EHBO-koffer: medische hulpmiddelen voor thuis

Article_header_202128GE2 - EHBO-koffer medische hulpmiddelen voor thuis.jpg8

Heb jij een EHBO-set in huis? En is deze nog helemaal compleet? Veel mensen vullen hun EHBO-koffer niet aan als zij iets gebruiken en controleren nooit of zij de juiste medische hulpmiddelen nog in huis hebben. Hier vertellen we je wat medische hulpmiddelen precies zijn en wat er niet in je EHBO-koffer mag ontbreken.

Wat zijn medische hulpmiddelen?

Medische hulpmiddelen zijn producten die je kunt gebruiken bij de behandeling van een ziekte of die helpt om de ziekte te voorkomen of voorspellen. Onder medische hulpmiddelen vallen bijvoorbeeld rolstoelen, maar ook zwangerschapstesten en pacemakers.

Medische hulpmiddelen zijn in België ingedeeld in vier klassen. Deze klassen zijn bepaald op basis van het potentiële risico dat ze kunnen inhouden. Dit zijn de vier risicoklassen voor medische hulpmiddelen:
• Klasse I: krukken, kompressen, rolstoelen, elastische verbanden, herbruikbare chirurgische instrumenten etc.
• Klasse IIa: contactlenzen, huidnietjes, kronen, hoorapparaten, hulpmiddelen voor het bewaren van weefsels of cellen op lange termijn, echografietoestellen etc.
• Klasse IIb: MRI-toestellen, hemodialysetoestellen, infuuspompen, condooms, niet-resorbeerbare hechtingen, schroeven, implanteerbare lenzen etc.
• Klasse III: borstimplantaten, stents voor kransslagaders, heupimplantaten etc.

Hoe hoger de risicoklasse, hoe meer richtlijnen en controle er is op de medische hulpmiddelen.

Welke richtlijnen hebben medische hulpmiddelen?

Per risicoklasse verschillen de richtlijnen en mate van controle van medische hulpmiddelen. Medische hulpmiddelen met risicoklasse III moeten aan meer eisen voldoen dan medische hulpmiddelen met risicoklasse I. Naast de meer algemene eisen zijn er ook productspecifieke eisen die voor een bepaalde productcategorie gelden.

Wat zit er in een EHBO-doos?

In een EHBO-doos zitten medische hulpmiddelen die veelal in de laagste risicoklasse vallen. Toch zijn ze wel heel handig om in huis te hebben. Als je je gesneden hebt met het bereiden van je eten is het fijn als je snel een pleister op de snijwond kan plakken. En als je na een wandeling in het bos erachter komt dat je een teek hebt, komt die tekentang ook zeker van pas.

De inhoud van EHBO-sets verschilt, maar er zijn een aantal basics die je altijd in huis moet hebben. Vaak zitten deze producten in een standaard EHBO-doos voor thuis:

• Pleisters of pleisterstrips
• 1 rol hechtpleister
• Steriele gaasjes of kompressen
• Elastisch verband
• Snelverband
• Desinfectiemiddel
• Armsling of driekante doek
• Pincet
• Tekentang
• (Verband)schaar
• Wegwerphandschoenen

Daarnaast is het ook altijd handig om paracetamol in huis te hebben. Bewaar dit in je EHBO-koffer of medicijnkastje. Plak ook altijd een briefje met belangrijke telefoonnummers aan de binnenkant van je EHBO-set met daarop het nummer van je huisarts en tandarts, maar ook het nummer van een familielid dat in nood gebeld kan worden.

Sfeerbeeld_202128GE2 - EHBO-koffer medische hulpmiddelen voor thuis.png

Hoe vaak moet je een EHBO-verbanddoos controleren?

Om op alles voorbereid te zijn, is het belangrijk dat je de inhoud van je verbanddoos regelmatig controleert. Doe dit het liefst elk half jaar. Bekijk welke spullen je in de afgelopen zes maanden gebruikt en vul de set waar nodig weer aan.
Controleer ook de houdbaarheidsdatum van de producten. Gooi de producten die over datum zijn weg en vervang ze door nieuwe.

Kleine ongelukjes in en rond huis? Wees voorbereid

Als er kleine ongelukjes in en rond je huis gebeuren, is het fijn als je goed voorbereid bent. Daarom is het geen overbodige luxe om een EHBO-set in huis hebben. Je weet nu precies wat hier in moet zitten en dat je de producten regelmatig moet controleren. Bewaar de EHBO-koffer altijd op een veilige plaats in huis en zorg ervoor dat iedereen in huis weet waar de set te vinden is. Zo ben je op alles voorbereid!

Bekijk uit de categorie Gezondheid EHBO ook:

Reageer