Wat moet je doen als je een blaar hebt?

Header_Wat je moet doen als je een blaar hebt

Bijna iedereen heeft weleens een blaar gehad. Blaren zijn op zijn zachtst gezegd vervelend en ongemakkelijk en in sommige gevallen moet je er zelfs mee naar de dokter. Maar gelukkig kun je ze meestal zelf verzorgen. Met de juiste verzorging voorkom je dat ze ontstoken raken, beperk je het ongemak en zorg je voor een snelle genezing.

Wat zijn blaren eigenlijk?

Blaren zijn vochtblaasjes die ontstaan tussen de bovenste lagen van je huid (de opperhuid) en de lagen eronder (de lederhuid). Deze bubbeltjes met vloeistof worden veroorzaakt door wrijving of druk op je huid.
Blaren werken net als het bubbeltjesplastic in productverpakkingen: ze beschermen de fragiele lederhuid tegen verdere schade. Meestal worden blaren veroorzaakt door schoenen die te strak zitten of doordat je huid in contact komt met erg heet of koud materiaal, waardoor er een wondje door verbranding of bevriezing ontstaat. Blaren kunnen ook het gevolg zijn van een infectie of allergische reactie.

In milde blaren zit meestal een doorzichtige vloeistof, maar bloedblaren zijn rood of zwart en zwaar ontstoken blaren kunnen zelfs vol groene of gele pus zitten. Als je een blaar hebt die ontstoken is of veel pijn of ongemak veroorzaakt, moet je meteen een arts raadplegen. Ditzelfde geldt als er blaren ontstaan op je oogleden, mond of genitaliën, of als je ineens meerdere blaren hebt zonder dat daar een duidelijke reden voor is.

Blaren behandelen en verzorgen

De meeste blaren gaan na ongeveer een week uit zichzelf weg. Je kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat ze in de tussentijd voor veel ongemak zorgen. Belangrijk is dat de huid bovenop de blaar niet kapot gaat en openbarst. De huid onder de blaar is namelijk enorm kwetsbaar en fragiel. Als je een blaar laat barsten, kan dat nog veel meer pijn en mogelijk zelfs ontstekingen veroorzaken.

Om te voorkomen dat de blaar per ongeluk openbarst, moet je ervoor zorgen dat hij goed beschermd is en niet kapot gaat. Dit doe je door een pleister of verband te gebruiken. Draag deze totdat je voeten weer genezen zijn en doe een tijdje geen schoenen aan die te strak zitten.

Gaat de blaar toch kapot? Laat dan alle vloeistof eruit lopen en bedek de blaar met antiseptische crème, een verband of een pleister, zodat de situatie niet verergert. Als de blaar pijn begint te doen of ontstoken raakt, moet je een arts raadplegen.

Blaren voorkomen

Wil je in de toekomst blaren voorkomen? Dan hebben wij een aantal goede tips voor je:

  • Draag comfortabele schoenen die niet te strak zitten.
  • Draag altijd sokken, zeker tijdens het sporten.
  • Loop nieuwe schoenen goed in en draag altijd sokken.
  • Draag beschermende handschoenen wanneer je gereedschap of apparaten in de sportschool gebruikt en ovenhandschoenen wanneer je gerechten in een hete oven zet of eruit haalt.
  • Gebruik een insectenwerend middel in gebieden waar je door insecten kan worden gebeten. Insectenbeten kunnen namelijk ook blaren veroorzaken.

 

Sfeerbeeld - Wat je moet doen als je een blaar hebt

Ben jij benieuwd naar ons hele health assortiment? Ga dan snel naar de webshop!

Bekijk uit de categorie Gezond & Fit ook:

Reageer