Kruidvat BLOG

Voorbehoedsmiddelen: alles over veilig vrijen

Article_header_25_202125GE3 - Voorbehoedsmiddelen alles over veilig vrijen.jpg8

Over seks praten, dat doen we meestal liever niet. Toch is het wel belangrijk om veilig te vrijen, zeker als je een one night stand hebt of jij en je partner nog niet zo lang bij elkaar zijn. Hiermee voorkom je namelijk soa’s en/of ongewenste zwangerschappen. Voor veilige seks bestaan verschillende voorbehoedsmiddelen. Hier ontdek je welke er allemaal zijn en geven we je tips bij het gebruik ervan.

Wat zijn voorbehoedsmiddelen?

Met voorbehoedsmiddelen voorkom je een zwangerschap en/of seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Een term die je hier ook wel voor hoort is anticonceptie, wat letterlijk het voorkomen van een bevruchting betekent.

Er zijn verschillende voorbehoedsmiddelen, zoals een condoom, de pil, een spiraaltje en het pessarium. Elk middel heeft zowel voor- als nadelen. Zo zijn er voorbehoedsmiddelen met en zonder hormonen, middelen die je elke dag zelf in moet nemen en middelen die je huisarts inbrengt. Je bepaalt zelf welk voorbehoedsmiddel het beste bij jou en je partner past. Eventueel kan je huisarts je bij deze keuze helpen.

Welke voorbehoedsmiddelen zijn er?

Nu vraag je je misschien af welke voorbehoedsmiddelen er allemaal zijn. We zetten de meest gebruikte voor je op een rij. Hierbij maken we een onderscheid tussen voorbehoedsmiddelen voor mannen en voor vrouwen.

Voorbehoedsmiddelen voor mannen

De meeste voorbehoedsmiddelen zijn bedoeld voor vrouwen. Toch zijn er ook voorbehoedsmiddelen voor mannen. De twee meest voorkomende zijn:

• Het condoom
• Sterilisatie

Het condoom

Condooms zijn misschien wel het bekendste middel om soa’s en een zwangerschap te voorkomen. Een condoom is een soort hoesje van rubber dat je om de stijve penis schuift. Condooms beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Ook vangen ze de zaadcellen op zodat je niet zwanger raakt. Condooms zijn gewoon vrij verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

Sterilisatie

Om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, kun je je als man ook laten steriliseren. Hierdoor word je onvruchtbaar. Dit kan als je zeker weet dat je geen kinderwens (meer) hebt. Een sterilisatie beschermt je echter niet tegen soa’s.

De sterilisatie is voor een man een minder grote ingreep dan sterilisatie bij een vrouw. De zaadleider wordt iets korter en dichtgemaakt waardoor er bij het klaarkomen geen zaadcellen meer uit je penis komen. Wat betreft de seksuele ervaring verandert er weinig.

Voorbehoedsmiddelen voor vrouwen

Voor vrouwen zijn er meer voorbehoedsmiddelen dan voor mannen. Je hebt hierbij de keuze uit middelen met en zonder hormonen. Voorbehoedsmiddelen met hormonen zijn:

De pil
• Het (hormoon)spiraaltje
• Hormonenpleister, -staafje of -ring

Voorbehoedsmiddelen zonder hormonen zijn:

• Het koperspiraaltje
• Het pessarium
• Het vrouwencondoom
• Sterilisatie

De pil

De pil, ook wel anticonceptiepil genoemd, is waarschijnlijk het meeste bekende voorbehoedsmiddelen voor vrouwen. Je neemt deze pil dagelijks in en voorkomt zo dat er een eicel vrijkomt. De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
Naast de ‘gewone’ pil heb je ook nog de minipil en de prikpil. Waar in de gewone pil twee hormonen zitten, zit er in de minipil maar één. De prikpil wordt eens in de twaalf weken in je bil gezet.

Het (hormoon)spiraaltje

Het spiraaltje is een voorbehoedsmiddel dat door je huisarts of gynaecoloog in je baarmoeder wordt geplaatst. In het hormoonspiraaltje zit een hormoon dat ervoor zorgt dat een eicel zich niet in je baarmoeder kan nestelen. Hierdoor kun je niet zwanger worden.

Een spiraaltje kan tot vijf jaar blijven zitten. Vaak word je in deze periode niet ongesteld of heb je minder bloedverlies tijdens je ongesteldheid. Een spiraaltje voorkomt dat je zwanger wordt, maar beschermt niet tegen soa’s.

Sfeerbeeld_25_202125GE3 - Voorbehoedsmiddelen alles over veilig vrijen.png

Hormonenpleister, -staafje of -ring

Een hormoonpleister is een dunne pleister die je op je huid plakt. In deze pleister zitten verschillende hormonen die via je huid in je bloed komen. Je plakt de pleister één keer per week op je arm en laat hem een week zitten. De hormonen in de pleister werken hetzelfde als die in de pil en voorkomen dus dat er een eicel vrijkomt.

Je kan er ook voor kiezen om een hormoonstaafje onder je huid te laten plaatsen. Dit kun je bij je huisarts of gynaecoloog laten doen. Het dunne staafje geeft een hormoon af waardoor je geen eisprong hebt, een eventueel eitje zich niet in je baarmoeder kan nestelen en het zaad minder goed door je baarmoedermond komt doordat het slijm dikker wordt. Het staafje kan tot drie jaar blijven zitten. Daarna moet het verwijderd en eventueel vervangen worden.

De derde optie is een hormoonring. Dit is een soepele ring die je in je vagina plaatst. De ring kan tot drie weken blijven zitten en werkt hetzelfde als de pil. Zowel de hormoonpleister als het hormoonstaafje en de hormoonring kunnen een zwangerschap voorkomen, maar beschermen niet tegen een soa.

Het koperspiraaltje

Het koperspiraaltje is vergelijkbaar met het hormoonspiraal, maar is een spiraaltje zonder hormonen. Het wordt door je huisarts of gynaecoloog in je baarmoeder ingebracht en kan daar vijf tot tien jaar blijven zitten. Net als het gewone spiraaltje beschermt het koperspiraaltje niet tegen soa’s, maar voorkomt het wel dat je zwanger wordt.

Het pessarium

Het pessarium is een soort kunststof kapje (vaak van siliconen) dat je baarmoedermond afsluit en zo voorkomt dat zaadcellen in je baarmoeder terechtkomen. Je moet het pessarium zelf elke keer inbrengen voordat je seks hebt. Het voorkomt dat je zwanger wordt en beschermt gedeeltelijk tegen soa’s.

Het vrouwencondoom

Het vrouwencondoom, is, zoals de naam eigenlijk al zegt, een condoom voor vrouwen. Het is een soort zakje met twee buigbare ringen dat je in je vagina inbrengt. Het vangt het sperma op en voorkomt zo dat je zwanger raakt. Een vrouwencondoom beschermt daarnaast ook tegen soa’s.

Sterilisatie

Als je zeker weet dat je niet (meer) zwanger wilt worden, kun je ook voor sterilisatie kiezen. Bij de sterilisatie van een vrouw worden de eileiders dichtgemaakt of verwijderd. Dit is ingrijpender dan sterilisatie bij een man. Een sterilisatie voorkomt dat je zwanger wordt, maar beschermt niet tegen soa’s.

Dubbele bescherming

Wil je zeker weten dat je goed beschermd bent? Ga dan voor dubbele bescherming. Dit betekent dat je naast het condoom nog een anticonceptiemiddel gebruikt, zoals de pil. Je voorkomt hiermee dat je zwanger wordt én bent beschermd tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Tips bij het gebruik van voorbehoedsmiddelen

Heb je voor de eerste keer met iemand seks? Zorg er dan altijd voor dat je voorkomt dat je zwanger wordt én goed beschermd bent tegen soa’s. Kies een voorbehoedsmiddel dat bij je past en waar jij je prettig bij voelt.

Heb je een vaste relatie en allebei een soa-test gedaan? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen een middel te gebruiken dat een zwangerschap voorkomt. Houd er wel rekening mee dat geen enkel middel 100% betrouwbaar is. Let er ook op dat je het middel altijd op de juiste manier gebruikt. Heb je vragen over voorbehoedsmiddelen? Neem dan contact op met je huisarts.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

De pil: hoe werkt hij en wat zijn bijwerkinge...
close

Next

Anticonceptie: welke anticonceptie past bij j...