Kruidvat BLOG

Wat is impotentie en hoe los je het op?

Article_header_26_Wat betekent impotentie & hoe los je het op 202126GE3.jpg8

Jullie weten het allebei: het gaat gebeuren. De seksuele spanning is niet te houden en jullie hebben er zin in. Maar als het moment suprême aangebroken is, lukt het maar niet om een erectie te krijgen of wordt de penis steeds weer slap. Help! Als dit vaker gebeurt, kan er sprake zijn van impotentie. Hier ontdek je wat dit precies is en wat je eraan kunt doen.

Wat is impotentie?

Impotentie betekent dat het niet mogelijk is om seks te hebben. Impotentie heeft niks met je libido te maken. Sterker nog, je hebt vaak wel zin in seks, maar het lukt simpelweg niet.

Met impotentie worden meestal erectieproblemen bedoeld. Veel mannen krijgen hier op latere leeftijd mee te maken. Ze hebben dan wel zin in seks, maar het lukt niet om een erectie te krijgen waardoor ze geen seks kunnen hebben. Impotentie komt niet alleen bij mannen voor, maar ook bij vrouwen. De vrouw raakt dan niet voldoende opgewonden. Dit wordt ook wel een seksuele opwindingsstoornis genoemd.

Welke soorten impotentie zijn er?

Er zijn verschillende soorten impotentie. Het gaat hierbij dan om impotentie bij mannen:

Sfeerbeeld_26_Wat betekent impotentie & hoe los je het op 202126GE3.png
  • Bij primaire impotentie heeft de man nog nooit een erectie gehad. Als de man ook geen erectie krijgt bij het masturberen of in de ochtend of nacht, dan noem je dit totale impotentie.
  • Bij secundaire impotentie heeft de man eerder wel erecties gehad, maar lukt het nu niet meer om een erectie te krijgen.
  • Bij situatieve impotentie hangt het van de situatie af of de man een erectie krijgt. De man krijgt dan bijvoorbeeld wel een erectie bij het masturberen, maar niet bij geslachtsgemeenschap.
  • Bij partiële impotentie wordt de penis van de man niet hard genoeg.

Bij vrouwen wordt er geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten impotentie.

Hoe wordt impotentie veroorzaakt?

De oorzaken van impotentie kunnen zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Impotentie kan ontstaan door mentale of emotionele problemen, zoals:
• Angst
• Stress
• Relatieproblemen
• Seksuele problemen Ook kunnen lichamelijke problemen de oorzaak zijn, bijvoorbeeld:
• Problemen met de aders of zenuwen waardoor het lastig is om een erectie te krijgen
• Ziekten, zoals diabetes of problemen met de schildklier
• Medicijngebruik voor een hoge bloeddruk of antidepressiva
• Regelmatig roken of overmatig alcoholgebruik
• Overgewicht

Ook speelt je leeftijd een rol. Veel mannen die ouder worden hebben moeite met het krijgen van een erectie.

Mannelijke en vrouwelijke impotentie

Impotentie komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Bij mannen is impotentie wat makkelijker te herkennen dan bij vrouwen.

Hoe herken je mannelijke impotentie?

Krijg je soms geen erectie of verslapt je penis tijdens het vrijen? Dan is er niet meteen sprake van impotentie. Je noemt het pas impotentie als je penis tijdens de seks steeds verslapt, je keer op keer geen erectie krijgt of moeite hebt om een erectie te krijgen.

Hoe herken je vrouwelijke impotentie?

Vrouwelijke impotentie is nog moeilijker te herkennen dan mannelijke impotentie. Het vrouwelijk geslachtsorgaan wordt dan niet vochtig genoeg waardoor seks pijnlijk kan zijn. Ook trekken veel vrouwen dan onbewust hun spieren samen waardoor de man niet of moeilijk kan penetreren.

Hoe kun je impotentie verhelpen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt proberen om impotentie op te lossen. Volg hierbij onderstaande tips:

  • Streef een gezonde levensstijl na. Rook niet en eet en drink gezond.
  • Beweeg voldoende. Beweging is een natuurlijke behandeling tegen impotentie. Ook gaat het overgewicht en een hoge bloeddruk tegen. Elke dag een half uurtje wandelen kan al verschil maken.
  • Vermijd stress, zowel in als buiten de slaapkamer. Ervaar je stress doordat het niet lukt om een erectie te krijgen? Praat hier dan over met je partner, leg uit dat je het ook heel vervelend vindt en dat je het graag op wil lossen. Besteed tijdens de seks aandacht aan het voorspel en zorg ervoor dat jullie je beiden goed op je gemak voelen zodat er zo min mogelijk druk is.

Impotentie is soms te behandelen, maar dat hangt wel af van de oorzaak. Wordt de impotentie veroorzaakt door angst of stress? Dan is het goed om deze problemen aan te pakken. Een psycholoog kan je hierbij helpen. Wordt de impotentie veroorzaakt door problemen met je relatie? Dan is het zinvol om samen een keer met een seksuoloog te gaan praten.

Vermoed je dat de impotentie wordt veroorzaakt door lichamelijk problemen of medicijngebruik? Bespreek dit dan met je huisarts. Hij of zij kan je voor verder onderzoek doorverwijzen naar een uroloog. Een uroloog kan allerlei onderzoeken doen en zo de oorzaak achterhalen. Afhankelijk van de oorzaak kan de uroloog dan de impotentie behandelen. Dit kan bijvoorbeeld met een medicijn, een chirurgische ingreep om de verstoorde bloedtoevoer te herstellen, injecties in de penis, een vacuümpomp of een erectieprothese.

Impotentie oplossen

Impotentie betekent dat je geen seks kunt hebben. Bij mannen houdt dit in dat het niet lukt om een erectie te krijgen en vrouwen raken vaak niet voldoende opgewonden. Impotentie kent verschillende oorzaken, zowel fysiek als mentaal. Door de problemen aan te pakken, kun je impotentie verhelpen en weer volop van seks genieten.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Anticonceptie: welke anticonceptie past bij j...
close

Next

Hormonen: alles over je hormoonhuishouding