Kruidvat BLOG

opvliegers tijdens de menopauze? Check onze tips

Article_header_De-leukste-kapsels-voor-de-kerstdagen

Voorkom opvliegers en nachtelijk zweten

O jee, daar komt er weer één! Je trekt snel je trui uit en begint jezelf wat koelte toe te wapperen. Die opvliegers zijn niet niks! Toch zijn ze één van de meest voorkomende klachten van de menopauze. Hier ontdek je er alles over.

Bekende symptomen van de menopauze

De menopauze is de periode waarin je lichaam van vruchtbaar naar niet langer vruchtbaar gaat. Je hormonen veranderen en gaan op zoek naar een nieuwe balans. Hierdoor ervaar je verschillende klachten, waaronder opvliegers en nachtelijk zweten. Wil je meer weten over de menopauze. Ga dan naar Wat is de menopauze?

Maar liefst 80% van de vrouwen heeft last van opvliegers. Hiervan heeft de helft minstens één keer per dag een opvlieger. Daarnaast hebben drie op de vijf vrouwen last van overmatig zweten tijdens de nacht. Dit kan vaak langere tijd aanhouden, bij sommige vrouwen zelfs wel elf jaar lang. Tijd om wat dieper op deze twee menopauzeklachten in te gaan.

Fun fact: ook mannen kunnen opvliegers krijgen

Als je denkt aan vapeurs, denk je waarschijnlijk aan vrouwen. Maar ook mannen kunnen opvliegers krijgen. Bij hen worden ze ook veroorzaakt door een verandering in hormonen. Het testosterongehalte daalt dan zo snel dat een opvlieger ontstaat, bijvoorbeeld tijdens de penopauze. Maar deze daling gebeurt vaak zo geleidelijk dat je als man minder opvliegers hebt dan dat een vrouw heeft.

Wat zijn opvliegers?

Tijdens de overgang maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Dit hormoon is onder meer verantwoordelijk voor het deel van je hersenen dat je lichaamstemperatuur aanstuurt. Dit gedeelte wordt de hypofyse genoemd. Tijdens de overgang raakt de hypofyse ontregeld en reageert deze soms verkeerd op een signaal. Je lichaam denkt dan dat het oververhit raakt en opent je bloedvaten om de warmte kwijt te raken. Dit noem je een opvlieger.

Een opvlieger of vapeur kan een paar minuten aanhouden. Als je lichaam merkt dat je temperatuur te laag wordt, krijg je soms koude rillingen of kippenvel. Opvliegers ontstaan op ieder moment van de dag. Als ze ’s nachts ontstaan, ervaar je nachtelijk transpireren.

Sfeerbeeld_De-leukste-kapsels-voor-de-kerstdagen

Wat is nachtzweten?

Veel vrouwen zweten tijdens de menopauze meer dan normaal. Overdag noem je dit overmatig zweten een opvlieger, ’s nachts heb je het over nachtelijk zweten. Omdat je lichaam door de hormoonwisselingen denkt dat de temperatuur te hoog is, begin je te zweten. Zo raakt je lichaam warmte kwijt. ’s Nachts voelt dit vaak vervelend en houdt het je uit je slaap.

Hoe herken je een opvlieger?

Een opvlieger of vapeur is een plotselinge warmteaanval. Je voelt hierbij een golf van warmte door je lichaam trekken. De warmte begint meestal bij je borst en gaat dan via je nek naar je hoofd. Je gezicht, hals en borst worden rood en je begint te zweten.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van opvliegers:

 • Een rode huid
 • Overmatig zweten
 • Afwisselend bloedheet en koude rillingen
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Bij vlagen misselijk
 • Een opgejaagd gevoel

Tips bij opvliegers en nachtelijk zweten

Opvliegers en nachtelijk transpireren zijn vaak vervelend. Gelukkig kun je deze overgangsverschijnselen met deze tips wat verzachten:

 • Draag luchtige (nacht)kleding van natuurlijke materialen zoals katoen. Draag overdag veel laagjes zodat je wat uit kan trekken als je het warm hebt. Kies ’s nachts voor een goed ademende stof.
 • Gebruik ademend beddengoed en zorg ervoor dat je slaapkamer koel en goed geventileerd is.
 • Vermijd benauwde, warme ruimtes.
 • Douche niet te heet.
 • Vrouwen die roken, hebben vaker opvliegers. Stop daarom met roken.
 • Beweeg elke dag voldoende. Vrouwen die dit doen hebben minder opvliegers en de opvliegers die zij wel krijgen, duren minder lang.
 • Let op je voeding. Koffie, thee, sterk gekruid voedsel en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je meer zweet en sneller last hebt van opvliegers.
 • Heb je een opvlieger? Houd dan een natte doek of glas ijskoud water tegen de binnenkant van je polsen, ellebogen of achterkant van je nek. De opvlieger gaat dan sneller weg.
 • Let goed op je ademhaling. Voel je een opvlieger aankomen? Adem dan in door je neus en uit door je mond.

Zijn er producten die helpen tegen opvliegers?

Naast bovenstaande tips zijn er ook producten die helpen tegen klachten van de menopauze zoals opvliegers en nachtelijk zweten, zoals Kruidvat Overgang Capsules met wilde yam, zilverkaars en kuisboom.

In onze webshop vind je meer producten die helpen bij opvliegers en nachtzweten.

close

Previous

Examenstress? Tips om ermee om te gaan
close

Next

Verkouden: wat je kunt doen tegen verkoudheid