Kruidvat BLOG

De pil: hoe werkt hij en wat zijn bijwerkingen?

Article_header_25_202125GE6 Hoe werkt de pil & wat doet het precies

Wil je voorkomen dat je zwanger wordt als je seksueel actief bent? Dan is het goed om anticonceptie te gebruiken. In België is de pil het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Wil je weten hoe de pil precies werkt, wat mogelijke bijwerkingen zijn en hoeveel de pil kost? Lees dan snel door, want hier beantwoorden we al je vragen.

Wat is de pil?

De anticonceptiepil is een klein tabletje met twee hormonen: oestrogeen en progestageen. Deze hormonen worden door je lichaam opgenomen. Progestageen is het hormoon dat ervoor zorgt dat je niet zwanger raakt. Oestrogeen is het hormoon dat je menstruatie reguleert.

Omdat de ‘gewone’ pil twee hormonen bevat, wordt hij ook wel de combinatiepil genoemd. Wil je liever een pil slikken met maar één hormoon? Dan kun je voor de minipil kiezen. De minipil bevat alleen het hormoon progestageen, maar werkt hetzelfde als de combinatiepil.

Hoe werkt de pil?

De pil werkt op basis van hormonen. Zowel de combinatiepil als de minipil voorkomen dat je zwanger wordt als je seks hebt. Ze zorgen ervoor dat:

  • Je geen eisprong hebt
  • Het slijm in je baarmoedermond dikker wordt. Sperma kan hierdoor minder goed je baarmoeder binnendringen
  • Een bevruchte eicel zich niet in je baarmoederwand kan nestelen

De anticonceptiepil zit meestal verpakt in een stripje met 21 pillen waar de dagen bij staan. Elke dag neem je op hetzelfde tijdstip een pilletje in. Na drie weken heb je de stopweek. In deze vierde week slik je de pil niet. Je krijgt dan bloedverlies wat lijkt op een ongesteldheid. Er zijn ook anticonceptiepillen zonder stopweek. Hierbij slik je 28 dagen lang een pil. De pillen bevatten dan vaak verschillende hoeveelheden hormonen.

Pil doorslikken

Het voordeel van het slikken van een anticonceptiepil met een stopweek is dat je er ook voor kan kiezen om de pil door te slikken. Hierdoor kun je je menstruatie overslaan of verschuiven. Dat komt bijvoorbeeld goed uit als je net een weekje vakantie hebt wanneer je ongesteld zou moeten worden.

Bloedverlies tijdens de pil

Sfeerbeeld_25_202125GE6 Hoe werkt de pil & wat doet het precies

Als je de anticonceptiepil slikt, kan je menstruatie veranderen. Je hebt vaak minder pijn en minder bloedverlies tijdens je ongesteldheid. Sommige vrouwen beginnen dan ook met de pil omdat zij teveel last hebben van hun menstruatie. Ook weet je dankzij de stopweek precies wanneer je ongesteld moet worden. En dat kan soms best handig zijn!

Tijdens de eerste maanden dat je de pil gebruikt, kun je doorbraakbloedingen hebben. Je bloedt dan terwijl je de pil gebruikt. Dit komt doordat je lichaam nog aan de pil moet wennen. Houden de bloedingen langer dan vier maanden aan, ga dan naar je huisarts voor advies. Als je de stopweek overslaat, kan je ook last hebben van tussentijdse bloedingen.

Soorten pillen

Er zijn twee soorten pillen: de combinatiepil en de minipil. De combinatiepil bevat twee hormonen en de minipil maar één. Het voordeel van deze pil zonder oestrogeen is dat je deze ook mag gebruiken als je borstvoeding geeft, geen oestrogeen mag gebruiken of als je last hebt van bijwerkingen door oestrogeen.

De combinatiepil kan verder onderscheiden worden in de éénfasepil en meerfasenpil. De hoeveelheid hormonen in deze pillen verschilt. Hierdoor kun je een pil gebruiken die zo goed mogelijk bij je natuurlijke menstruatiecyclus past. De éénfasepillen bevatten allemaal dezelfde hoeveelheid hormonen. Bij de meerfasenpillen verschilt de verhouding per fase. Het is dan ook belangrijk om de pillen in de juiste volgorde te slikken.

Je hebt pillen met en zonder stopweek. Bij de pil met stopweek slik je 21 dagen lang de pil en dan een week niet. Bij de pil zonder stopweek slik je 28 dagen lang de pil en begint dan direct met een nieuwe strip. De pil die bij de laatste dagen hoort, bevat dan geen hormonen waardoor je ongesteld wordt. Het voordeel hiervan is dat je dan elke dag een pil moet slikken, voor sommigen is dat makkelijker.

Wil je beginnen met de pil? Ga dan naar je huisarts. Hij of zij zal je aan de hand van je cyclus adviseren welke pil je het beste kunt gaan gebruiken.

Hoe veilig is de pil?

De pil is een veilig anticonceptiemiddel. Als je de pil elke dag en rond dezelfde tijd inneemt, heeft hij een hoge betrouwbaarheid. Maar als je de pil vergeet, wordt hij minder betrouwbaar. Onthoud wel altijd dat de pil nooit 100% betrouwbaar is. De kans is heel klein, maar ook als je de pil slikt, kun je zwanger worden. De pil beschermt ook niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Daarom kan het verstandig zijn om naast de pil een condoom te gebruiken.

De pil vergeten?

Ben je de pil een keer vergeten te slikken en kom je hier binnen 12 uur achter? Geen probleem, je kunt de pil dan alsnog gewoon innemen. Houd daarna weer gewoon je normale ritme aan. Je bent dan nog altijd goed beschermd.

Tip: neem de pil ‘s ochtends in. Als je hem dan een keer vergeet, heb je nog de hele dag om hem alsnog in te nemen.

Is het langer dan 12 uur geleden dat je de pil had moeten innemen of vergeet je vaker de pil? Dan kan de betrouwbaarheid wel afnemen. Als je in de komende dag seks hebt, kan het dan verstandig zijn om een extra anticonceptiemiddel zoals een condoom te gebruiken. Heb je recent seks gehad waarbij je geen ander voorbehoedsmiddel hebt gebruikt? Dan kan het verstandig zijn een morning-afterpil te nemen.

Merk je dat je vaak de anticonceptiepil vergeet? Dan raden we je aan contact op te nemen met je huisarts en te bespreken of je kan overstappen op een ander anticonceptiemiddel.

Bijwerkingen van de pil

Soms moet je lichaam even wennen als je begint met de anticonceptiepil. In de eerste maanden kan je daarom wat hoofdpijn, somberheid, gespannen borsten of minder zin in seks hebben. Ook heb je soms wat licht bloedverlies. Deze bijwerkingen verdwijnen als je de pil een aantal maanden hebt geslikt.

Als je de pil voor langere tijd gebruikt, kun je daarnaast wat gewichtstoename ervaren, meer last van puistjes hebben en stemmingswisselingen krijgen. Ook heb je soms een verminderd libido. De pil kent verder weinig bijwerkingen. Er zijn er een aantal bijwerkingen bekend, zoals een verhoogd risico op trombose, hart- en vaatziekten en borstkanker, maar de kans hierop is heel klein.

Pil slikken in combinatie met medicijnen

Als je naast de pil ook andere medicijnen slikt of gaat slikken, is het altijd belangrijk om te vermelden dat je ook de anticonceptiepil gebruikt. De werking van de pil kan namelijk door bepaalde medicijnen beïnvloed worden. Ga daarom altijd naar je huisarts voor advies over pilgebruik in combinatie met medicijngebruik.

Hoeveel kost de pil?

De verschillende soorten anticonceptiepillen verschillen in prijs. De kosten hiervoor kunnen vergoed worden door je zorgverzekering. Ben je 25 jaar of jonger? Dan wordt anticonceptie vanuit de ziekteverzekering vergoed. Ben je ouder dan 25 jaar? Voor sommige merken is er dan een gedeeltelijke of volledige terugbetaling door de ziekteverzekering. Daarnaast krijg je bij sommige mutualiteiten een extra tegemoetkoming.

Beginnen met de pil

Als je wilt beginnen met de pil, moet je dit met je huisarts bespreken. Hij of zij moet namelijk een voorschrift uitschrijven. De anticonceptiepil is namelijk niet vrij verkrijgbaar. Samen kijken jullie naar welke pil het beste bij je past.

Wanneer werkt de pil?

Als je voor de eerste keer de pil slikt, wordt meestal aangeraden dit op de eerste dag van je menstruatie te doen. Je bent dan direct beschermd. Begin je op een andere dag? Dan is het verstandig om de eerste week nog een ander anticonceptiemiddel te gebruiken als je seks hebt.

Wanneer werkt de pil niet?

Als je de pil niet elke dag rond hetzelfde tijdstip slikt, kan hij minder goed werken. Moet je overgeven of heb je diarree en heb je korter dan 4 uur geleden de pil ingenomen? Dan kan het zijn dat hij nog niet volledig is opgenomen en dus niet of minder goed werkt. Wacht dan tot de misselijkheid wat is afgenomen of je stoelgang is verbeterd en neem een reservepil in. Als je meerdere dagen misselijk bent of aan de diarree bent, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Weer beginnen met de pil na je bevalling

Wil je na je bevalling niet direct weer in verwachting raken? Dan is het verstandig om anticonceptie te gebruiken. Het weer beginnen met de pil werkt hetzelfde als toen je voor het eerst met de pil begon.

Als je borstvoeding geeft, is het het beste om een anticonceptiemiddel zonder oestrogeen te gebruiken. Dit kan namelijk de kwaliteit en hoeveelheid voeding beïnvloeden. Gebruik de combinatiepil daarom niet als je borstvoeding geeft. De minipil kan wel. Als je geen borstvoeding geeft, kan je wel weer met de combinatiepil beginnen.

Onthoud dat je vaak al een eisprong hebt voordat je weer ongesteld wordt. Het is dus een fabeltje dat je pas vanaf je eerste menstruatie weer zwanger kan worden.

Alles over de anticonceptiepil

Je weet nu precies hoe de anticonceptiepil voorkomt dat je zwanger wordt, hoe je hem gebruikt en welke bijwerkingen er zijn. De pil is er in verschillende soorten. Bespreek met je huisarts welke anticonceptiepil het beste bij jou past. Vind je het lastig om te onthouden dat je de pil moet slikken? Dan past een ander voorbehoedsmiddel misschien beter bij je.

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Penis wassen: hoe verzorg je je penis?
close

Next

Voorbehoedsmiddelen: alles over veilig vrijen