperrand aan. Je huid is daar te gevoelig.
Tip: de Garnier Skin Naturals Pure Active Reinigingsgel bevat exfoliërende deeltjes en reinigt je huid diep. De gel verwijdert dode huidcellen en ontstopt je poriën.
Hoe vaak gebruik je een exfoliant?
Hoe vaak je een exfoliant of product met exfoliërende werking kunt gebruiken, hangt af van hoe je huid erop reageert. Het is belangrijk om het gebruik van een exfoliant rustig op te bouwen.
Gebruik een exfoliant de eerste keren om de drie dagen en alleen ‘s avonds. Krijg je na een paar keer exfoliëren geen huidirritaties? Gebruik de exfoliant dan om de dag. Als ook dat goed gaat, kun je hem elke dag gebruiken. Zeker voor een vette huid is dat geen probleem. Heb je een droge huid? Dan is het beter om de exfoliant maximaal drie keer per week te gebruiken.
Raakt je huid geïrriteerd? Krijg je schilfertjes of een rode huid? Doe dan een stapje terug. Zeker in het begin kan dit gebeuren. In dat geval kun je je huid kalmeren met een toner of moisturizer. Kies voor een product met kalmerende ingrediënten zoals zouthoutwortel, groene thee of allantoïne.
Wat gebruik je na een exfoliant?
Na het exfoliëren is het belangrijk je huid goed te verzorgen. Gebruik hiervoor je vaste gezichtscrème of een serum.
Nog belangrijker is om je huid na het exfoliëren goed te beschermen tegen de zon. De exfoliant maakt de laag dode huidcellen namelijk minder dik en dat zorgt ervoor dat je huid gevoeliger is voor uv-straling. Vergeet je huid daarom niet in te smeren met een zonnecrème met minimaal SPF15 of gebruik een dagcrème met een zonbeschermingsfactor, zoals de Kruidvat Q10 + SPF30 Dagcrème.