Kruidvat BLOG

Checklist voor het inrichten van je huis

Article_header_Je huis inrichten_ checklist

Ga je binnenkort verhuizen, samenwonen of ben je gewoon toe aan een nieuwe inrichting? Dan kun je vast wel wat interieurinspiratie gebruiken! Hier vertellen we je alles over verschillende soorten woonstijlen. Daarbij hebben wij een handige checklist opgesteld met punten waar je op moet letten als je je woning (opnieuw) gaat inrichten.

Woonstijlen

Voordat je je huis gaat inrichten is het goed om te bepalen wat je woonstijl is. Iedere woning heeft een bepaalde woonstijl of een combinatie aan woonstijlen. We kennen in totaal zes woonstijlen, die ieder gekenmerkt wordt door het gebruik van bepaalde kleuren, vormen, materialen of merken. We zetten de verschillende woonstijlen voor je op een rij:

● Industrieel interieur: strakke vormen, robuuste meubels, donkere kleuren en een materialenmix van metaal, hout en leer.
● Landelijk interieur: grote meubels, warmte, rust, neutrale kleuren en zachte materialen.
● Modern interieur: strakke vormen, rechte lijnen, ruimtelijk, zwart-wit en een materialenmix van: glas, metaal en steen.
● Klassiek interieur: sierlijke ornamenten, ranke en robuuste vormen, diepe kleuren en rijke stoffen.
● Bohemian interieur: uiteenlopend, veel planten en bloemen, bonte prints en felle kleuren met aardse tinten.
● Scandinavisch interieur: minimalistisch, ruimtelijk, lichte kleuren en natuurlijke materialen.

Nu je op de hoogte bent van de verschillende woonstijlen wordt het winkelen voor een nieuw interieur ook een stuk simpeler, aangezien de meeste woonwinkels zijn ingedeeld op basis van een woonstijl.

Sfeerbeeld_Je huis inrichten_ checklist

Je huis inrichten

Ben je eruit welke woonstijl je graag in je woning wilt hebben? Dan is het nu tijd om je huis in te gaan richten! Voordat je naar de interieurwinkel gaat, is het verstandig om je voor te bereiden. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je straks met een nieuwe inrichting zit die niet past in je huis. Voorkom gedoe en bekijk onze checklist voor het inrichten van je huis. Afvinken maar!

Bepaal de kleuren

Weet je al wat je met de muren gaat doen? Bepaal de kleuren van de muren vantevoren, zodat je de meubels en accessoires hierop kunt afstemmen en niet andersom. Bedenk ook of je graag wilt verven of behangen en wat er moet gebeuren als je oud behang eraf moet halen. Zorg ervoor dat de muren al klaar zijn voordat je je nieuwe meubels in huis gaat plaatsen. Dit kan wel op een later moment, maar dan moet je de nieuwe meubels verplaatsen en afdekken. En dat is minder handig.

Meet de kamers

Door vantevoren alle kamers op te meten wordt het een stuk simpeler om te winkelen voor groot meubilair of om een nieuwe vloer te (laten) plaatsen. Je weet op deze manier zeker waar de bank kan komen te staan en of je bed verticaal of horizontaal in de slaapkamer past.

Tip: benieuwd of je genoeg ruimte in de kamer overhoud wanneer er grote meubels in worden geplaatst? Leg kranten of tijdschriften neer op de grond, in de afmetingen van het meubelstuk. Op deze manier zie je in één oogopslag of alles mooi past.

Maak een lichtplan

Bij een verhuizing denken de meeste mensen na over de verlichting en stellen een lichtplan op. Bij het herinrichten van de woning, wordt dit vaak vergeten. Het is verstandig om het lichtplan vantevoren op te stellen, omdat bedrading vaak weggewerkt moet worden en dat brengt geklus met zich mee. Niets is zo vervelend als stof of andere troep op je nieuwe meubels! Dus houd hier rekening mee.

Opbergers

Bij het (her)inrichten van je huis denken mensen na over de spullen die ze nodig hebben en waar ze die kwijt kunnen. Vaak wordt vergeten dat we sneller rommel maken dan opruimen, waardoor je er achteraf achterkomt dat je te weinig opbergruimte hebt. Bedenk van te voren wat handige plekken zijn voor opbergers.

Bepaald het budget

Je huis inrichten kan hard oplopen in de kosten. Zeker wanneer je zot bent van designer meubilair. Houd rekening met je uitgaven door van te voren het budget te bepalen en dit bedrag op een aparte rekening te zetten. Op deze manier verlies je de kosten niet uit het oog en kom je niet voor financiële verrassingen te staan.

Nieuw interieur

De woonstijl en het interieur die je in huis hebt, zijn bepalend voor je gemoedstoestand. Zijn deze niet goed afgestemd op je persoonlijkheid en smaak, dan voel je je niet thuis in je eigen huis. Zorg voor een frisse wind in huis en richt je woning in op basis van je woonstijl.

Wanneer je weet wat jouw woonstijl is, kun je beginnen met het aanschaffen van meubilair. Zorg er wel voor dat je dit voorbereid doet, anders loop je het risico op miskopen of mismatches. Bepaal van te voren welke kleuren je op de muren wilt hebben, meet alle ruimtes op die je aan gaat pakken en stel een lichtplan op. Vergeet ook niet rekening te houden met rondslingerende rommel en bepaal van te voren je budget. Op deze manier kun je volop genieten van je nieuwe interieur!

close

Previous

De menstruatiecyclus: wat is het precies?
close

Next

Sportblessures: wat te doen bij een blessure?