Kruidvat BLOG

Huisstofmijt: dit kun je ertegen doen

Thumb_klein_Corona of griep 5 belangrijke verschillen

Zit je neus thuis opvallend vaak verstopt? Hoest je veel of nies je regelmatig? De kans is groot dat je last hebt van huisstofmijtallergie. Huismijten zijn niet schadelijk, maar toch heb je ze liever niet, zeker niet als je er allergisch voor bent. Wat zijn de symptomen van huisstofmijtallergie en wat kun je ertegen doen? Dat lees je allemaal hier!

Wat is huisstofmijt?

Huisstofmijten zijn microscopisch kleine beestjes. Ze horen bij de familie van de spinachtigen. De uitwerpselen van deze diertjes zorgen bij veel mensen voor een allergische reactie.

Stof bevat vaak veel huidschilfers. Daarom zijn stoffige plekken in huis altijd een perfecte plek voor de huisstofmijt. De mijten voeden zich namelijk met huidschilfertjes van mensen en dieren. Ook houden ze van vocht en warmte. Hoe stoffiger het huis, hoe groter de kans is dat je last hebt van huisstofmijtallergie.

Article_header_Versier-je-kerstboom-in-5-simpele-stappen-

Symptomen van huisstofmijtallergie

Vaak denken mensen dat huisstofmijtallergie net als hooikoorts  seizoensgebonden is. Dat komt omdat er thuis in de wintermaanden minder goed wordt geventileerd. Huizen zijn dan stoffiger en warmer, waardoor de huisstofmijt meer reden heeft om in huis te blijven en je dus meer last hebt van dit beestje.

Veel klachten van huisstofmijt zijn makkelijk te verwarren met andere allergieën. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van huisstofmijtallergie:

  • Verkouden (niezen, verstopte neus en een loopneus)
  • Kriebelhoest en benauwde ademhaling
  • Geïrriteerde ogen
  • Eczeem
  • Hoofdpijn

Hoe kan je huisstofmijt bestrijden?

Omdat de klachten een gevolg van een allergie zijn, kan je ze niet helemaal voorkomen. Wel zijn er nuttige tips om zo min mogelijk huisstofmijten in je huis te hebben.

Tips om huisstofmijt te voorkomen

Als je allergisch bent wil je er alles aan doen om zo min mogelijk huisstofmijten in huis te hebben. Dit zijn de beste tips om je huis zo schoon en stofvrij mogelijk te houden:

  • Probeer zo vaak mogelijk te stofzuigen. Bij oude en grote huizen ontstaat sneller stof en is stofzuigen extra belangrijk. Heb je huisdieren? Ook die geven huidschilfers af. Een keer extra stofzuigen is dan aan te raden.
  • Zorg voor goede ventilatie in huis. Zet aan beide kanten van het huis de ramen open en laat alles dagelijks goed doorluchten. Hoe meer ventilatie, hoe minder stof.
  • Bedden zijn vaak enorme stofaantrekkers. Verschoon je beddengoed regelmatig en gebruik katoenen en synthetisch beddengoed. Je kan ook speciale allergeendichte hoezen gebruiken om je beddengoed stofvrij te houden.
  • Neem horizontale oppervlaktes wekelijks of vaker af met een klamvochtig doekje en stof meubels, kasten en lampen af met een plumeau.

Heb je last van huisstofmijtallergie? Dan zijn er gelukkig ook producten die helpen de klachten te verminderen. Veel producten die tegen hooikoorts werken, kunnen ook goed tegen huisstofmijtallergie helpen. Een voorbeeld daarvan is de neusspray van Prevalin. Kijk ook eens naar andere producten tegen allergieën die je klachten kunnen helpen te verminderen.

Als je klachten aanhouden raden we je aan om zo min mogelijk stofhoudende spullen in huis te hebben. Tapijten, stoffen banken, knuffelbeesten, gordijnen: allemaal houden ze veel stof vast en maken ze het moeilijker een stofvrij huis te houden.

Twijfel je over allergie?

De klachten bij huisstofmijt zijn makkelijk te verwarren met andere allergieën. Twijfel je of je last hebt van huisstofmijtallergie? Laat je dan testen bij je huisarts.

close

Previous

Overspannen: hoe herken je de symptomen?
close

Next

Koorts: oorzaken, symptomen en behandelingen