Kruidvat BLOG

Corona of verkouden: 3 verschillen

Header_Corona of verkouden 3 verschillen

Je hebt het vast een keer meegemaakt, je staat ergens in het openbaar en je begint plots te niezen. Voor je het weet staat iedereen je aan te staren met de vraag of je corona hebt. Nu valt een niesje nog mee, maar wat als je een loopneus krijgt? Hoe houd je de symptomen van corona of een verkoudheid uit elkaar? We leggen het aan je uit!

Wat is het verschil tussen corona en een verkoudheid?

De eerste verschijnselen van het coronavirus staan gelijk aan die van een verkoudheid. Alhoewel de symptomen veel met elkaar overeenkomen, zijn er toch een aantal verschillen. We noemen ze voor je op.

 

Verkoudheid Corona
Niezen Koorts
Verstopte neus Hoesten
Loopneus Niezen
Oorpijn Keelpijn
Keelpijn, soms hoesten Benauwdheid
Pijn in het lichaam Verlies van reuk en/of smaak

 

Verkoudheid en corona zijn allebei virussen die problemen veroorzaken aan de luchtwegen. Een belangrijk verschil tussen de twee, is dat je bij een verkoudheid geen last krijgt van koorts en benauwdheid. Koorts kan echter ook een symptoom zijn van de griep. Ontdek hier de verschillen tussen corona en de griep.

Een ander verschil tussen corona en een verkoudheid is de incubatietijd. De incubatietijd geeft aan hoeveel dagen er zitten tussen een besmetting met het virus en het verschijnen van de eerste symptomen. De incubatietijd bij een verkoudheid is gemiddeld 1-3 dagen. De incubatietijd van corona zit op gemiddeld 5-14 dagen.

Tot slot, zit er een verschil in de verspreiding. Het verkoudheidsvirus is de meest voorkomende infectieziekte bij mensen. Volwassenen worden gemiddeld 2 tot 3 keer per jaar verkouden en bij kinderen ligt dat getal hoger, gemiddeld 6 tot 12 keer. Dit is bij het coronavirus anders, omdat er onder kinderen bijna geen besmettingen zijn.

smart-veiligheid-1

Natuurlijk weet je het in deze tijd nooit 100% zeker of je symptomen afkomstig zijn van een simpele verkoudheid of van het COVID-19-virus. Hou je daarom aan de regels, blijf bij klachten thuis en laat je testen.

close

Previous

De top 5 gezondste sporten
close

Next

Overspannen: hoe herken je de symptomen?