Kruidvat BLOG

Beginnende keelpijn: hoe voorkom je erger?

Article_header_Help-het-is-december-Voorkom-kerststress-met-ons-handige-to-dolijstje-1

Wat kun je doen bij beginnende keelpijn?

Het begint wat te kriebelen, je hoest een paar keer en slikken gaat moeizaam. Al deze signalen kunnen wijzen op een beginnende keelpijn. En die wil je het liefst direct aanpakken. Hier lees je daarom alles over beginnende keelpijn en hoe je erger voorkomt.

Wat is (beginnende) keelpijn?

Keelpijn wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. Je keel raakt ontstoken, voelt pijnlijk aan en de klieren zijn opgezet. Slikken en praten gaan moeizaam. Voel je die eerste kriebel opkomen en begin je moeite te krijgen met slikken? Dan heb je vaak beginnende keelpijn.

(Beginnende) keelpijn gaat meestal vanzelf weer over, maar kan ook een voorbode zijn van een griepje of verkoudheid. Duurt de keelpijn langer dan tien dagen, kun je heel moeilijk slikken of heb je hoge koorts? Ga dan naar je huisarts.

Tips om erger te voorkomen

Wil je voorkomen dat je beginnende keelpijn doorzet? Zorg er dan voor dat je genoeg water drinkt om je keel vochtig te houden, je voldoende rust neemt en neem ter ondersteuning een zuigtablet of keelpastille. Verzacht je keel bijvoorbeeld met de Humer Faryngitis Acute Keelpijn Tabletten. Deze keeltabletten verminderen pijn en irritatie.

Toch keelpijn gekregen? Zo verzacht je de klachten

Is je beginnende keelpijn toch erger geworden? Dan kunnen deze tips je helpen om de pijn te verzachten:

  • Drink wat koud water of neem een lekker waterijsje.
  • Kamille werkt verzachtend en ontsmettend. Een kopje kamillethee is daarom perfect bij beginnende keelpijn.
  • Ook gember en honing zijn heerlijk bij beginnende keelpijn.
  • Zuig op een dropje of keelpastille. Dit verzacht je keel.
  • Probeer zo min mogelijk te praten. Zo krijgt je keel de rust die hij nodig heeft.
  • Vermijd irritaties door bijvoorbeeld overmatig stof of sigarettenrook.
  • Heb je veel last van slijm? Neem dan geen zuivelproducten zoals melk of yoghurt. Zuivel houdt het slijm in je keel vast waardoor je vaker moet slikken. En dat is vervelend.
Sfeerbeeld_Help-het-is-december-Voorkom-kerststress-met-ons-handige-to-dolijstje-1

Zorg goed voor jezelf

Beginnende keelpijn is het eerste teken van een echte keelpijn. Gelukkig ben je er nog op tijd bij om erger te voorkomen. Zo zijn er speciale zuigtabletten om beginnende keelpijn te verlichten. Heb je toch keelpijn gekregen? Gebruik onze tips dan om de pijn te verzachten. Ga voor meer informatie over keelpijn naar Keelpijn: de oorzaken en hoe je er vanaf komt.

close

Previous

10 tips voor een gezonder leven
close

Next

Examenstress? Tips om ermee om te gaan