Kruidvat BLOG

Als je dochter de eerste keer ongesteld wordt

Leestijd: 3 minuten
Geplaatst op: 30/03/2018
De eerste keer ongesteld

Van meisje naar zelfverzekerde jonge vrouw

Voor elk meisje komt die ene dag die ze haar leven lang niet meer zal vergeten: de eerste ongesteldheid. De meeste meisjes worden tussen hun elfde en vijftiende voor het eerst ongesteld. Je weet dat het als ouder belangrijk is om er dan voor je dochter te zijn. Met deze tips geef jij je dochter het zelfvertrouwen dat ze nodig heeft.

Minder zelfvertrouwen

De puberteit is ingrijpend. Een nieuwe school, nieuwe vrienden, een lichaam dat maar verandert en als meisje word je dan ook nog eens ongesteld. Niet gek dat pubers zich vaak onzeker voelen en minder zelfvertrouwen hebben. Maar als je je dochter goed voorbereid op de menstruatie geef je haar een zelfverzekerd gevoel. Ze begrijpt beter wat er in haar lijf gebeurt en hoe ze ermee om moet gaan. Zo zal ze er trots op zijn dat ze een meisje is!

Voor het eerst ongesteld

De eerste keer ongesteld is vaak vreemd, gek en zelfs een beetje vies. Gelukkig zie je het vaak aankomen. Je dochter wordt niet ‘zomaar’ ineens ongesteld. Een aantal maanden ervoor heeft ze al vaginale afscheiding en groeien haar borsten. Je ziet al dat ze geen klein meisje meer is. De leeftijd waarop vrouwen voor het eerst menstrueren is vaak erfelijk bepaald. Grote kans dat een dochter op dezelfde leeftijd ongesteld wordt als haar moeder.

De-eerste-keer-ongesteld-vriendinnen

Goed voorbereid

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zie je de eerste menstruatie aankomen? Maak dan tijd voor een gesprek met je dochter. Vraag haar wat ze al weet over ongesteld zijn en of ze het er al met haar vriendinnen over heeft gehad. Geef haar de ruimte om haar verhaal te vertellen en laat merken dat er niets geheimzinnigs aan is. Het is een teken dat ze gezond is en iets waar ze trots op mag zijn.

Het begin is vaak lastig. Hoe start je zo’n gesprek en wat als je dochter er niet over wil praten? Met onze tips helpen we je op weg:

  • Een aantal korte gesprekken werkt meestal beter dan één lang gesprek.
  • Laat je dochter weten dat je er altijd voor haar bent en dat ze met alle vragen bij jou terecht kan.
  • Doet je dochter alsof ze alles al weet en gedraagt ze zich opstandig? Heel normaal voor een puber. Je dochter ontwikkelt zich tot een jonge vrouw en neemt haar eigen verantwoordelijkheid. Straal openheid en vertrouwen uit. Geef haar de tijd. Als ze weet dat ze bij jou terecht kan, komt het gesprek vanzelf.
  • Al die hormonen in een puberlijf maken pubers vaak chagrijnig. Trek het je niet te veel aan. Zorg dat je zelfverzekerd het gesprek aangaat. Je dochter zal dit vanzelf overnemen.
  • Neem je dochter mee als je naar de winkel gaat en laat haar zien welke producten voor de menstruatie te koop zijn. Leg haar het verschil tussen maandverband en tampons uit en hoe je deze gebruikt.
  • Zorg dat er voldoende voorraad in huis is: maandverband, tampons en pijnstillers. Ook een flinke portie chocolade mag natuurlijk niet ontbreken.
  • Sommige moeders maken een feestje van de eerste ongesteldheid. Ga bijvoorbeeld samen een dagje shoppen of neem haar mee uit eten. Een cadeautje doet het ook altijd goed. Zo krijgt ze een blij en zelfverzekerd gevoel.
  • Tijdens de puberteit wordt je dochter zich bewust van haar seksualiteit. Misschien neemt ze zelfs al een liefje mee naar huis. De eerste ongesteldheid is een mooie opening voor een gesprek over seks. Het ijs is tenslotte al gebroken.

Like a girl

Ook Always wil dat meisjes trots op zichzelf zijn. Niet alleen biedt het merk allerlei producten voor de menstruatie aan, met het project ‘Like a girl’ geeft het een boost aan het zelfvertrouwen van meiden.

Always wil laten zien dat het helemaal niet erg is om te falen en dat je het zelfs nodig hebt om te blijven leren en te groeien. Want hoe vaak wordt er niet gezegd dat iemand loopt of gooit als een meisje. Alsof dat iets slechts is! Vrouw zijn is juist iets om trots op te zijn. Leef, geniet en keep going like a girl!

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Zeven tips tegen muggen
close

Next

Glijmiddel nodig? Zo kies je de juiste