Kruidvat BLOG

De overgang: wat wil jij weten?

Tijdens de overgang maakt je lichaam allerlei hormonale veranderingen mee. Iedere vrouw ervaart dat anders. Wij helpen je met beantwoorden van de meest gestelde vragen over de overgang.

Vraag 1: Hoe weet je of je in de overgang bent?

Een eerste teken van de overgang is dat je menstruatie verandert. Er zit tussen twee menstruaties bijvoorbeeld iets meer tijd dan je gewend bent. Daarna wordt je menstruatie steeds onregelmatiger. Als je de pil slikt, merk je hier trouwens veel minder van. De pil ‘fopt’ de hormonen in je lichaam een beetje waardoor je lichaam drie weken lang denkt dat je in de vruchtbare levensfase zit. Je weet dat je tóch in de overgang zit als je tijdens je stopweek merkt dat je bepaalde typische verschijnselen hebt, zoals opvliegers of transpireren.

Vraag 2: Welke verschijnselen horen bij de overgang?

Tijdens de overgang veranderen de hormoonspiegels in je lichaam. Dit kan met verschillende klachten gepaard gaan. Veel vrouwen ervaren opvliegers, nachtzweten en een onregelmatige of volledig gestopte menstruatie. Maar ook een droge huid, droge ogen, droge mond en droge vagina zijn mogelijk. Verder worden gewichtstoename en stemmingswisselingen genoemd.

Vraag 3: Op welke leeftijd begint de overgang?

De overgang is niet leeftijdsgebonden en verschilt van vrouw tot vrouw. Vaak begint deze periode tussen je 45e en 55e. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd 47 jaar is.

Vraag 4: Hoelang duurt de overgang?

Net als op welke leeftijd de overgang begint, verschilt het van vrouw tot vrouw hoelang de oNet als op welke leeftijd de overgang begint, verschilt het van vrouw tot vrouw hoelang deze duurt. Bij sommigen kan de overgang in totaal wel 5 tot 10 jaar duren. Het is afhankelijk van wanneer je lichaam haar hormonale evenwicht weer weet te vinden. Gemiddeld duurt de overgang 6 tot 7 jaar.

Vraag 5: Wat kun je doen bij opvliegers en nachtelijk transpireren?

Tijdens de overgang ontstaat een verandering in de hormoonverhoudingen. Een van de gevolgen is dat hierdoor je lichaamstemperatuur kan veranderen. Dat merk je bijvoorbeeld als je opvliegers krijgt. En sommige vrouwen gaan er ook ‘s nachts door zweten.

Je kunt dan een paar dingen proberen:

  • Zorg voor een frisse slaapkamer die voldoende geventileerd is
  • Natuurlijke vezels voor je slaapkleding en lakens ademen beter
  • Vermijd voor het slapengaan warme douches en baden
  • Alcohol en cafeïne kunnen nachtelijk zweten uitlokken

Naast deze tips kun je ook ondersteuning in de vorm supplementen gebruiken.

Vraag 6: Waarom kunnen vrouwen aankomen in de overgang?

Door hormoonschommelingen tijdens de overgang kan je stofwisseling veranderen, waardoor het soms moeilijker is om op gewicht te blijven. Ook de vetverdeling over je lichaam kan veranderen.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die tijdens de overgang aankomen, gemiddeld 4 kilo zwaarder worden*. Het is overigens een fabeltje dat álle vrouwen te maken krijgen met gewichtstoename.

Vraag 7: Kun je producten voor de overgang lang achter elkaar gebruiken?

Ja. De overgang duurt gemiddeld 5 jaar. Je kunt de producten voor de overgang van bijvoorbeeld Ymea deze hele periode gebruiken, want de natuurlijke ingrediënten zijn goed te verdragen.

Vraag 8: Beïnvloeden bepaalde producten het natuurlijke proces van de overgang?

Nee. Het natuurlijke proces van de overgang blijft intact. De producten bieden je enkel ondersteuning in de bijbehorende lichamelijke klachten.

*Bron: Panel Wizard onderzoek uitgevoerd in januari 2019 onder 800 vrouwen in de overgang, i.o.v. Biohorma B.V.

KAG-nr. 1375-0821-10061

left arrow left arrow
Showing > of results
close

Previous

Libido: wat is het en hoe wordt het beïnvloed...
close

Next

Soa’s: welke soorten zijn er en hoe test je z...