Kruidvat BLOG

Help, luizen! Zo kom je er vanaf

Header_Help, luizen! Zo kom je er vanaf

In vijf stappen van die kriebelende beestjes af

Door de coronacrisis zijn veel scholen een tijdje gesloten geweest. Nu kinderen weer naar school mogen, is de kans op een luizenuitbraak groot. Gelukkig zijn de kriebelende beestjes niet gevaarlijk. Vervelend zijn ze wel. Met deze vijf stappen is je kind in no time weer luisvrij!

Hoeveel weet jij eigenlijk over luizen? Ontdek hier 5 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over deze beestjes.

Stap 1- Voorbereiden

Zorg dat je een goed antihoofdluismiddel en een luizen- of netenkam hebt. Controleer iedereen in huis met de kam. Leg een wit vel papier op tafel en kam hierboven. Zo zie je de luizen het beste.

Tip: Heb je jonge kinderen? Zorg dan dat je altijd antihoofdluismiddel en een luizenkam in huis hebt. Zo kun je altijd direct aan de slag.

Stap 2 – Behandel het haar met antihoofdluismiddel

Heb je luizen gevonden? Behandel het haar dan met het antihoofdluismiddel (stap 3). Heb je geen luizen ontdekt? Dan heeft behandelen geen zin. Controleer het haar enkele dagen later nog een keer.

Sfeerbeeld- Help, luizen! Zo kom je er vanaf

Stap 3 – Wassen

Lees de gebruiksaanwijzing van het product dat je koopt goed door. Ieder product heeft z’n eigen behandeling. Over het algemeen ga je als volgt te werk:

  1. Verdeel de luizenshampoo of lotion zorgvuldig over droog haar en de hoofdhuid.
  2. Masseer zorgvuldig in tot aan de nekrand.
  3. Laat de shampoo minimaal 15 minuten intrekken.
  4. Spoel het haar grondig uit met water.

Stap 4 – Kammen, heel goed kammen

Pak een luizen- of netenkam en leg weer een vel wit papier klaar. Zet de kam zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid en kam in één keer door tot aan de haarpunten. De luizen vallen hierbij op het papier. Je herkent ze aan grijsblauwe of roodbruine spikkels. Neten zijn grijs tot wit van kleur. Controleer de haren achter de oren en in de nek ook goed.

Tip: Neem de tijd. Om alle haren goed te kammen, ben je zo vijftien tot dertig minuten bezig.

 

Stap 5 – Opruimen en controleren

Maak de luizen- of netenkam na gebruik goed schoon. Was de kam met water en zeep en kook hem één minuut uit in water. Informeer school, vriendjes en vriendinnetjes over de luizen.

Controleer na het behandelen nog twee weken lang elke dag op hoofdluizen. Kom je weer levende luizen tegen? Herhaal dan bovenstaande stappen.

close

Previous

Als je dochter de eerste keer ongesteld wordt
close

Next

Glijmiddel nodig? Zo kies je de juiste